A tipikus modern, gyorséttermi táplálékok olyan savasító összetevőket tartalmaznak, mint a mesterséges édesítők, finomított cukrok, szénhidrátok, transz zsírok, tartósítószerek és genetikailag módosított alapanyagok. Ha ehhez még hozzávesszük a megváltozott környezeti tényezőket, a légszennyezést, a mozgásszegény életmódot, a pszichés stresszt, akkor nem is csodálkozhatunk, hogy egyre több embernél diagnosztizálnak krónikus, degeneratív betegségeket.

A lúgosítás elmélete szerint a szervezet minden erejével arra törekszik, hogy a test (és legfőképpen a vér) enyhén lúgos állapotát fenntartsa. Amennyiben sok savasító ételt és italt fogyasztunk, akkor a szervezet komoly energiát kénytelen fektetni abba, hogy semlegesítse ezeket a káros savakat, míg ha szervezetünket ellátjuk kellő mennyiségű, lúgosító tápanyaggal, egy tökéletes képzavarral élve, nagy terhet veszünk le testünk válláról.

dr. Robert Young szerint a tipikus lúgosító táplálkozás során 80%-ban lúgosító és csak 20%-ban savasító ételeket és italokat fogyasztunk. A legtöbb embernél ez fordítva van! A mikrobiológus elmélete szerint a szervezet végső soron saját raktárait használja fel a káros savak semlegesítésére és a szervezet méregtelenítésére.  

Nézzük hát, milyen táplálékok fogyasztásával segíthetjük szervezetünk munkáját az egyensúly fenntartásában:

1, Gyökerek

Retek, cukorrépa, sárgarépa, fehérrépa, torma, hagyma, stb.

A tradicionális kínai medicina előszeretettel alkalmazza a „gyökérzöldségeket” gyógyító eljárásaiban, mivel ezek a növények rendkívül gazdagok ásványi anyagokban. 

2, Keresztes virágú zöldségek

Csírák, káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, stb. 

A legismertebb és legnépszerűbb zöldségek világszerte zamatos ízüknek köszönhetően.

3, Leveles zöldségek

Kelkáposzta, spenót, mángold, stb.

K-vitaminban, folsavban és más értékes fitonutriensekben rendkívül gazdagok, rosttartalmuk és antioxidáns tulajdonságuk kiemelkedő. Javítják az emésztést és a szem egészségét. 

4, Fokhagyma

A fokhagyma egy valódi kincse a természetnek, javítja a szív-, és érrendszer, valamint az immunrendszer működését, tisztítja a májat és csökkenti a vérnyomást. 

5, Cayenne-paprika

a kiválóan lúgosító Cayenne-paprika olyan enzimeket tartalmaz, melyek elősegítik az endokrin rendszer megfelelő működését. Antibakteriális tulajdonsága mellett sok A-vitamint tartalmaz, erős antioxidáns.

6, Citrom

A citrom (valamint a lime és a grapefruit) a legjobb lúgosító gyümölcs. Természetes gyulladáscsökkentőként felveszi a harcot a vírusok ellen, energizálja a májat, elősegíti a szervezet méregtelenítését, valamint kiváló hatású reflux esetén.  

Szervezetünk  minden körülmény között biztosítja a szérum 7,365-ös pH értéket. Ehhez felhasználja a szénsav puffer rendszert, az ennél sokkal nagyobb foszfát puffer rendszert és ez magyarázza meg azt a tényt, hogy a sok húst és tejet evő emberek többségénél kialakul a csontritkulás (az északi paradoxon). A svédek, a skótok, az angolok fogyasztják a legtöbb tejet és húst, mégis náluk a leggyakoribb az osteoporosis.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!