Petrezselyem, a vértisztító szupertáplálék. A zellerfélék családjába tartozó petrezselyem az egyik legnépszerűbb fűszernövény a világon, mely eredetileg Európában és a Közel-Keleten őshonos. Az igazi őshazája a Balkán-félsziget.

A petrezselymet tehát főzéshez és gyógyításhoz egyaránt használják. Az ókori görögök petrezselyemből készült koronát helyeztek a győztesek fejére. A héberek a zsidó húsvét ünnepén használták, mint az újjászületés jelképét. Az ókori rómaiak a temetés előtt dezodorálták vele a testeket.

Tápanyagok egyedi, különleges kombinációja teszi hatékony szupertáplálékká a petrezselymet. A belőle készült illóolaj egyes vegyületei (myristicin, citromolaj, eugenol, alpha-tujene) gátolják a rákos daganatok kialakulását.
parsley.jpg
A petrezselyem emellett gazdag flavonoidokban (apiin, apigenin, crisoeriol, luteolin), melyek erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A petrezselyem háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, de található benne lutein és zeaxanthin is, mely a szem egészséges működéséért felelős.

A sokak által helytelenül fehérrépának nevezett petrezselyem rendkívül gazdag klorofillban, mely a karakteres zöld színét adja. Ennek köszönhetően erőteljesen lúgosítja a szervezetet, tisztítja a vért és segíti a vörösvértestek képződését.

A fenti tulajdonságoknak köszönhetően a petrezselyem javítja a sejtszintű légzést, mely növeli a sejtek energiaszintjét, ami elősegíti a méregtelenítést. Nyáron darázs vagy méhcsípés esetén gyorsan össze kell rágni egy diónyi petrezselyem zöldet, majd a szúrás helyére kell a pépet felkenni. 15 perc múltával a csípés helye lelohad, a fájdalom megszűnik. A szúnyogokat is elűzi, ha bedörzsöljük vele a testünket. Régi szabály, hogy foghagyma evés után kevés petrezselyem elrágcsálva közömbösíti a szájszagot.
 
A benne található folsav képes csökkenteni a homocisztein szintet, mely egy gyulladásfaktor, melynek magas szintje kapcsolatban van a szívbetegségek és az agy degenerációjának kialakulásával.  

A petrezselyem gyógyító tulajdonságai:

-    vízhajtó hatás
-    vérnyomáscsökkentő
-    javítja a vese működését
-    javítja a keringést
-    csökkenti a gyulladásokat
-    mérsékli az allergia és asztma tüneteit
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!