A zöld port alkotó 49 növény bemutatása.

SUPERGREENS VÁSÁRLÁS

ZÖLD KAMUTFŰ

Nem keresztezett búzafű, elsőként az egyiptomiak fogyasztották. A legmagasabb pH értékkel rendelkezik az összes zöld táplálék közül, beállítja a pH-egyensúlyt. Gazdag anyagcserét elősegítő enzimekben. Jelentős mennyiségű nyomelemet tartalmaz.

Kiváló forrása a magnéziumnak, cinknek, a B1, B2, B3 és E vitaminoknak.

ÁRPAFŰ

Az árpafű jól ismert magas klorofill koncentrációjáról, ásványi anyag, illetve fehérje, enzim és természetes rost tartalmáról. Erős antioxidáns, sejtvédő hatású. Segíti az emésztést. Gyorsan felszívódik, tökéletesen hasznosul. Fogyókúrában segít. Normalizálja az anyagcserét, csökkenti a székrekedést. Gátolja a koleszterin felszívódását. Szabályozza a gyomorsavtermelést. Segíti a sav-bázis egyensúlyának fenntartását, gátolja az elsavasodási folyamatot.

Tartalmaz: Béta-karotint, B1, B2, B6, C, E, H vitamint, folsavat, K, Ca, Mg, vas, réz, mangán, szelén, cink

CITROMFŰ

A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. Immunerősítő, vírusellenes, antioxidáns, zsíroldó hatású. Védi a szívet, keringési rendszert. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított.

Alkotóelemei: flavonoidok, triterpénsavak, cserzőanyagok, keserűanyagok, citronellál.

KUKORICAFŰ

Vizelethajtó, fogyasztó, gyulladás gátló hatású.
Hólyaghurut, reuma, köszvény kezelésére, vizelethajtóként és gyulladás gátlóként.

Hatóanyag: illóolaj, flavonoid, nyálkaanyag, kálium

BÚZAFŰ

A búzafű egyszerre méregtelenít és - a táplálkozási hiányosságok pótlásával - növeli az energiaszintünket. Csaknem annyi vitamin van benne, mint a citrusfélékben. Immunerősítő hatású. Felszívódási problémák, izomrendszeri panaszok ellen használják. Erőteljesen lúgosító hatású. Tizenhétféle aminosav található meg benne, ebből nyolc olyan, amelyet a szervezet nem képes önmaga előállítani. Az aminosavak külső bevitele azért fontos, mert hiányuk esetén allergiás reakciók jelentkezhetnek, romlik az emésztés, gyengülhet az immunrendszer, idő előtti öregedés következhet be. Magas klorofill tartalma segít a vérszegénységen, javítja a vérkeringést, a sejtek és szövetek oxigén ellátását.

Alkotóelemei: A-vitamin-forrás, de jelentős a B- és E-vitamin-tartalma is., kimagasló magnézium-, és
kalcium tartalommal. Enzim tartalma szinte egyedülálló, rendkívül sok benne a zsírbontó lipáz, a fehérje- és keményítő emésztést segítő proteáz, illetve amiláz, a szívizom szöveteket karbantartó transzhidrogenáz, valamint a sejtek öregedését lassító, szervezetünket a sugárzástól védő, gyulladáscsökkentő szuper-oxiddiszmutáz (SOD) enzim.

ÁFONYALEVÉL

Kevesebben tudják, hogy a fekete áfonya levele is fontos hatóanyagokat tartalmaz. Németországban például a levelek főzetét teaként gyomorhurut, hasmenés kezelésére általánosan használják, de vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító teakeverékekbe is gyakran alkalmazzák. A fekete áfonyalevél metabolizmust stimuláló hatása a koleszterin és a vércukor szintjének csökkentésében nyilvánul meg. Teája már az inzulin felfedezése előtt (1920) a diabetes mellitus fontos népi gyógyszere volt. Jelenleg a gyógyszeres terápia kiegészítésére ajánlott teakeverékekben szerepel. Klinikai vizsgálatok szerint a II. típusú diabeteszes betegeknél a fekete áfonyalevél jó hatásfokkal normalizálta a cukorszintet. Azt is megállapították, hogy képes a vér LDL (rossz koleszterol) szintjét is csökkenteni, redukálva ez által a szívbetegségek kialakulásának rizikófaktorát. Immunerősítő, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Javítja az erek falának rugalmasságát.

