A réti legyezőfű, mely a rózsafélék családjába tartozó gyógynövény, megtalálható dr. Robert Young mindkét termékében: a SuperGreens és Young pHorever Greens lúgosító porokban. A növény főleg Európában és Ázsiában őshonos, Magyarország egyes területein is fellelhető.

A réti legyezőfű átlagosan 2 méter magasra nő meg, virágai sárgás-fehéres színűek, júniustól szeptemberig virágoznak. Ha leveleit kezünkkel összedörzsöljük, jellegzetes, édes szagot érezhetünk.   

A réti legyezőfűben található legfontosabb összetevők:

-    szalicilsav
-    flavonoidok
-    esszenciális zsírsavak
-    tanninok

1897-ben Felix Hoffmann szintetikusan létrehozta a szalicin egy módosított változatát, amit ebből a növényből vont ki. Az új vegyület (acetil-szalicilsav) kevesebb emésztési panaszt okozott, mint a szalicilsav, új neve pedig az lett, hogy aszpirin, mely a mai napig a világ legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott  nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerünk.

A Bayer cégnél dolgozó Hoffmann reumában szenvedő édesapjának fejlesztette ki a vegyületet, aki fájdalmaira nagy mennyiségű szalicilsav tablettát szedett, ez azonban komoly gyomorbántalmakat okozott neki.  Az acetil szalicilsav is okozhat gyomorpanaszokat, de sokkal ritkábban. reti_legyezo.jpg

A réti legyezőfűben lévő flavonoidok görcsoldó, epe-, és vízhajtó hatásúak, a tanninok pedig elősegítik a sebgyógyulást.

Az alternatív gyógyászat influenza tüneteinek enyhítésére, gyulladások csökkentésére, köszvény és reuma okozta ízületi fájdalmak csillapítására használja már évszázadok óta. A híres halimbai füves plébános, néhai  Szalai Miklós is alkalmazta és külön cikkelyt szentelt neki herbáriumában. 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!