Évek óta ismerjük az egészség valódi, természetes receptjét: zöldségek és gyümölcsök. De vajon mennyit érdemes elfogyasztani belőlük naponta?

A WHO ajánlása szerint napi 5 adag zöldséget és gyümölcsöt kell elfogyasztani naponta, ez kb. 0,4kg-nak megfelelő mennyiség.

A valódi kérdés az, hogy vajon van-e értelme ennél több zöldség és gyümölcs elfogyasztásának, vagy a „felesleg” úgyis „kárba megy”?

Nos, úgy tűnik, erről szó sincs. A legfrissebb kutatások szerint, minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, annál egészségesebbek lehetünk. Minden extra adag zöldség vagy gyümölcs bevitel, plusz védelmet biztosít szervezetünknek.

{$up_uri}gyumveg.jpg


Azoknál, akik naponta 8, vagy annál több adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, átlagosan 22%-kal csökken annak az esélye, hogy szívbetegségben halnak meg.

Egy adag zöldség vagy gyümölcs megfelel pl. egy kisebb banánnak, egy közepes almának vagy egy kisebb répának.

A kutatás során 8 országban összesen 300 000 résztvevőt vizsgáltak és megállapították, hogy jelentősen csökken az iszkémiás szívbetegség kialakulási esélye azoknál, akik nagyobb mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak nap, mint nap.

Kutatók szerint emberek tízezreit lehetne megmenteni évente, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanának.

A mi klímánkon az év jelentős részében nem tudunk hozzájutni a megfelelő mennyiségű és minőségű friss zöldséghez és gyümölcshöz, ilyenkor még inkább ajánlott azon természetes étrend-kiegészítők fogyasztása, melyek természetes formában tartalmazzák a szükséges tápanyagokat.

{$up_uri}gyumveg2.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!