Alkotóelemei: pektin, flavonoidok, gyümölcscukor, A, B ,C vitaminok

LUCERNALEVÉL

Növeli a fizikai erőt, csökkenti az öregedési folyamatot. Tökéletesíti és elősegíti az emésztést. Segíti az immunrendszer működését. Megszünteti a reumás és ízületi fájdalmakat. Segít a koleszterinszint csökkentésében, valamint a szívbetegségek megelőzésében. Egy tanulmány szerint segít semlegesíteni a bélben felhalmozódott rákkeltő anyagokat, és annak gyors kiürülését a szervezetből. Lassan fejti ki hatását, azonban mélyreható.

Alkotóelemei: béta karotin, C, D, E, K vitamin, stachidrin és homostachidrin, kálcium, kálium vas, foszfor.

PITYPANGLEVÉL

Erősíti a májműködést, fokozza az epeutak átjárhatóságát és vértisztító hatású, segíti a mérgek eltávolítását a vérből, fokozza a nátrium ürülést, de nem vezet kálium veszteséghez. Reuma, köszvény, ekcéma ellen is hatásos. Vízhajtó hatása miatt anyagcsere fokozó, fogyasztó, salaktalanító. Gátolja a candida gomba kifejlődését.

Alkotóelemei: keserűanyagok, karotinok, flavonoidok, inulin, poliszacharidok

FEKETEDIÓ-LEVÉL

Tulajdonságai: antiszeptikus, összehúzó, féregűző, vértisztító, gombaölő és szifilisz ellenes. A fekete diót évszázadok óta használják Európában különböző betegségek kezelésére, így például: bőrbajokra, szorulásra, az indiánok hashajtóként alkalmazták, a polgárháború idején pedig hasmenés és vérhas gyógyítására használták, hatékony a parazita betegségek ellen.
Tudományos kutatások során bebizonyosodott, hogy a fekete dió összehúzó tulajdonságokkal rendelkezik, elősegíti a bőr és a nyálkahártya gyógyulását. Tisztítja a vért, és antiszeptikus tulajdonságokkal bír. Számos bőrproblémára alkalmazzák, többek között kelésekre, ekcémára, herpeszre és ótvarra. Arról is ismeretes, hogy kihajtja a szervezetből az élősködőket és a férgeket. Régebbi időkben a szifilisz, gümőkór (TBC), visszerek, valamint a bél, a húgy- és ivarszervek krónikus fertőzéseinek kezelésére is alkalmazták. A gyógynövény gyűjtők a fekete diót rendkívül hasznos parazita, szalagféreg és ótvarellenes szerként tartják számon.

Alkotóelemei: A fekete dió bőséges mennyiségű organikus jódot, mangánt, magnéziumot, ezen felül szelént, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, klórt, B1-, A-, C-vitamint, niacint, B2-, B6-vitamint és bioflavonoidokat tartalmaz.

SZEDERLEVÉL

Összehúzó hasmenésre, enyhe görcsoldó, garatgyulladás csökkentő. Vírusölő, baktériumölő, rákmegelőző hatású.

Alkotóelemei: szerves savakat, észtereket, pektint, galluszsav - és ellágsav típusú cserzőanyagokat, flavonoidokat, gyümölcssavakat tartalmaz. Magas a foszfor- és a vastartalma, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, szerves sót és rostot tartalmaz.

