A szervezet méregtelenítését a vesék és a máj végzi. Előbbiről korábban már volt szó, most szenteljünk egy kis figyelmet a májnak.

A máj a méregtelenítő funkciója során epét termel. Az epe sok összetevőből áll, de a legfontosabbak a bilirubin és az epesavak. A bilirubin az epe zöld színéért felelős és a vörösvértestek bomlása során keletkezik a hem-ből.

Az epesavak szerepe az emésztésben nem nélkülözhető. A zsírcseppeket apró cseppecskékké szakítják, emulgeálják, ezáltal a zsírbontó lipáz enzim hatékonyabban képes működni.

A máj által kiválasztott epe a vékonybélbe kerül, de nem mind és nem azonnal. A máj alatt elhelyezkedő epehólyagban sok epe tárolódik, ami étkezést követően kiürül, és ezzel rásegít a folyamatos epetermelésre, azaz akkor jut a legtöbb epe a vékonybélbe, amikor arra a legnagyobb szükség van.

Akiknek már nincs epehólyagjuk, mert műtéti úton eltávolították, ők erre a segítségre már nem számíthatnak, ezért étkezéskor relatív epesav hiányuk van. Ez ellen annyit tehetnek, hogy gyakrabban és kis adagokban étkeznek.

A bilirubin a bélben több lépcsőben stercobilinné alakul át és a széklettel kiürül, egy része visszaszívódik. Az epesavak, ha nem használódtak fel az emésztés során a vékonybél alsóbb szakaszain visszaszívódnak a májba (enterohepatikus körforgás) és ott újra hasznosulnak.

Kivel nem történt már meg, hogy egy bőséges étkezés után pár órával, vagy másnapra ajak herpeszt kapott?

Ennek nem a mosatlan tányér vagy evőeszköz volt az oka, hanem a sok táplálék okozta relatív epesav hiány. Az epesavak ugyanis képesek bizonyos vírusokat - főleg azokat, amelyek lipoprotein burokkal bírnak – lebontani (nátrium –dezoxikolátra érzékeny vírusok: sárgaláz vírusok, herpesz vírusok stb., míg a burok nélküli vírusok ellenállóak: coxsackie, polio, stb. vírusok). Herpesz vírus pedig mindenkiben van.

Az epesavak azonban mást is tudnak. A főleg Gram-negatív baktériumok által termelt entoxinokat is képesek kis részekre hasítva közömbösíteni.

A pikkelysömörben szenvedők bőrtüneteit szinte teljesen meg lehet szüntetni epesav szedéssel, mert a bélben keletező endotoxinok valamiért bennük nem teljesen inaktiválódnak és felszívódva olyan anyagok termelődését váltják ki a bőrben, ami annak jellegzetes gyulladását, hámsejt szaporulatát okozza.

Ezért tehát jól tesszük, ha epesav készletünket nem merítjük ki (mértéktelen étkezések, nehéz és zsíros ételek túlsúlya) és sok olyan ételt, italt fogyasztunk, amik elősegítik a máj méregtelenítő funkcióját, ill. az epe rendszeres kiürülését az epehólyagból.

Ez már csak azért is fontos, mert ezzel elejét vehetjük a ma oly gyakori epekő betegség kialakulásának is. Tehát sok avokadó, olíva olaj, hal, lime, noni, papaya, ananász, tökmagolaj, bő folyadékfogyasztás, testmozgás. Ez a gyógyszer.

Sajnos a kínaiaknak megint igazuk volt, amikor a medve epének kiváló gyógyító hatást tulajdonítottak, ezért a fogságban tartott medvéket mesterséges epesipoly műtétnek vetették alá, hogy sok medve epét nyerjenek. Az eljárás brutális, embertelen, legalább annyira elítélendő, mint a bálnavadászat.

A megoldás helyette a Power Plants készítmény.

Összetevők: avokádó, uborka, paradicsom, citrom, lime, brokkoli csíra, spenót, zeller, petrezselyem, káposzta, kelkáposzta, okra, fodros saláta, szójacsíra, citromfű, búzafű, árpafű, zsurló, zabfű, tarackbúza.

Power Plants 110g - Power Plants 110g

Power Plants 420g - Power Plants 420g

http://www.drtihanyi.hu/uploads/powplan.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!