Az oregánó a mediterrán régió jellegzetes fűszernövénye, melyet évezredek óta használunk főzéshez és gyógyító célokra egyaránt. Az alternatív gyógyászat elsősorban gombaölő és antioxidáns tulajdonságai miatt kedveli.

Antibakteriális és gombaölő hatás

Az oregánó a benne található esszenciális zsírsavaknak, thymol és carvacol vegyületeknek köszönheti, hogy képes gátolni egyes baktériumok és gombák kifejlődését (többek között súlyos élelmiszer-eredetű fertőzéseket). Az oregánó olaj gátolja a Candida Albicans gomba szaporodását a szervezetben, természetes antibiotikumnak tekinthető kellemetlen mellékhatások nélkül.

Vitaminok és ásványi anyagok

Az oregánó rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. 20g szárított oregánó tartalmaz:

-    334 mg kálium
-    88 mg cink
-    8,8 mg vas
-    2,2 g fehérje
-    315 mg kalcium
-    92 mg magnézium
-    8,6 g rost
-    1,24 mg B3-vitamin
-    0,24 mg B6-vitamin
-    3 mg nátrium
oregano.jpg
Antioxidáns és lúgosító tulajdonságok

Az oregánó igen gazdag antioxidáns és lúgosító vegyületekben, melyek védik sejtjeinket az anyagcsere során keletkező káros savaktól, 20g oregánóban 10mg C-vitamin és 3,6 mg E-vitamin található.

Egyelőre nincs olyan kézzelfogható tanulmány, melyből evidenciaként tekinthetnénk az oregánó gyógyító tulajdonságaira, kedvező hatásait a népi gyógyászatból ismerjük, azonban az oregánó egyértelműen egy rendkívül egészséges növénynek tekinthető, ezért rendszeres fogyasztása javasolt.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!