LAPULEVÉL

Az élő növényben a hashajtóhatású antrakinonok és antranolok glikozidos kötésben vannak, emellett összehúzó, cserző hatású tannoidglikozid keverék is található benne. Kis adagban inkább az összehúzó hatása érvényesül. Gyógyhatása: Vizelet- és hashajtó, bőrbetegségek, hajhullás, görcsoldás, légúti hurutok, fekély.

Tartalmaz: cserző anyagot, flavonoidokat, cinket, káliumot,

MÁLNALEVÉL

Összehúzó enyhe görcsoldó, cukor-, vese- és hólyagbántalmak ellen.
Századok óta használják a menstruációs rendellenesség szabályozására.

Alkotóelemei: C, B, A vitaminok, kálium, kalcium, vas, flavonoid, citromsav, pektin, tannin.

BOLDOLEVÉL

Felhasi felfúvódás megszüntetésére. A cserje Chiléből származik. Gyógyszerként a leveleit használják, elősegítik a gyomornedv képződését és élénkítik az epeáramlást. Megakadályozza a zsír felhalmozódását a zsírsejtekben (adipocyták), serkenti a lipidek lebontását (lipolizis), aktiválja azokat az enzimeket, amelyek a zsírok zsírsejtekben történő lebontásáért felelősek. Serkenti a zsírok kivonását a sejtekből és csökkenti a zsírsejtek méretét, megszünteti a narancsbőrt a problémás területeken.

Alkotóelemei: gazdag illóolajban és alkaloidokban,

GOLDENSEAL LEVÉL

Erősíti az immunrendszert. Méregtelenítő, vértisztító hatású. Kíméletes, de alapos székletlazító, amely megtisztítja a bélrendszert a mérgektől, lerakódásoktól és szennyeződésektől, ezzel elősegíti az egészséges emésztést. Megkönnyebbülést okoz szorulás és más emésztő-szervrendszeri meglassult működés esetén. Leapasztja a puffadásos pocakot.

Alkotóelemei: A, B1, B2, B6, B12, C, E vitamin, folic acid, cink, szelén

PAPAYA LEVÉL

A Karib-tenger indiánjai már évszázadokkal ezelőtt használták emésztési zavarok, sebek gyógyítására. Zöldpapaya legfőbb hatóanyaga a papain enzim, amely hatékonyan bontja a fehérjéket, így eredményesen használható fogyókúrához, méregtelenítéshez, böjtöléshez. Az utóbbi években a papaya a degeneratív betegségek egyik természetes orvosságaként vonult be a köztudatba, amellett kiváló lúgosító hatása van.

Alkotóelemei: papain enzim, renin, pektáz

EPERLEVÉL

Vércukorcsökkentő, enyhe köptető, hashajtó, antibakteriális, féreghajtó hatású.

Alkotórészei: flavonoidok, szterol, aminosavak, C-vitamin, vas, magnézium, cukor.

ROZMARING-LEVÉL

A rozmaring antibakteriális, antioxidáns, szélhajtó, étvágygerjesztő, epehajtó, görcs csillapító, kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére javasolt. Gazdag könnyen felszívódó kalciumban, ezért az egész idegrendszerre jótékony hatást gyakorol. Hatásosan enyhíti a fejfájást. Az illóolaja pedig reuma elleni. Fertőtlenítő hatását, már a görögök is használták. A húsokat rozmaring levéllel borították be, hogy a hús frissen maradjon, mert olyan vegyületeket tartalmaz, melyek meggátolják a baktériumok és gombák elszaporodását.

Alkotóelemei: kálcium, lineol, kámfor, eukaliptol, keserűanyag, flavonoidok, rozmaringsav, szaponin.

