Az idősebb George Bush híressé vált mondatai szerint egyáltalán nem szereti a brokkolit: „Nem szeretem a brokkolit. Gyerekként sem szerettem, de akkor az édesanyám megetette velem. Én vagyok az Egyesült Államok elnöke és többé nem eszem brokkolit.” Lehet azonban, hogy ha az ex-elnök elsavasodik és a cukorbetegség jeleit véli felfedezni önmagán, újra beiktatja étrendjébe a brokkolit.

A University of Warwick (Anglia) kutatói azt találták, hogy a brokkoli elősegíti az erek megfelelő működését és védelmet jelenthet az agyagcsere és táplálkozás során szervezetünkbe kerülő káros savakkal szemben, ami a cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulhat.

A kutatók szerint ez a rendkívül jótékony, szív-, és érrendszer védő hatás a brokkoliban található szulforafánnak köszönhető. Ez a vegyület ugyanis elősegíti a lúgosító puffer rendszerek működését és csökkenti a káros savak sejtpusztító tevékenységét.


{$up_uri}Zold-Italok/brokkolikep.jpgEnnek hatására a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó csökkentik a stroke és szívbetegségek kialakulási esélyét. A cukorbeteg embereknél 500%-kal magasabb eséllyel alakul ki szív-, és érrendszeri betegség, melynek elsődleges oka az erek károsodása.

A szulforafán egy olyan fehérjét aktivál (nrf2), mely védi a vér-, és nyirokereket és 73%-kal csökkenti a savasodás mértékét.

A kutatás vezetője szerint a brokkoli és más zöldségek fogyasztása hozzájárulhat a szív-, és érrendszer egészségéhez, a cukorbetegség megelőzéséhez.

{$up_uri}Zold-Italok/bloodvessel.jpg


Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!