Kb. négyszáz millió évvel ezelőtt hagyták el a tengert az élet magasabb rendű formái, a szárazföld növénytakaróját először a nyitvatermők uralták. Mi tette ezt lehetővé?

A válasz egyszerű: az ózonpajzs kialakulása. 400 millió éve az ózonpajzs már elég vastag volt ahhoz, hogy az élet a tengereket elhagyhassa. (Modern korunkban szorgosan munkálkodunk és nem is eredménytelenül ennek a pajzsnak a tönkretételén).

A nyitvatermők már túl vannak a csúcson, legismertebb képviselőjük a fenyők, de ma már csak alig 600 féle fenyőféleség él a Földön. Mivel a Földünkön élő növényfajok száma kb. egymillió, ennek tükrében jól érzékelhető, milyen kevés is a 600 féle fenyőfaj.

A sokkal alkalmazkodó képesebb egy és kétszikű zárvatermők az utóbbi 150 millió évben egyértelműen átvették az „uralmat” a növényvilágban.

Csak Magyarországon mintegy 2400 virágos és 17600 virágtalan növényfaj él. Hazánkban
az utóbbi 150 évben 40 faj már véglegesen kipusztult. Hogy mekkora kár ez, egy példával szeretném bemutatni.

Ma még a legkiválóbb biokémiai laborok sem tudnak nem hogy egy darab levelet, de még egy levélben lévő kloroplasztiszt (zöld színtestecskét) sem előállítani pusztán kémiai úton. Sőt, még egy primitívnek számító vírust sem tudunk készíteni (csak egy meglévő vírust tudunk legfeljebb lebutítani).

Előbb fog ember sétálni a Marson, mintsem hogy az első szintetikus zöld színtestecskét meg tudjuk csinálni.

Ezért becsüljünk meg minden „zöld kortyot”, és minden zöld gyomot, hiszen ha csak egyet is kiírtunk, azt soha többé már nem tudjuk pótolni, az számunkra örökre elveszett, pedig lehet, hogy benne volt az akut leukémiák, vagy a tüdőrák, esetleg a sclerosis multiplex gyógyszere!!!

{$up_uri}greendrinks.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!