SZÓJALECITIN

Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a haj kihullását, megelőzi az ekcémát, nyugtató hatású. A sok koffein fokozza az inozitol szükségletet. A lecitin olyan természetes anyag, amelynek rendkívüli előnyeit egyelőre kevesen ismerik. A kolin kulcsszerepet tölt be a biológiai membránok szerkezetében, és gyakran kapcsolódik vitaminokhoz. (A biológiai membránok a sejtek, - az izom- és idegsejtek - és az agyburok falai.) Az inozitol a növényi eredetű élelmiszerekben, például a szójában fordul elő. Az emberi agyban nagy mennyiségű inozitol tárolódik. A kolint és az inozitolt egyaránt "zsírégető", zsírbontó anyagként tartják számon. Ezek az anyagok megakadályozhatják a zsírmáj kialakulását. A lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízben diszpergálódó formává alakítja, így azok kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, szinte minden embernek nélkülözhetetlen lenne a lecitin. Másik igen fontos hatása, hogy nagymértékben csökkenti, vagy megszünteti az ízületi fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy az ízületi bántalmakban szenvedők gond nélkül folytassanak olyan tevékenységet, amire egyébként fájdalmaik miatt képtelenek lennének. Olyan sportolók sem nélkülözhetik, akiknek a teljesítményét ízületi fájdalmak korlátozzák. A lecitin egészséges színt ad a hajnak és csökkenti a hajhullást. Segítségével megelőzhető az ekcéma kialakulása. Javítja az emlékezőképességet és enyhe nyugtató hatású. Mézzel bevéve jó agytevékenység-serkentő.

Fő alkotórészei a kolin és az inozitol

FEHÉRFŰZ-KÉREG

Heveny és idült fájdalmak (hát-, nyak-, fejfájás és izomfájdalom) enyhítésére. Ízületi gyulladás csökkentésére, lázcsillapításra, a fehér fűzfa kérgét több ezer éve használják gyulladáscsökkentésre, valamint láz és fejfájás csillapítására, mert napjaink legnépszerűbb fájdalomcsillapítójához, az aszpirinhez hasonló szalicil egyik természetes forrása. A szalicil a szervezetben szalicilsavvá alakul át, amely csökkenti a fájdalmat, a lázat és a gyulladásokat. Bár ez a gyógynövény lassabban hat, mint az aszpirin, a hatása tovább tart és kevesebb a káros mellékhatása is. Ami a legfontosabb: nem okoz gyomorvérzést.

Alkotórészei: szalicilsav, egyéb glikozidok, katekin-csersav, enzimek.

SZILFAKÉREG

Természetes tartósító, meggátolja hogy a hús megromoljon. Amerikai indiánok sebek gyógyítására használták. Őrleményét torokfájásra, köhögésre, meghűlésre, valamint az emésztőrendszer betegségeire használták. Hasmenés ellen, vértisztító, külsőleg bőrkiütés ellen.

FEHÉRMÁLYVA-GYÖKÉR

A húgyutak gyulladására, a gyomornyálkahártya gyulladása, gyomorsav túltengésre és kaparó torokra, fájdalmas nyelésre, gyulladt garatnyálkahártyára. A magas növényi nyálkaanyag tartalmú fehérmályva gyökér-tea gyorsan meghozza az enyhülést. A mályva nyálkaanyaga ugyanis védőréteggel vonja be a sérült száj- és toroknyálkahártyát. Ezáltal a nyelés szinte fájdalommentessé válik és a torok égő fájása is enyhül. A védő növényi nyálka védőrétege alatt a gyulladás zavartalanul gyógyulhat.

Alkotóeleme: poliszacharid, antocianinok, A vitamin, .

KUKORICAHAJ

Gyógyhatásai: húgyutak bántalmai, vesekő és hólyaghomok esetén, valamint cukorbaj ellen. Kimutatott foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható. A kukoricabajusz kissé élénkítő hatású, de kivonatával májelégtelenséget, magas vérnyomást is kezelhetnek. Gyakori alkotórésze a cukorbetegségek elleni , a diétás és a vizelethajtó teakeverékeknek.
Alkotóelemei: szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsíros olajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz.

