Az oregánó a mediterrán régió jellegzetes fűszernövénye, melyet évezredek óta használunk főzéshez és gyógyító célokra egyaránt. Az alternatív gyógyászat elsősorban gombaölő és antioxidáns tulajdonságai miatt kedveli.
Az oregánó a benne található esszenciális zsírsavaknak, thymol és carvacol vegyületeknek köszönheti, hogy képes gátolni egyes baktériumok és gombák kifejlődését (többek között súlyos élelmiszer-eredetű fertőzéseket). Az oregánó olaj gátolja a Candida Albicans gomba szaporodását a szervezetben, természetes antibiotikumnak tekinthető kellemetlen mellékhatások nélkül.
Vitaminok és ásványi anyagok
Az oregánó rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. 20g szárított oregánó tartalmaz:
- 334 mg kálium
- 88 mg cink
- 8,8 mg vas
- 2,2 g fehérje
- 315 mg kalcium
- 92 mg magnézium
- 8,6 g rost
- 1,24 mg B3-vitamin
- 0,24 mg B6-vitamin
- 3 mg nátrium
Antioxidáns és lúgosító tulajdonságok
Az oregánó igen gazdag antioxidáns és lúgosító vegyületekben, melyek védik sejtjeinket az anyagcsere során keletkező káros savaktól, 20g oregánóban 10mg C-vitamin és 3,6 mg E-vitamin található.
Egyelőre nincs olyan kézzelfogható tanulmány, melyből evidenciaként tekinthetnénk az oregánó gyógyító tulajdonságaira, kedvező hatásait a népi gyógyászatból ismerjük, azonban az oregánó egyértelműen egy rendkívül egészséges növénynek tekinthető, ezért rendszeres fogyasztása javasolt.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!