„Porból lettünk, porrá leszünk…” – szól az ismert latin mondás, de vajon mennyi a valóságalapja ennek a mondatnak? A valóság sokkal inkább így hangozna: „Vízből lettünk…”. A víz az emberi szervezet legfőbb összetevője, a magzat közel 100%-a víz, életünk során azonban fokozatosan dehidratálódunk.

Az újszülött gyermek kb. 80%-a, egy átlagos felnőtt kb. 70%-a, míg az idős emberek kb. 50%-a víz. A víz – mivel a legnagyobb arányban fordul elő szervezetünkben – alapvető fontosságú, így hiánya életveszélyes állapotot okoz. Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak, alacsonyabb a víztömeg/testtömeg arány, így náluk sokkal könnyebben felborulhat a folyadékháztartás egyensúlya, így hamarabb kiszáradhatnak.

A teljes testvíz tömeg az életkor előre haladtával fokozatosan csökken, amely hatással van a sejtek folyadék háztartására is, a sejten belüli folyadék mennyiség csökkenés a leginkább meghatározó. A normális arány: 60% intracelluláris (sejten belüli) folyadék és 40% extracelluláris (sejten kívüli) folyadék. water.jpg

Ez az arány idős korban azért borul meg, mert megnő a zsírszövet mennyisége és ezzel párhuzamosan csökken az izomtömeg, így a szervezet nehezebben tudja szabályozni a nátrium és folyadék egyensúlyát. Szintén korral jár, hogy a veseműködés romlik, így a vizeletképződés kevésbé hatékonnyá válik.

Testünknek folyamatosan szüksége van a megfelelő hidratálásra. Egy átlagos ember egy nap alatt kb. 3 liter folyadékot veszít, ezt a folyadékot pedig pótolni kell.

Egyes szerveink folyadéktartalma:

-    agy: 83%
-    vesék: 82%
-    szív: 79%
-    tüdő: 80%
-    csontok: 22%
-    vér: 90%

A napi 3 liter folyadékvesztés a normál életfunkciók eredménye, ha valaki ezen felül fizikai munkát végez vagy sportol, akkor jóval több folyadékra van szüksége.

A folyadék szervezeten belüli, sejtek közötti mozgása az ozmózis eredménye, mely a testen belüli hidrosztatikus és kémia potenciálkülönbség miatt fellépett erők hatására következik be. A folyadék mozgásának következtében megváltozik a sejtmembrán két oldalán a nyomás, ami a fehérjék, ásványi anyagok és más fontos tápanyagok vérbe jutásához és kilépéséhez szükséges. 
     
Nagyon fontos megjegyezni, hogy az ivás normális esetben a víz és az elektrolitok pótlását jelenti, ilyenkor teljesen felesleges, sőt káros a plusz kalória bevitel. Éppen ezért a cukros üdítőitalok, a 100%-os gyümölcslevek, magas koffein tartalmú italok, stb. rendszeres fogyasztása kifejezetten kerülendő, hiszen ezek nem a szervezet hidratálását szolgálják!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!