A zeller rendkívül értékes gyógy-, és fűszernövényünk, mely a Föld számos országában örvend hatalmas népszerűségnek. Levele és gumója jellegzetes ízű és illatú, B1, B2, C-vitamint, foszfort és élelmi rostokat tartalmaz.

Maga a zeller szó görög eredetű, onnan került át a latin, majd olasz, francia, később az angol nyelvbe.  
A zellert világszerte termesztik, főként levelét, gumóját és magját hasznosítják. A zeller magjából sajtolt olajat a gyógyszer és kozmetikai ipar is alkalmazza. A magok tartalmaznak egy apiol nevű természetes vegyületet.
celery.jpg
A zeller gyógyító tulajdonságai

A zeller mag fájdalomcsillapító tulajdonságait már Aulus Cornelius Celsus, a neves római orvos is leírta időszámításunk szerint 30-ban. Érdekes, hogy az enciklopédikus tudású Celsus Tibériusz császár korában egy hatalmas írást készített a földművelésről, orvostudományról és halászatról, de ebből csak az orvostudománnyal foglalkozó rész maradt fenn az utókornak.

A zellermag emellett tartalmaz egy 3-n-butylphthalide (NBP) nevű vegyületet, melyről állatkísérletek azt mutatták, hogy képes csökkenteni a vérnyomást és neuroprotektív hatása is lehet (agysejteket védő).

A zellerben lévő androsteron vegyületnek köszönhetően (mely a tesztoszteron egyik bomlásterméke) sokan afrodiziákumként tekintenek a zellerre. A magokban található bergapten növeli a fényérzékenységet, ezért a belőle készült esszenciális olaj külső felhasználását kerülni kell erős napsütésben.

A zellert sokan előszeretettel használják súlycsökkentő diéták során magas folyadék és rosttartalma miatt, egyesek szerint pedig a zeller ún. „negatív kalóriás étel”, tehát megemésztése több kalóriát igényel, mint amennyit tartalmaz.

Zeller tartalmú étrend-kiegészítők:

- SuperGreens
- Young pHorever Greens

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!