Naponta 1-3g halolajat kellene elfogyasztanunk, vagy a hét négy napján 20 dkg tengeri halat. A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag. Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai a következők.
Egy friss kutatás szerint a halban, illetve halolajban gazdag táplálkozás akár 90%-kal is csökkentheti az infarktus és a stroke kockázatát fiatal hölgyeknél.
Az omega-3 zsírsavakat dr. Robert Young a legértékesebb, lúgosító zsírokként tartja számon, s úgy tűnik nem hiába. A kifejezetten egészséges omega-3 zsírsavak ugyanis úgy tűnik, csökkenti a vastagbél polipok kialakulásának valószínűségét. Ezek a polipok gyakran rák kialakulásához vezetnek.
Sokáig létezett - még orvosi körökben is - egy nagyon káros tévhit, mely szerint az egészséges vérnyomás az életkor előre haladtával normális körülmények között, folyamatosan nő. Sokan még azt a képletet is ideálisnak tartották, hogy „szisztolés vérnyomás = életkor + 100”.Tehát egy 80 éves ember 180/120-as vérnyomása ideálisnak mondható. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, azonban valódi jelentőségére csak pár éve döbbentünk rá.
A hipertónia, azaz magas vérnyomás és a só kapcsolatáról már sokat írtam korábban. Azt azonban biztosan kevesen tudják, hogy rég elhunyt, nagy írónk Németh László és Szentágothai János akadémikusunk - akit életében többször is jelöltek Nobel díjra – szintén ebben a betegségben szenvedett.