PAU D'ARCO GYÖKÉR

A Pau D'Arco jól ismert adaptogén, általános állapotjavító és mint ilyen, hozzájárul az immunrendszer tökéletes működéséhez. Alkalmazása esetén javul a tápanyagok felszívódása. Gombaölő (candida ellenes) tulajdonsága miatt a Pau D'Arcot jelenleg széles körben alkalmazzák a bélben található paraziták elleni harcban is. A jelenlegi gyógyszertan elsősorban a következő tulajdonságokkal jellemzi: segíti az immunrendszer működését, gyulladáscsökkentő, antibakteriális.
Hatékony: a gombák, különösen a Candida albicans, a paraziták, a malária, a staphylococcus aureus, az E. coli, a salmonella typhosa ellen.

Alkotóelemei: Gazdag kalciumban és vasban. Található benne C-vitamin, cink és szelén, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, A-vitamin és egyes B-komplex vitaminok.

CSIPKEBOGYÓ ROSE CANINA

Járványos időkben eredményesen fokozza a szervezet védekezőképességét és egyik legjobb vitaminforrásunk. Magas vérnyomás, bélhurut, epe-, máj- és gyomorzavarok esetében, vízhajtó hatású, egészségesen tartja a pajzsmirigyet is jód tartalma miatt. Immunerősítő, antimikróbás hatása van.

Alkotórészei: C-vitamin, pektin, poliszacharidok, flavonoidok, karotinoidok, magnézium, vas, jód, A, B, K, P vitaminokat is tartalmaz.

BÉTA KAROTIN

A béta karotin az A-vitamin elővitaminja, melyből a bélfalban illetve a májban képződik az A-vitamin. Szükséges a hám épségének fenntartásához, hiányában a szem, bőr, nyálkahártya szárazsága, gyulladása, burjánzása és elszarusodása fordul elő. Az A-vitamin hiánya okozhat szürkületi vakságot, bénulásokat, vérképzési problémát, hasmenést és sok egyéb betegséget. Legyengült állapotban javítja a betegségekkel szembeni ellenállást, elősegíti az öregségi foltok megszűnését, javítja a növekedést, erősíti a csontokat, hat a mitesszerekre, az ekcémára és a pikkelysömörre. Az antioxidánsok csoportjába tartozik, vagyis megköti a sejteket károsító szabad gyököket. Védi a C-vitamint a károsodástól..

ECHINACEA

Immunerősítő, növeli a szervezet ellenálló képességét. Serkenti számos fehérvérsejt működését, így hatékonyan segít a vírusok-, és a daganatos megbetegedések ellen. Hatóanyagok fokozzák a leukociták működését, a falósejtek aktivitását. A gyógynövény-gyógyászatban a megfázás, a nátha, és a fülgyulladás megelőzésére használják, de alkalmas fülzúgás kezelésére is. Táplálék-kiegészítő vagy kenőcs formájában hatékony a fehérfolyás kiváltó okaival szemben. Baktérium és vírusellenes. Gátlóhatást fejt ki a herpeszvírussal szemben.

Alkotórészei: Kávésav, poliacetilének, poliszacharidok, glükoproteinek és nitrogéntartalmú vegyületek.

TARACKBÚZA (Agropyron repens)

Mérsékelt égövi területeken gyakori. Magyarországon elhagyott kultúrák, erdőterületek és szántók gyomtársulásainak tömegesen előforduló, társulásalkotó gyomnövénye. A népgyógyászatban is használt vizelethajtó, vizeletképzést fokozó szer (diureticum) hólyaghurut, hólyag- és vesekő megbetegedések esetén, köhögés, légcsőhurut ellen. Külsőleg hámosító, főleg pattanásos bőr kezelésére használják.

Hatóanyagai: szaponin, polifruktán (inulinszerű triticin), kovasav, szilikát. nyálka-poliszacharid, cukoralkohol, illóolaj, agropyren poliin, vanillosid, fenilkarbonsavak.

