Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy a színes zöldségek rendszeres fogyasztása segíthet az AMD (időskori makula degeneráció) megelőzésében, mely az idős korban kialakuló látásvesztés fő okozója. Milyen ételeket fogyasszunk tehát szemünk egészségének megóvása céljából?
A sárgarépa narancssárga színét a benne található béta-karotinnak köszönheti, mely a szervezetben A-vitaminná alakul. A béta-karotin a sárgarépán kívül más zöldségekben és növényekben is megtalálható a klorofill kísérőjeként. A nyers répa elfogyasztásakor a benne lévő béta-karotin mindössze 5%-a hasznosul a szervezetben, ezt az arányt úgy növelhetjük, ha megfőzzük vagy megpároljuk.
A béta-karotin egy természetes vegyület és egy zsíroldékony vitamin. Az A-vitamin nagy mennyiségben mérgező lehet, azonban ha béta-karotin formájában fogyasztjuk, akkor a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire szüksége van.
A tradicionális kínai medicina szerint a béta-karotin az alábbi betegségek (állapotok) kezelésére alkalmas:
- gyenge immunrendszer
- allergia
- AMD
- magas vérnyomás
- bőrbetegségek
- emésztési rendellenességek
2, Édes burgonya
Az édes burgonyában az antioxidáns karotinoidok széles skálája található, melyek szintén fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében, a káros szabad gyökök semlegesítésében, melyek az öregedésért és más, krónikus betegségek kialakulásáért felelősek.
3, Spenót
A sötétzöld színű spenót luteint és zeaxanthint tartalmaz. Ezek az antioxidáns vegyületek védik a retinát az időskori makula degenerációtól. Minél sötétebb zöld egy zöldség, annál magasabb a lutein tartalma. A lutein egy zsíroldékony vegyület, ezért érdemes a spenótot és más sötétzöld zöldséget (brokkoli, kelkáposzta, zöldborsó, stb.) egy kis olíva olajjal együtt fogyasztani.
4, Klorofill
A zöld növényekben található klorofill, mely a fotoszintézis révén biztosítja az energiát a növények számára, molekula struktúrájában nagyon hasonlít a vérben található hemoglobinra, azzal a különbséggel, hogy a hemoglobin molekula közepén vas atom, míg a klorofill közepén magnézium atom található. Nem véletlenül nevezik sokan a klorofillt „zöld vérnek”.
A klorofill elősegíti a vörösvértestek képződését, javítja a sejtek oxigén felvételét, méregtelenítő, lúgosító hatással bír és elősegíti a szem egészséges működését.
Szemünk egészségének megőrzése érdekében érdemes minden nap koktélt (turmixot) készítenünk ezekből a növényekből vagy olyan étrend-kiegészítőket fogyasztanunk, mint a SuperGreens vagy a pH Miracle Greens.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!