Az okra, mely a mályvafélék közé tartozik, egy zöld, elágazó szárú növény, mely kb. fél-egy méter magasra nő meg. Ősi növénynek számít, mivel Egyiptomban már kb. 4000 éve is termesztették, fejlett világunkban azonban csak az utóbbi évtizedekben vált népszerűvé.
Az okra jellegzetes terméséből levest, lecsót vagy akár pörköltet is lehet készteni. Az okra virágai a növény méretéhez képest kifejezetten nagyok, sárgás színűek és tipikusan az éjszaka folyamán nyílnak ki. Magjai gömbölyűek, sötét színűek, belőlük értékes olaj sajtolható.
Az okra gyümölcsben található fontosabb összetevők:
- élelmi rostok
- fehérje
- A-vitamin
- C-vitamin
- folsav
- kalcium
- vas
- kálium
- magnézium
Az okra gyümölcs egészségre gyakorolt pozitív hatásai:
1, az okra gyümölcsben található rostok segítik a vércukorszint stabilizálását, csökkentve a cukor felszívódását a bélrendszerből
2, segít a máj méregtelenítésében, megköti a koleszterint
3, jótékony hatású a belekben található probiotikumokra
4, lúgosító hatású, segít közömbösíteni a káros savakat
5, gyulladáscsökkentő hatású
6, arterioszklerózisban is javasolt a fogyasztása
Termékek, melyek okra gyümölcsöt tartalmaznak:
- SuperGreens
- Young pHorever Greens