LEGYEZŐFÜ

Növényi aszpirinnek is hívják. A növény közismert jó vizelethajtó, vértisztító és lázcsillapító hatásáról. Influenza idején, megfázás esetén gyakran használják izzasztóként, de a népi gyógyászatban alkalmazzák hólyaghurut, vesegyulladás és reuma ellen is. Használják sebgyógyításra, vérzéscsillapításra.

Tartalmaz: szalicilsav származékot, flavonoidot, cserzőanyagot.

ZABFŰ

Idegerősítő, szorongásoldó, antidepresszáns hatású. Vértisztító, vízelhajtó, meggátolja a húgysav kiválását, a vér húgysavszintjét csökkenti, ezért jó a reuma és köszvény kezelésére. Segíti a vércukorszint helyreállítását. Méregtelenítő, csökkenti a koleszterin szintet.

Alkotórészei: szénhidrátok, fehérjék, aminosavak, szilícium, vas, réz, cink, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, mangán, D, K vitamin.

SZÓJACSÍRA

A szójacsírát főként magas vastartalma és E-vitaminjai miatt érdemes fogyasztani. A szójacsíra - mint általában a hüvelyesek csírái - jó hatással van a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet, magas rosttartalma csökkenti a vérnyomást. Megelőzi a rákos sejtek kialakulását, magas vastartalma segíti a vérképzést. A szójacsíra gazdag bőrvédő vegyületekben is

Alkotóelemei: vas, E-vitamin

KELKÁPOSZTALEVÉL

A kelkáposzta remek csonterősítő. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre. A kelkáposzta (a káposztafélékkel egyetemben) kitűnő rákellenes élelmünk. A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk. Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét. Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat. A kelkáposztában egyszerre van meg a B-vitamin és a szükséges ásványi csatlakozók. Előnye még, hogy nátriumban szegény, és 100 gramm energiaértéke csak 30 kcal.

Alkotóelemei: Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. Nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaz. A, E, B vitaminok, mangán.

SPENÓTLEVÉL

Rendkívül gazdag hatóanyag tartalma másként érvényesül, ha nyersen (pl. vegyes saláta), vagy főzve fogyasztjuk. A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, ellenkezőleg az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatású. Főzéskor a rendkívül hőérzékeny folsav megsemmisül. A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav szintézishez és a magzati fejlődéshez. Csökkenti a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. Hiánya idegbántalmakat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, gyakori fej- és izomfájdalmakat, korai őszülést okozhat, növeli a fekélyképződési hajlamot. A B-vitaminok gyorsítják a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. A niacin és a króm építőköve a glükóztolerancia-faktornak. A GTF fokozza a szervezet inzulin érzékenységét, csökkenti a vércukorszintet. Spenótfogyasztással frissen tartható az időskori emlékezet. A spenót vérnyomásszabályzó hatású, mérsékli a magas vérnyomást, és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradtságérzetet. Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességekkel szemben. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K vitamin hiánya vérzékenységet okozhat. A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. A K-vitamin serkenti a vesék működését, ezáltal segíti az ödémák kiürülését, mérsékli a magas vérnyomást.

Alkotóelemei: oxálsav, folsav, B, K vitamin,

OKRA GYÜMÖLCS

Magját pörkölve kávépótlóként is ismerik, íze jobb a cikória pótkávéénál. Télire karikára szeletelve és zsinegre fűzve szárítják. Zsenge állapotban konzervként is feldolgozzák. Önálló salátának vagy salátaízesítőként is elkészíthető. Népi gyógyászatban bél-, emésztőszervi megbetegedések ellen használják.

Alkotóelemei: magas a fehérje és pektin, B1, B2, B3, C, K vitamin tartalma, sok magnézium és kalcium van benne.

FEJESKÁPOSZTA

A Földközi-tenger vidékéről származik. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: fehérje, cukor, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, nátrium, jód, vas, A-provitamin, B- és C-vitamin ( 20 mg/100 g ). Ha a fejeskáposztát megfőzzük, vitamintartalma megemelkedik, mert a hő hatására az aszkorbinsavak C-vitaminná alakulnak.

