Petrezselyem, a vértisztító szupertáplálék. A zellerfélék családjába tartozó petrezselyem az egyik legnépszerűbb fűszernövény a világon, mely eredetileg Európában és a Közel-Keleten őshonos. Az igazi őshazája a Balkán-félsziget.
Tápanyagok egyedi, különleges kombinációja teszi hatékony szupertáplálékká a petrezselymet. A belőle készült illóolaj egyes vegyületei (myristicin, citromolaj, eugenol, alpha-tujene) gátolják a rákos daganatok kialakulását.
A petrezselyem emellett gazdag flavonoidokban (apiin, apigenin, crisoeriol, luteolin), melyek erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
A petrezselyem háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, de található benne lutein és zeaxanthin is, mely a szem egészséges működéséért felelős.
A sokak által helytelenül fehérrépának nevezett petrezselyem rendkívül gazdag klorofillban, mely a karakteres zöld színét adja. Ennek köszönhetően erőteljesen lúgosítja a szervezetet, tisztítja a vért és segíti a vörösvértestek képződését.
A fenti tulajdonságoknak köszönhetően a petrezselyem javítja a sejtszintű légzést, mely növeli a sejtek energiaszintjét, ami elősegíti a méregtelenítést. Nyáron darázs vagy méhcsípés esetén gyorsan össze kell rágni egy diónyi petrezselyem zöldet, majd a szúrás helyére kell a pépet felkenni. 15 perc múltával a csípés helye lelohad, a fájdalom megszűnik. A szúnyogokat is elűzi, ha bedörzsöljük vele a testünket. Régi szabály, hogy foghagyma evés után kevés petrezselyem elrágcsálva közömbösíti a szájszagot.
A benne található folsav képes csökkenteni a homocisztein szintet, mely egy gyulladásfaktor, melynek magas szintje kapcsolatban van a szívbetegségek és az agy degenerációjának kialakulásával.
A petrezselyem gyógyító tulajdonságai:
- vízhajtó hatás
- vérnyomáscsökkentő
- javítja a vese működését
- javítja a keringést
- csökkenti a gyulladásokat
- mérsékli az allergia és asztma tüneteit
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!