A lúgosító hatású zellernek számtalan egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságát ismerjük, foglaljuk össze, melyek is a legfontosabbak?!

1, Anti-tumor: a zeller legalább nyolc olyan fontos vegyületet tartalmaz, melyek anti-tumor tulajdonságokkal bírnak. Közülük az acetilének pl. képesek gátolni a rákos sejtek növekedését, a fenolsavak pedig blokkolják a prostaglandin aktivitását, mely a tumor sejteket a növekedésre ösztönzi. A kumarin védi a sejteket az anyagcsere során keletkező káros savaktól, valamint elősegíti a fehérvérsejtek működését.

2, Gyulladás csökkentő: a zellerben lévő aktív hatóanyagok erősítik az immunrendszert és csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladások mértékét.

3, Allergia tüneteinek csökkentése: a zeller a répával, gyömbérrel, borsmentával, petrezselyemmel, kurkumával, kamillával és káposztával egyetemben képes lehet csökkenteni az allergia okozta kellemetlen tüneteket. celery_1.jpg

4, Vérnyomáscsökkentés: a zeller dzsúsz rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, a benne található értékes vegyületek segítik az artériák körüli izmok ellazulását, ezáltal a vér normális áramlását.

5, Koleszterin: a zeller a népi gyógyászatban jól ismert koleszterincsökkentő, mely a káros LDL-koleszterin szintet mérsékelheti.

6, Vese funkció: a zeller és a belőle készített lúgosító ital elősegíti a vese egészséges működését, megelőzheti a vesekövek kialakulását.

7, Vízhajtó: a zellerben található kálium és nátrium elősegíti a vizeletképződést és a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

8, Idegrendszer: a lúgosító zeller lében található ásványi anyagok nyugtatják az idegrendszert, kiváló hatásúak álmatlanság esetén.

9, Memória: a zeller tartalmaz egy luteolin nevű vegyületet, mely csökkenti az agyban keletkező plakkok kialakulásának esélyét.  
    
10, Nyáktömlő-gyulladás: a zeller és zellermag a két legfőbb természetes COX-2 gátló forrás, mely nagy mennyiségben tartalmaz apigenint, ezért hatásos lehet minden gyulladásos megbetegedés esetén.

11, Székrekedés: a zeller természetes hashajtó, ezért elősegíti a megfelelő emésztést.

12, Lúgosítás: a zellerben található értékes ásványi anyagok segítenek fenntartani a szervezet megfelelő pH-egyensúlyát, közömbösítik a szervezetbe kerülő vagy abban keletkező savakat.

13, Fogyás: lúgosító hatásának köszönhetően a zeller elősegítheti az egészséges fogyást.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!