Az okra gyümölcsben több kálium van, mint a banánban, pedig sokan azt hiszik, hogy a banán a legbőségesebb természetes káliumforrás.

Kalcium tartalma közel kétszerese a tej kalcium tartalmának. 100g okra gyümölcs fedezi a napi magnézium szükségletet, ami elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez. Emellett az okra kiváló rost forrás, közel annyi rostot tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű kenyér.

Az okra sok C-vitamint és béta karotint tartalmaz. A béta karotin erős antioxidáns, tehát semlegesíti a káros szabad gyököket, melyek roncsolják a sejteket. Az antioxidáns tulajdonságú ételeknek fontos szerepük van a rák és a szívbetegségek megelőzésében.

Az okra eredetileg Nyugat-Afrikából származik, ma már világszerte ismert és kedvelt növény. Egyiptomban, Törökországban, Görögországban és Cipruson nagy mennyiségben fogyasztják. India nyugati vidékein szinte mindennapi eledelnek számít. Általában wokban sütik meg, különböző fűszereket és cukrot adnak hozzá.

{$up_uri}okra.jpg


A Karib-szigetek környékén levest készítenek belőle, illetve halételek mellé fogyasztják.

Az okra magjából kinyert olaj finom és nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, olajsavat és linolsavat.

Az okra tehát egy rendkívül értékes és egészséges növény, nem véletlen, hogy a SuperGreens zöld ital szerves részét képezi, mivel magas kálium és magnézium tartalma biztosítja a sejtek optimális ionellátását, ami nélkül egészséges sejtműködés nem képzelhető el. A béta karotin tartalma a hő hatására nem bomlik el, szemben a C-vitaminnal, ezért a sült változata is nagyon egészséges. Persze a Super Greens nyers okrát tartalmaz, ami a legegészségesebb, hiszen a vízben oldódó vitaminok és a telítetlen zsírsavak sem károsodnak a hőtől.

SuperGreens - SuperGreens
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!