A papaya, mely a dinnye egzotikus változatának tekinthető, nagy mennyiségben tartalmaz béta karotint, mely egy erős antioxidáns, tehát képes közömbösíteni a szervezetre káros szabad gyököket.

A szabad gyökök szívbetegséghez és rák kialakulásához vezetnek.
A papaya emellett nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, mely erősíti az immunrendszert és egy papain nevezetű enzimet, mely segíti a fehérjék bontását a belekben. Ezáltal a papaya fogyasztása ajánlott azoknak, akik emésztési problémákkal küszködnek.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/papaya_thailand.jpg

A papain emellett jótékony hatással van a fogakra, mivel beszivárog a fogzománcba, és fellazítja a baktériumokat, ezáltal fogkefével könnyebben eltávolíthatóvá válnak.

A papaya emellett kiválóan képes hidratálni a szervezetet, jobban, mint egy pohár víz. A papaya hatása az izotóniás italokéhoz hasonló, mivel ásványi sókat, ásványi anyagokat, vitaminokat, aminosavakat és cukrot tartalmaz. Ezek a vegyületek edzés során jelentős mértékben távoznak szervezetünkből.

A papaya ezenfelül luteint és zeaxanthint tartalmaz, ami még jobban elősegíti a megfelelő folyadék pótlást.

Az ananász sok rostot és C-vitamint tartalmaz. Emellett fontos alkotóeleme egy bromelain nevű enzim, mely képes lebontani az általunk fogyasztott táplálék többségét és az elhalt szöveteket. A bromelain néhány perc alatt lebontja saját tömegének többszörösét.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/ananasz.jpg

Ezen tulajdonságának köszönhetően emésztést elősegítő és gyomorvédő hatása van, ezért kiváló azoknak, akik valamilyen emésztési problémában szenvednek. A bromelain emellett szintén erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ezért ananász fogyasztása javasolt azoknak, akik szénanáthában, köszvényben, lupusban vagy artritiszben szenvednek.

Nagyon fontos, hogy a konzerv ananász, illetve az ananász juice nem tartalmaz bromelaint, mivel ez az értékes vegyület nem éli túl ezeket a feldolgozási procedúrákat.

Papaya kapszula – Papaya kapszula

Bromelain kapszula – Bromelain kapszula
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!