Az emberi génállomány 23-25 ezerre tehető. Kb. 3000-re becsülik azoknak a géneknek a számát, melyeket kapcsolatba hozunk ma különböző betegségekkel, és az ő általuk kódolt fehérjéket (melyek lehetnek enzimek, ioncsatornák, receptorok, transzporterek, sejtmembrán és citoplazma alkatrészek) kis molekulákkal – azaz gyógyszerekkel - befolyásolni, végső soron gyógyítani lehet.

A háromezer gén kb. 5000 ilyen biológiai célpontot jelent, tehát potenciálisan ennyiféle gyógyszerre lenne szükségünk ahhoz, hogy a ma ismert betegségeinket gyógyíthassuk.

A valóságban azonban csak 223 valódi biológia célponton ható gyógyszerünk van!

A patikákban, kórházakban látható több ezer gyógyszer mind ennek a 223 gyógyszernek a klónja, vagy egymás kombinációi, ilyenkor persze a kombináció is új nevet kap.

A tényleges gyógyszerkincs évente mindössze 2-3 új támadáspontú gyógyszerrel bővül.

Miért megy ez ilyen lassan?

Nos, a gyógyszergyártás az úgynevezett ULTRA LASSÚ iparágak közé tartozik (ide soroljuk még pl. a repülőgépgyártást, olajkutatást is).

http://www.drtihanyi.hu/uploads/boeing.jpg


Egy sikeres gyógyszer kifejlesztése 10-15 évet és kb. másfél milliárd dollárt emészt fel. Általában ötvenezer jelölt molekulából egy lesz, amit tovább fejlesztenek és ezek közül is csak minden tízedikből lesz gyógyszer.

Figyelve ezt a tempót, úgy tűnik, a zöld medicina még évszázadokig meghatározó marad az életünkben és egészségünk védelmében.

Ami jövőt illeti: 15 éve a biotechnológiától vártuk a csodát, a betegségek felszámolását, az éhínség, a környezetszennyezés, az energia problémák megoldását. Nos, a várt ígéretekből 9-10 gyógyszer kivételével szinte semmi nem jött be.

Ma a nanotechnológiáról mondják ugyan ezt, mint tizenöt éve a biotechnológiáról. Hiába, a modern kor sem tud meglenni mítoszok nélkül.

Webáruház: https://webshop.drtihanyi.hu/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!