Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a savanyú gyümölcsök, mint a citrom, grapefruit savasítják vérünket és szöveteinket? És mi a helyzet az olyan egzotikus gyümölcsökkel, mint a noni vagy a goji? Lúgosítanak vagy savasítanak?
Lúgosítás történik annak ellenére, hogy a pH-juk alacsony, a kationokat (protonok vagy savak) könnyedén semlegesíti a felszabaduló szódabikarbóna. A lime lében lévő és később felszabaduló természetes anionok mennyisége messze felülmúlja a kationok mennyiségét, így nettó lúgosítás történik.
Ez a folyamat azonban nem történik meg a magas cukor tartalmú gyümölcslevek esetében (pl. körte lé, alma lé,goji lé, stb.). A goji juice pH-ja 3,65 és literenként kb. 132 g cukrot tartalmaz! A cukor bomlásából felszabaduló protonok egészen 1,5-ig letolják az ital pH-ját. A goji juice tehát erősen savasít, ami dr. Young szerint mérgező az emberi szervezetre nézve.
Ez könnyen le is ellenőrizhető, hiszen magas cukor tartalmú gyümölcslevek fogyasztása után a vizelet pH-ja savas irányba tolódik.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!