A papaya finom, édes íze, pézsmaillata, lágy, vajszerű állaga miatt méltán érdemelte ki Kolumbusz Kristóftól az „angyalok gyümölcse” elnevezést. Gömbölyű, vagy körte alakú gyümölcse akár 50 cm-re is megnőhet, de a boltokban található papaya ennél általában kisebb, kb. 15-20 cm. Színe narancssárgás, citromsárga vagy rózsaszín árnyalatokkal.

A gyümölcs belsejében fekete magok találhatók, amiket körülvesz egy kocsonyás anyag. A papaya magok ehetők, de keserűek.

A papaya gyümölcs egyik legfontosabb összetevője a papain nevű enzim, ami segít a fehérjék emésztésében. Legnagyobb koncentrációban az éretlen gyümölcsben található. Éppen ezen tulajdonságainak köszönhetően a papaya kivonatot természetes emésztést segítő étrend-kiegészítőként is forgalmazzák világszerte.

A papayában található legértékesebb összetevők:

-    C-vitaminpapayaimage.jpg
-    A-vitamin
-    folsav
-    kálium
-    rost
-    E-vitamin
-    K-vitamin

Egy átlagos papaya gyümölcs kalóriatartalma kb. 120 kalória.

A papaya tehát rendkívül gazdag antioxidánsokban, vitaminokban, flavonoidokban, ásványi anyagokban és rostokban. Ezek az értékes tápanyagok segítik a szív-, és érrendszer megfelelő működését és a vastagbélrák megelőzését.

A papayában található papain nevű emésztőenzim hasonlít az ananászban lévő bromelainhoz.

A papaya segíthet az arterioszklerózis és a cukorbetegség megelőzésében, a benne lévő antioxidánsok és vitaminok ugyanis gátolják a koleszterin oxidációját. A koleszterin az oxidációt követően képes felépülni az erekben és ún. plakkokat létrehozni, melyek infarktushoz vagy stroke-hoz vezethetnek.

Emellett a papayában található rostok csökkenthetik a vér koleszterin szintjét, a folsav pedig elősegíti a homocisztein ciszteinné és metioninná történő átalakulását. Ha ez nem következik be, a homocisztein közvetlenül károsíthatja az erek falát, növelve ezzel a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A papayában található tápanyagok fontos eszközei lehetnek a vastagbélrák megelőzésének, rostjai ugyanis képesek hozzákapcsolódni a rákkeltő toxinokhoz, s így távol tartani őket az egészséges sejtektől. A C-vitamin, E-vitamin, folsav és béta-karotin szintén csökkentheti a vastagbélrák rizikóját.

A papayában található emésztőenzimek, mint a papain vagy chymopapain, csökkentik a krónikus gyulladásokat a szervezetben, s ezt a hatást erősítik az antioxidáns vitaminok is.

A papaya eredetileg Közép-Amerikában és Dél-Amerikában őshonos, az indiánok nagyra becsült gyümölcse volt évszázadokon át. Csak a 20. században „jutott el” az Egyesült Államokba, 1920-óta Hawaii a legnagyobb amerikai papayatermelő. Emellett Mexikóban és Puerto Ricóban termesztik nagy mennyiségben.  
     
A rendszeresen elfogyasztott zöld-tea, valamint a magas likopin tartalmú gyümölcsök, mint pl. a papaya, jelentősen csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának esélyét (82-86%-kal), derül ki az Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált tanulmányból.

Papayát tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények:

-    SuperGreens
-    Young pHorever Greens
-    Olajfalevél kivonat fermentált Papayával és Gránátalmával
-    Papaya tabletta

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!