A lúgosító életmód és lúgosítás fontos részét képezi, hogy rendszeresen ellenőrizzük szervezetünk sav-bázis egyensúlyát, melyre bizonyos mérések révén van lehetőségünk. dr. Robert Young az alábbi módszert ajánlja:

1, Reggel, ébredés után rögtön mérjük meg nyálunk pH-értékét, még mielőtt fogat mosnánk, ennénk vagy innánk. Jegyezzük fel ezt az értéket. Az optimális nyál pH-nak ilyenkor 7,2 körül kell lennie.

2, A második lépés a vizelet pH-jának mérése. Ezt az értéket szintén jegyezzük fel. Az optimális reggeli vizelet pH 6,8 és 7,2 között van. Ha ez az érték 6,8 alá csúszik, akkor az azt jelenti, hogy a szervezet lúgosító pufferei kimerültek, ezért lúgosító ételekre és italokra van szüksége: zöldségekre, gyümölcsökre.

Ha a reggeli első vizelet pH 7,2 fölött van, akkor a szervezet rendelkezik akkora „lúgosító tartalékkal”, hogy a nap közben elfogyasztott savasító táplálékokat képes legyen közömbösíteni.

A vizelet pH-jának egyensúlyban tartásához a legjobbak az elektronban gazdag zöld színű zöldségek, az alacsony cukortartalmú gyümölcsök és az egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavak.

3, A harmadik lépés a felkelés utáni második vizelet mérése. Ezt még az étkezés előtt kell megmérni. dr. Robert Young mindenkinek azt ajánlja, hogy felkelés után rögtön pótolja az éjszaka során elvesztett folyadékot, ezért érdemes felkelés után rögtön 4-5 dl tiszta vizet vagy lúgosító italt inni. Nagyon fontos értéket mutat, ugyanis az első savterhelés előtti pH-t mutatja. Ez az érték ideális esetben 7,2 vagy annál magasabb érték.

6,8 alatti érték dr. Young szerint a lappangó szöveti acidózis tipikus jele. Ilyen állapotban a szervezet bikarbonát, nátrium, kálium, magnézium és kálium hiányban szenvedhet. Tipikusan azoknál jellemző a 6,8 alatti érték, akik sok állati eredetű fehérjét fogyasztanak.

4, dr. Young reggelire avokádó levest, zöldség turmixot, gyümölcs turmixot, mandulatejet vagy friss zöldségeket javasol. Ha ezt elfogyasztottuk, 5 perc múlva mérjük meg a vizelet és nyál pH-ját. Pontosan jegyezzük fel az értékeket.

Aki megfelelő mennyiségű lúgosító tartalékkal rendelkezik, annak a második mérései sokkal jobb értékeket mutatnak.

5, A további méréseket reggeli és ebéd, valamint ebéd és vacsora között kell megejteni. A pH-nak minden mérésnél 7,2 és 8,4 között kell lenni (közvetlen étkezés után) és 6,8 és 7,2 között néhány órával étkezés után.

Ne felejtsük el, hogy a pH-skála nem lineáris, tehát a 6,8-as és 8,2-es pH között hatalmas különbség van!!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!