Gyakran hallani, hogy a savanyú gyümölcsök, mint pl. a citrom, grapefruit, lime, stb. savasítják a vért és a szöveteket. Valójában a citromsav, a tejsav és más savak, amik az alacsony cukortartalmú gyümölcsökben találhatók – ellentétben a magas cukortartalmú gyümölcsökkel – anionos formában vannak jelen és az emésztés során nátrium-bikarbonáttá alakulnak. Éppen emiatt ezek a savanykás gyümölcsök kifejezetten lúgosítják – és nem savasítják – a vért és a szöveteket. Lúgosítás ugyanis akkor következik be – még ha a pH alacsony is -, ha a szabad kationokat (protonok vagy savak) ellensúlyozza a felszabaduló nátrium-bikarbonát.

De elég, ha csak emlékeznek a kémia egyik alapszabályára. Az erős sav a gyenge savat sójából felszabadítja. A gyomorban lévő sósav erős sav, a fent említett savak gyenge savak. Tehát a gyomorsavhoz képest lúgként viselkednek, azaz a gyomor pH-ját megemelik.

Egy liter 4-es pH-jú lime juice pl. tíz a mínusz negyediken mol szabad kationt tartalmaz, azonban a felszabaduló anionok (bázis vagy lúg) semlegesítik a savakat, s így nettó lúgosítás következik be.

Ez a folyamat a magas cukortartalmú italok esetén, mint pl. a szőlőlé, körte lé, goji juice, noni juice, alma lé, stb. nem következik be, éppen a magas cukortartalom miatt, mivel a szabad katiogoji.jpgnok száma jócskán meghaladja a szabad anionok számát. Ilyenkor nettó savasodás következik be.

Ha közvetlenül a magas cukortartalmú juice fogyasztása után megmérjük a nyál vagy vizelet pH-ját, fals pozitív eredményt fogunk tapasztalni. Közvetlenül az ivást követően ugyanis 1-2 ponttal megemelkedik a nyál és vizelet pH-ja, de ennek oka, hogy a szervezet a savas folyadék hatására aktiválja puffer-rendszerét és nátrium-karbonátot bocsájt ki (pl. a nyálmirigyek), hogy semlegesítse a savakat.

dr. Robert Young szerint ennek a folyamatnak a leglátványosabb példája az, amikor a szervezet a csontokban lévő anionokat (pl. kalcium) használja fel a felgyülemlett savak semlegesítésére, ennek következménye pedig a csontok meggyengülése, a csontritkulás kialakulása, mert a szervezet legnagyobb pH puffer rendszere maga a csontváz.

Szervezetünk lúgosítása céljából fogyasszunk alacsony cukor tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket: avokádót, citromot, grapefruitot, paprikát és kerüljük a magas cukortartalmú ételeket és italokat.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!