Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a savanyú gyümölcsök, mint a citrom, grapefruit savasítják vérünket és szöveteinket? És mi a helyzet az olyan egzotikus gyümölcsökkel, mint a noni vagy a goji? Lúgosítanak vagy savasítanak?

A tejsav, citromsav és más savak, nagyon gyenge savak a gyomor sósavhoz képest. Ha egy erős sav mellé egy gyenge savat teszünk, akkor az eredmény, hogy a gyenge sav közömbösíti részben az erősebb savat. Egyszerűbben: a sósav felől nézve a citromsav "lúg", éppen ezért a citrom, a lime és a grapefruit lúgosítja – és nem savasítja – szervezetünket.

Lúgosítás történik annak ellenére, hogy a pH-juk alacsony, a kationokat (protonok vagy savak) könnyedén semlegesíti a felszabaduló szódabikarbóna. A lime lében lévő és később felszabaduló természetes anionok mennyisége messze felülmúlja a kationok mennyiségét, így nettó lúgosítás történik.

{$up_uri}Zold-Italok/lime.jpgEz a folyamat azonban nem történik meg a magas cukor tartalmú gyümölcslevek esetében (pl. körte lé, alma lé,goji lé, stb.). A goji juice pH-ja 3,65 és literenként kb. 132 g cukrot tartalmaz! A cukor bomlásából felszabaduló protonok egészen 1,5-ig letolják az ital pH-ját. A goji juice tehát erősen savasít, ami dr. Young szerint mérgező az emberi szervezetre nézve.

Ez könnyen le is ellenőrizhető, hiszen magas cukor tartalmú gyümölcslevek fogyasztása után a vizelet pH-ja savas irányba tolódik.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!