A vízitormát sokszor dekoratív köretként tálalják, pedig már évszázadok óta ismert egészségügyi tulajdonságai vannak. Hippokratész, az orvostudomány atyja, első kórházát egy édesvízi patak mellett hozta létre, hogy kellő mennyiségre tegyen szert a növényből, mert a XVII. századig azt hitték, hogy vértisztító hatása van.

Emellett használták még a csuklás, szeplő és a kopaszodás kezelésére. Bár ezek a hatások vitathatóak, de tény, hogy a vízitorma 15-féle nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Friss kutatások azt állítják, hogy egy adag naponta segíthet a mellrák elleni küzdelemben is.

A Southamptoni Egyetem kutatói rájöttek, hogy egy kis mennyiség fogyasztásával is komoly rákellenes tulajdonság érhető el.

Megállapították, hogy a vízitorma segít kikapcsolni azokat a jeleket, amelyek segítségével a rákos sejtek több oxigént és vért igényelnek a szervezettől. Graham Packman kutatásvezető szerint megvan rá az esély, hogy más rákfajtákkal szemben is ugyanilyen hatékony lehet.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a vízitorma rákellenes hatását bizonyították. 2007-ben ír kutatók rájöttek, hogy napi egy adag vízitorma csökkenti a DNS károsodást a sejtekben, ami egy fontos tényező a rák kialakulásakor.

{$up_uri}vt.jpg


A klinikai programba 60 egészséges nőt és férfit vettek be, akik minden nap megettek egy tál vízitormát 8 héten keresztül. Azt találták, hogy amellett, hogy csökkentette a DNS károsodást, a vízitorma növelte a sejteknek azon képességét, hogy ellen tudjanak állni a kártékony szabadgyököknek.

A vízitorma rák megelőző tulajdonsága nem az egyetlen előnye. A vízitorma teli van olyan fontos tápanyagokkal, mint a vas, a kalcium, A és C-vitamin. Kiváló forrása a természetes, növényi tápanyagoknak, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, úgy, mint a flavonoidok, karotinoidok. Továbbá folsavat is tartalmaz, ami segít fenntartani a vér normál homocisztein szintjét (ha túl magas, együtt jár a szívkoszorúér betegséggel).

Dietetikusok szerint a vízitorma luteint is tartalmaz, amely egyfajta karotinoid, ami biztosítja a narancssárga és piros színeit a gyümölcsöknek és zöldségeknek. Ezek segítenek távol tartani a szívbetegségeket, a rákot és hozzájárulnak az egészség megóvásához.

A Super Greens 49 gyógynövényt tartalmazó keverékében a vízitorma is megtalálható, amit a vízitorma fent ismertetett kiváló tulajdonságai világosan megmagyaráznak.

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!