A következő tanulmányban felsorolok néhány lúgosító ételt, lúgosító zöldséget, lúgosító gyümölcsöt, lúgosító magvat és gabonafélét, lúgosító zsírsavakat és olajokat, valamint egyéb lúgosító ételeket.

Lúgosító zöldségek: aszparágusz, articsóka, fejes káposzta, fejes saláta, hagyma, karfiol, retek, répa, borsó, cukkini, vöröskáposzta, póréhagyma, vizitorma, spenót, fehérrépa, metélőhagyma, zöldbab, cékla, fokhagyma, zeller, kamutfű, brokkoli, leveles kel, kelbimbó, paradicsom

Lúgosító gyümölcsök: citrom, lime, avokádó, grapefruit, görögdinnye, rebarbara

Lúgosító italok: zöld italok (pl. SuperGreens, Green Magma), friss zöldség turmixok, tisztított víz, limonádé (tisztított víz + citrom vagy lime), zöldség leves, szója tej (nem édesített), mandulatej, bizonyos lúgosító teák

Lúgosító magok, gabonák: mandula, sütőtök, napraforgómag, szezámmag, len, lencse, köménymag

Lúgosító zsírsavak, olajok: lenmagolaj, kendermag olaj, avokádó, olívaolaj, borágó, kókusz olaj

Egyéb lúgosító ételek: csírák, humusz

Savasító ételek és italok

Savasító húsok: disznóhús, bárány, marhahús, pulyka, csirke, kagylók, tenger gyümölcsei (kivétel az olajos halak, pl. lazac)

Savasító tejtermékek: tej, tojás, sajt, vaj, joghurt, fagylalt, jégkrém

Savasító italok: szénsavas üdítők, kávé, tea, sör, rövid italok, édes gyümölcslevek, tejturmixok, tej, fekete tea

Savasító zsírok: telített zsírok, margarin, kukorica olaj, napraforgó olaj, hidrogénezett olajok

Savasító gyümölcsök: mindegyik, kivéve, amik a lúgosító gyümölcsök között vannak felsorolva

Savasító magvak, gabonák: földimogyoró, pisztácia, kesudió

Hagyományos savasító ételek: édességek, csokoládé, „mikrózott” ételek, konzervek, habart levesek, instant ételek, gyorséttermi ételek, magas feldolgozottságú ételek

Egyéb savasító ételek: ecet, normál tészta, fehérkenyér, keksz, méz, szójaszósz, mesterséges édesítők, ketchup, majonéz

Az ideális táplálkozásnak 80%-ban kellene lúgosító ételeket és italokat tartalmaznia, és csak maximum 20%-ban savasító ételeket és italokat. Sajnos hazánkban ez az arány fordítva van jelen, az emberek többsége 80-90%-ban savasító ételeket fogyaszt.

Ahhoz, hogy tisztában legyünk szervezetünk sav-bázis egyensúlyával, rendszeresen mérnünk kell nyálunk, vizeletünk és verejtékünk pH-értékeit, amit a pH-tesztcsík segítségével könnyedén megtehetünk. Ha a nap folyamán pH-értékünk savas irányba tolódik, a SuperGreens lúgosító ital vagy pl. a 4pH só (por vagy kapszula) segítségével könnyedén lúgos állapotba billenthetjük.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!