ZELLERGUMÓ

A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Erős vízhajtó, étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet, vagy betegség alakulhat ki.

Alkotóelemei: Van benne nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek.

PETREZSELYEM LEVÉL

A simalevelű metélőpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem leveléből készült gyógytea főleg a kiválasztó rendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese és a hólyagpanaszok megszüntetésében. A petrezselyemtea emésztést elősegítő, antioxidáns, vízhajtó hatású. Káros szabad gyökök hatástalanítására is jó. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású. A petrezselyemlevelek elrágva légút tisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik.

Alkotóelemei: flavonoidok, C vitamin, glukozidok, kumarinok, terpének.

BROKKOLI

Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el, és használják a brokkolit sokféleképpen a háztartásokban. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a bennlévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.

Alkotóelemei: Főleg C-vitamin, folsav, és bétakarotin forrás

KURKUMAGYÖKÉR

Áldásos hatásait már évezredek óta ismeri az emberiség. A hetvenes évek óta tudományos kísérletek sokaságával próbálják bizonyítani a benne található kurkumin jótékony tulajdonságait. A gyógynövény különböző gyulladások (pl. ízületi-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás) kezelésére alkalmas. Ezen kívül kiváló fájdalomcsillapító, vértisztító, antibakteriális, májvédő, vérkeringés javító, valamint gátolja a vérrögök kialakulását és elősegíti a sebgyógyulást. Ismeretes még étvágy- és emésztésjavító hatása. Állatkísérletek során a kurkuminról az is bebizonyosodott, hogy képes csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Laboratóriumi kísérletek bizonyították a belső élősködők elleni hatásosságát.

Alkotóeleme: kurkumin

PARADICSOM

Nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész testre, leginkább a májra. Hatással van a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. A paradicsomlé hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi erejében.

Alkotóeleme: A vitamin

VÍZITORMA

A zsázsát folyékony kénnek is hívják. Kitűnő a gyulladásokkal szemben, magas az antibiotikum tartalma. A vízitorma túlságosan értékes gyógynövény ahhoz, hogy kihagyjuk, s ma már bevonult a konyhába is. Salátákhoz használjuk leveleit és zsenge hajtásait. Csökkenti a véredények falain a lerakódásokat, ezért az érfalak rugalmasabbá válnak. E tulajdonsága miatt csökkenti a vérnyomást. Támogatja a belső elválasztási mirigyek működését. Pajzsmirigy betegségre kúraszerűen alkalmazzák levelének levét.

Alkotóelemei: Rendkívül magas a kalcium tartalma, és az A vitamin tartalma.

LUCERNA JUICE

Frank Bouer biológus a nagy gyógyítónak nevezte. Megállapította, hogy ennek a növénynek a zöld levelei 8 esszenciális enzimet tartalmaznak. Makro elemek közül kalciumot és foszfort. Tulajdonképpen az összes zsírban oldódó vitaminunkat tartalmazza. Természetes vízhajtó (a szívet nem erőlteti meg). Megakadályozza a belső vérzést. Szerepet játszik a menstruációs vérzésben is. Elősegíti a véralvadást. Leállítja a nagyfokú hasmenést. Sok rákos szervezet kiált ezért az elemért. Figyelemre méltó a K vitamin tartalma, amely megfelelő mennyiségben a szervezetünk folyékony kötőszövetének - a vérnek az alvadását biztosítja (Protrombin képződés)..

Alkotóelemei: könnyen felszívódó (szerves) A, D, K, U, B6 és E vitaminokat, levelei 8 esszenciális enzimet tartalmaznak. K vitamin triót alkot, a K1 és K2 vitaminokat a bélbaktériumok állítják elő. A K3 (konakion) vitamin szintetikus, gyári termék.

