Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy a színes zöldségek rendszeres fogyasztása segíthet az AMD (időskori makula degeneráció) megelőzésében, mely az idős korban kialakuló látásvesztés fő okozója. Milyen ételeket fogyasszunk tehát szemünk egészségének megóvása céljából?

1, Sárgarépa béta-karotinnal

A sárgarépa narancssárga színét a benne található béta-karotinnak köszönheti, mely a szervezetben A-vitaminná alakul. A béta-karotin a sárgarépán kívül más zöldségekben és növényekben is megtalálható a klorofill kísérőjeként. A nyers répa elfogyasztásakor a benne lévő béta-karotin mindössze 5%-a hasznosul a szervezetben, ezt az arányt úgy növelhetjük, ha megfőzzük vagy megpároljuk.

A béta-karotin egy természetes vegyület és egy zsíroldékony vitamin. Az A-vitamin nagy mennyiségben mérgező lehet, azonban ha béta-karotin formájában fogyasztjuk, akkor a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire szüksége van.

A tradicionális kínai medicina szerint a béta-karotin az alábbi betegségek (állapotok) kezelésére alkalmas:

-    gyenge immunrendszer
-    allergia
-    AMD
-    magas vérnyomás
-    bőrbetegségek
-    emésztési rendellenességek

2, Édes burgonya

Az édes burgonyában az antioxidáns karotinoidok széles skálája található, melyek szintén fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében, a káros szabad gyökök semlegesítésében, melyek az öregedésért és más, krónikus betegségek kialakulásáért felelősek.

3, Spenót

A sötétzöld színű spenót luteint és zeaxanthint tartalmaz. Ezek az antioxidáns vegyületek védik a retinát az időskori makula degenerációtól. Minél sötétebb zöld egy zöldség, annál magasabb a lutein tartalma. A lutein egy zsíroldékony vegyület, ezért érdemes a spenótot és más sötétzöld zöldséget (brokkoli, kelkáposzta, zöldborsó, stb.) egy kis olíva olajjal együtt fogyasztani.

4, Klorofill

A zöld növényekben található klorofill, mely a fotoszintézis révén biztosítja az energiát a növények számára, molekula struktúrájában nagyon hasonlít a vérben található hemoglobinra, azzal a különbséggel, hogy a hemoglobin molekula közepén vas atom, míg a klorofill közepén magnézium atom található. Nem véletlenül nevezik sokan a klorofillt „zöld vérnek”. chlorophyll_sok.jpg

A klorofill elősegíti a vörösvértestek képződését, javítja a sejtek oxigén felvételét, méregtelenítő, lúgosító hatással bír és elősegíti a szem egészséges működését.

Szemünk egészségének megőrzése érdekében érdemes minden nap koktélt (turmixot) készítenünk ezekből a növényekből vagy olyan étrend-kiegészítőket fogyasztanunk, mint a SuperGreens vagy a pH Miracle Greens.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!