Coli baktérium

Az előtej bizonyítottan hatékony immunrendszer erősítő

Az előtej bizonyítottan hatékony immunrendszer erősítő

Röviddel a szülést követően a nőstény emlősök kolosztrumot (előtejet) termelnek, ami beindítja az újszülött immunrendszerét. A kutatók úgy vélik, hogy a kolosztrum előnyei azonban nem érnek itt véget. Akár gyenge az immunrendszerünk, vagy csak egy általános immunrendszer erősítésre, roborálásra van szükségünk, a kolosztrum lehet a szükséges lökés a fertőzések elleni harcban, vagy olyan immunrendszerrel összefüggő betegségek legyőzésében, mint a rák.
A kolosztrum története

A kolosztrum története

A kolosztrum használata különböző betegségek kezelésében évezredes múltra tekint vissza. Az ősi indiai orvoslás (Ayurvéda) azóta használja a kolosztrumot, mióta a szarvasmarhát háziasította az emberiség. A századforduló környékén jegyezték fel először, hogy a szülés utáni tejben (előtej, kolosztrum) az antitestek száma sokkal magasabb a normális értéknél.
E. coli fertőzés, spanyol uborka, német járvány?

E. coli fertőzés, spanyol uborka, német járvány?

Az E. coli egy rendkívül virulens típusa (STEC, Shiga toxin-producing E. coli) ütötte fel a fejét Németországban, az eddigi adatok szerint több mint ezer embert betegített meg és legalább tízen belehaltak a fertőzésbe. Sokak szerint a „járvány” hamarosan eléri az Egyesült Királyságot, Dániát, Svédországot és Hollandiát is. Ezekből az országokból már jelentettek hemolitikus urémiás szindrómában (HUS) szenvedő betegeket.
Az antibiotikum krízis

Az antibiotikum krízis

Hogyan jutottunk idáig és hogyan tovább? Az elmúlt években sokat hallhattunk az antibiotikum krízisről, sokan úgy gondolják, lassan kifogyunk a hatásos antibiotikumokból, ezáltal képtelenek leszünk kezelni bizonyos fertőzéseket.
E. coli

E. coli

Mi is tulajdonképpen az E. coli?