BORSMENTALEVÉL

A borsmentát már az 1880-as években rovarcsípések, marások, ekcéma, kiütés kezelésére használták. Elsősorban simaizom görcsoldó (menstruációs, bélgörcsök), és epehajtó. Megakadályozza az epekő képződést, szélhajtó hatású. Bélhurut, hólyaghurut ellen is hatásos. Csökkenti a viszketési ingert a bőrön. Számtalan baktériumot, herpeszt okozó vírust is elpusztít.

Alkotóelemei: mentol, cserzőanyag, flavonidok, keserűanyagok.

FODORMENTA-LEVÉL

Már az egyiptomiak is használták. Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású (epetermelést fokozó), de gyomorerősítőként is elfogadott. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják. Meghűlés esetén köhögéscsillapító hatású.

Alkotói: menta, karvon

ZSÁLYALEVÉL

A gyógyászatban az ókortól kezdve izzadásgátlóként terjedt el, a bizonyos betegségekhez kapcsolódó fokozott verejtékezést igen jól csökkenti. Teája többhetes kúra után szabályozza a vegetatív idegműködést, és normalizálja a verejtékmirigyek elválasztását. Aranyérbántalmak, kelések és lábszárfekélyek kiváló gyógyítója. Miután az antibiotikus hatáson túl nagyon jó összehúzó is, a nyálkahártya-gyulladások ellen is bevált. Baktérium, gomba, vírusellenes. Hosszabb ideig, kúraszerűen alkalmazva makacs bronchitiszeket is meggyógyíthatunk vele. Önállóan vagy más fűszerekkel keverve kiváló húsfűszer, de süteményekben is felhasználható. Hazánkban fűszerként még alig ismerik, pedig érdekes íze miatt helye lenne a konyhában is. Különösen a kissé zsíros húsételek, vadak, töltelékek, de sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas.

Tartalmaz: magnéziumot, cinket, keserűanyagot, kámfort, növényi savat, glikozidot.

WINTERGREEN LEVÉL

Vízhajtó. Alapanyaga a gyógyszergyárak által készített citosztatikumnak, - egy kemoterápiás szernek rák ellen.

KAKUKKFŰLEVÉL

Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító, és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő, és inhalálás formájában különösen hatékony. A thymol a baktériumok és gombák fejlődését gátolja, és el is pusztítja, féregűző hatású.

Alkotóelemei: keserűanyagok, flavonoidok, szaponin, thymol.

ALOEVERA LEVÉLKONCENTRÁTUM

Az aloé levél külső hártyája alatt található bőrszövet aloint tartalmaz, mely enyhe hashajtó, és hánytató hatással bír - a növénynek ezt a részét a gyógyszergyártás hasznosítja, (a gyógyhatású termékekben nem található meg). Az aloé leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatását használjuk ki. A növénynek magas az enzimtartalma, ezért ritka és értékes enzimforrásnak számít. Az enzimek alapvető fontosságúak a szervezet számára mind a tápanyag-felszívódási, mind a méregtelenítési folyamatokban játszott szerepük miatt. A növény hatóanyagai csökkenthetik a gyógyszerek mellékhatásait, erősítik az immunrendszert, és segítenek a szervezetnek a felhalmozódott méreganyagok kiürítésében. Méregtelenítő, emésztésjavító, gyógyítja a gyomor és bélfekélyt, csökkenti a gyomorsavtúltengést, tökéletesíti a tápanyagok felszívódását, szabályozza az anyagcsere folyamatokat. Javítja a májműködést, csökkenti a koleszterin szintet. Immunerősítő, fokozza a teljesítményt, fájdalomcsillapító, idegerősítő, idegnyugtató.

Alkotóelemei: 12 fajta vitamin (A, E, C, B VITAMIN -KOMPLEX),Nyomelemek: vas, réz, mangán, magnézium, króm, cink. Ásványi anyagok: kalcium, foszfor, kálium. 18 féle aminosav ( majdnem az összes esszenciális és másodlagos aminosavak). Továbbá enzimek, szaponinok, poliszacharidok, pekrin, nukleinsavak, foszforsav.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!