A zsálya egy csodálatos gyógynövény, ami nem csak levesek, saláták vagy italok ízesítésére alkalmas, de gyulladáscsökkentő és memóriajavító hatása is van. Vizsgálatok során kimutatták, hogy már kis mennyiségű zsálya is jelentősen fokozza az emlékezőtehetséget. 

2003 óta az is ismert tény, hogy a zsálya bizonyos fajtái az Alzheimer-kór kezelésére használt gyógyszerek hatóanyagához hasonló vegyületeket tartalmaznak, ezáltal egy sokkal biztonságosabb alternatívát kínálnak a betegség kezelésére.  

Agyi problémák kezelésére is több mint egy évezrede használják. A zsályáról az utóbbi években az is kiderült, hogy elősegíti az agy különböző részei közötti kommunikációt, ami Alzheimer-kór esetén különösen fontos.

A zsályában található egyik antioxidáns, a carnosic sav, képes megállítani a szabad gyökök által okozott agykárosodást, valamint megnöveli a szervezet glutation, az agy vérkeringését javító, öregedés gátló antioxidáns termelését. A Glutationt különböző agyi betegségek kezelésére használják, az autizmustól az Alzheimer kórig. Az agy jó véráramlása nagyon fontos, ennek hiánya komoly problémákhoz vezethet.

A zsálya gomba- és vírusellenes, valamint antibakteriális tulajdonsággal is rendelkezik. Magas vastartalmának köszönhetően hatékonyan enyhíti az enyhe és közepesen súlyos szorongásos állapotokat. Továbbá, egy 2010-ben végzett tanulmány kimutatta, hogy a zsálya az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú növény a vizsgált 3100 élelmiszer közül.

A zsálya pikáns íze csodálatosan kiegészíti a házi leveseket, mint amilyen pl. a lencse leves vagy a nyersen turmixolt levesek.  Nagyon finom az olíva olajjal, citrommal és tengeri sóval készült salátaöntetekhez adott friss zsálya és paradicsom. Frissen facsart levekhez is adható, különösen paradicsomlével fenséges. A zsályateát is sokan fogyasztják, a leveleket forró vízben áztatva, majd természetes vagy növényi édesítőszert hozzáadva. 

Természetesen fontos megjegyezni, hogy agyi és egyéb problémák esetén szinte mindig a méreganyagok állnak a háttérben, ezért ugyan a gyógynövények feltétlenül hasznosak, nem feledkezhetünk meg a méregtelenítésről sem. Egészségünk megőrzése érdekében egészítsük ki étrendünket különböző friss fűszernövényekkel, fogyasszunk bőségesen folyadékot (vizet), így egyszerűen megelőzhetjük a betegségek kialakulását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!