Mielőtt a kérdésre felelnék, néhány gondolatot meg kell előtte beszélnünk.

Azon a hőmérsékleten, amelyen az élőlények (növények és állatok) a Földön élnek a szerves kémia reakciók sebessége a nullához erősen közel van.

Ahhoz, hogy sejtjeink mégis csak létezhessenek, működhessenek, elengedhetetlen a kémia reakciók felgyorsítása, melyet katalizátorok segítségével érhetünk el. Az élő szervezet katalizátorai az ENZIMEK. Az enzimek döntően fehérjék, amiknek tehát az a feladatuk, hogy a bennünk zajló kémia folyamatokat felgyorsítsák. Szentgyörgyi Albert fogalmazta ezt meg a legvilágosabban. Ha leteszünk egy vajas kenyeret az asztalra, az ott két óra múlva is vajas kenyér marad. Ha megesszük, két óra múlva már nem marad belőle semmi, mert az enzimek segítségével lebontjuk és a vajas kenyeret kémia energiává alakítjuk.

Ahhoz, hogy ezt megtehessük azonban két alapvető feltétel szükséges. A hőmérséklet (hőenergia) és a megfelelő pH.

Most veszélyes vizekre eveztünk. Nézzük meg a hőenergia szerepét. Robert Mayer (1814-1872) éppen hajóorvosként Jáva felé utazott, amikor megfigyelte, hogy a matrózok vénás vére a trópusokon világosabb, mint a mérsékelt égöv alatt.

Ebből helyesen arra következtetett, hogy ilyenkor a szervezetben az oxidáció kevésbé intenzív, mint hidegebb éghajlaton (mivel az élet működéséhez szükséges hő egy részét a meleg környezet szolgáltatja), ezért csökken az artériás és a vénás vér közti oxigén különbség, ami kisebb színbeli eltérést eredményez.

Mikor hazajött, eredményeit publikálni próbálta (mind végig sikertelenül), végül bedugták egy elmegyógyintézetbe.

Bizony már akkor is messze ért az „akadémikusok” keze!

Ma azt zárnák be, aki Robert Mayer megfigyelését vitatná.

A másik fontos tényező a pH. Ha az nem megfelelő, akkor bizony az enzimreakciók súlyosan károsodnak, sőt le is állnak. Ma úgy tudjuk, ha túl sok sav van a szervezetben, és a vérplazma pH-ja 6,8 alá kerül, akkor a beteg életkilátásai erősen a nullához közelítenek. A sejtek optimális pH-ját bonyolult mechanizmusok igen sok energia árán biztosítják, de számtalan betegségre igaz, hogy a betegség során az optimális pH sem sejtszinten, sem a vérplazmában nem biztosított (a beteg acidózisban van, mely csak részben kompenzált), ezáltal az enzimek működés a sejtekben súlyosan károsodik, ami előbb vagy utóbb a sejt pusztulását, esetleges rosszindulatú átalakulását is okozhatja.

2009-ben talán ezekért a mondatokért nem fogok úgy járni, mint Robert Mayer.
Persze az enzimek működéséhez gyakran még szükségesek a koenzimek (segítők), különböző ionok, nyomelemek, megfelelő hely és idő is.

És mivel szervezetünk közel 70%-a víz, hát nem lehet eléggé hangsúlyozni a víz szerepét sem. A kiszáradt sejt meghal.

Mivel m i nem vagyunk növények, csak úgy létezhetünk, hogy a szervezetünkbe kerülő magas energiájú tápanyagokat a levegő oxigénjének segítségével lebontjuk (eloxidáljuk). Ennek során szabadul fel az a kémia energia mennyiség, ami az élet fenntartásához szükséges. Az így nyert kémiai energia segítségével állítják elő sejtjeink mindazokat a fehérjéket, nukleinsavakat, amik nélkül nem létezhetnénk.

Sok mindent azonban nem tudunk előállítani, így azokat a táplálékkal fel kell vennünk, hogy életben maradhassunk. Az emberben húsz féle fehérje alkotó aminosav ismert, de ennek a felét nem tudjuk szintetizálni, számunkra tehát esszenciálisak (létfontosak!/), és ezeket a táplálékból kell felvennünk.

Vannak esszenciális zsírsavak is, amikre ugyan ez jellemző. A vitaminok egy része is ide tartozik. Pl. az oly sokat emlegetett C-vitamin is számunkra esszenciális, mert az ember és a tengeri malac nem képes ezt a vitamint szintetizálni.

A növények számára ez a luxus nem megengedett. Nekik minden aminosavat tudni kell szintetizálni (igen kevés kivételtől eltekintve, pl. kancsóka) és így vannak a zsírsavakkal és egyéb más fontos biomolekulákkal is.

A növények számára esszenciális a napfény, a víz és a talajban lévő ásványi anyagok (fémek é s nem fémek).

A SuperGreens lúgosító zöld ital 49 rendkívül értékes zöldséget és gyógynövényt tartalmaz, segít a szervezet ideális pH-jának fenntartásában, közömbösíti a káros savakat, miközben a szervezetet ellátja természetes (nem szintetikus úton előállított) vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!