A klorofill egyrészt antioxidáns, másrészt gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban ennél sokkal több előnyt nyújt a szervezet számára: tisztítja a vért és segít a máj, a belek és emésztőrendszer méregtelenítésében.

De mi is a klorofill és miért olyan különleges?

Az élő szervezeteknek a túléléshez és fejlődéshez energiára van szükségük, amit a növények fotoszintézis által érnek el. A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a Napból származó fényenergiát elnyeli és felhasználásával kémiai energiát állít elő – valamint ez adja a zöld növények zöld színét. A klorofill a növényeknek olyan, mint a vér az embereknek. Fontos szerepe van a növények anyagcsere-funkcióiban, mint például a növekedés és légzés.

A klorofill molekulaszerkezete nagyon hasonló az emberi vér hemoglobinjához, ami oxigénből, szénből és nitrogénből épül fel, a különbség mindössze, hogy amíg a klorofillben a magnézium a központi atom, addig az emberi vérben a vas.
 
A klorofill jótékony hatásait évek óta kutatják. Most lássuk néhány közismert előnyét:
 
A klorofill néhány előnyös tulajdonsága
 
• Méregtelenítő és lúgosító hatású. Segít a sav-bázis egyensúly beállításában

• Segíti a szövetek képződését és gyógyulását

• Segít a napi szinten belélegzett szennyeződés közömbösítésében (kiváló kiegészítő a dohányosoknak)

• Segít a vérsejteknek az oxigén sejtekbe és szövetekbe juttatásában

• Segít a kalcium-kövek lebontásában

• Segíti a vörösvérsejtek képződését

• Mivel erős antioxidáns, ezért segíti a szabadgyökök megkötését

• Megszünteti a testszagokat, enyhíti a kellemetlen szájszagot, tisztítja és szagtalanítja a beleket

• Csökkenti a rákkeltő anyagok DNS-hez kötődését a létfontosságú szervekben

• Gyorsítja a sebek gyógyulását
 
Az Oregon State University kutatóinak legújabb tanulmányai szerint a klorofill hatékonyan gátolja az aflatoxinok felszívódását. Az aflatoxinok a természetben található, eddig ismert legveszélyesebb rákkeltő (karcinogén) mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket penészgombák termelnek. A rákkeltő hatáson kívül azonban közismert a májkárosító (beleértve a májrákot) hatásuk is. George Bailey, az OSU kutatója Kínában tanulmányozta az aflatoxinok hatását és megállapította, hogy egy régióban a lakosság 10%-a hunyt el az aflatoxinok okozta májrákban. A klorofill jelenléte viszont gátolja az aflatoxinok véráramba kerülését és azokat gyorsan eltávolítja a szervezetből.
 
Egyéb kutatások bebizonyították, hogy a klorofill fogyasztásával megnövekszik a vörösvérsejtek száma, és javul azok minősége. Ezt vérkép vizsgálat is igazolja, a vérképen az egészséges sávba kerül mind a vörösvérsejtek, mind a hemoglobinok száma.
 
A folyékony klorofill cseppenthető vízbe, vagy a SuperGreensbe, ami javítja e nagyszerű vérképző ital koncentrációját. Kiváló módszer arra, hogy egy kezdő érdeklődőt átvezessünk a „zöld” életmódra.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!