Bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt időszakban a leginkább „felkapott” vitaminná a D3-vitamin vált, de úgy tűnik ennek meg is van az alapja. Tekintsük át, mit is tudunk jelenleg a D3-vitaminról.
Az artritisz ízületi gyulladást jelent, tehát testünk azon részének megbetegedését, ahol csontjaink összeérnek. Az artritisznek több, mint 100 fajtája van, de ezek közül a leggyakoribb az ún. oszteoartritisz, melyről ezen cikkben szó lesz.
Egyszer vagy többször, de életünk során talán mindannyian szenvedtünk már gyomorégéstől. Ez az égő érzés rendszerint a szegycsont mögött jelentkezik, néha azonos szinten, a hát közepén.
A d3 vitamin hiánya fejlődésben lévő lányoknál növeli az elhízás kockázatát és gátolhatja a növekedést. Egy kaliforniai kutatás szerint, ahol egyébként igen magas a napsütéses órák száma, a d3 vitamin hiánya fejlődésben lévő, kamasz lányoknál növelte a testtömeg indexet (BMI) és kisebb termetet eredményezett.
Magyarországon a 20-70 éves korosztály körében végzett felmérés szerint a cukorbetegség gyakorisága 8,65%. A betegek 92%-a II–es típusú diabéteszben szenved.
Sokáig létezett - még orvosi körökben is - egy nagyon káros tévhit, mely szerint az egészséges vérnyomás az életkor előre haladtával normális körülmények között, folyamatosan nő. Sokan még azt a képletet is ideálisnak tartották, hogy „szisztolés vérnyomás = életkor + 100”.Tehát egy 80 éves ember 180/120-as vérnyomása ideálisnak mondható. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, azonban valódi jelentőségére csak pár éve döbbentünk rá.
A hipertónia, azaz magas vérnyomás és a só kapcsolatáról már sokat írtam korábban. Azt azonban biztosan kevesen tudják, hogy rég elhunyt, nagy írónk Németh László és Szentágothai János akadémikusunk - akit életében többször is jelöltek Nobel díjra – szintén ebben a betegségben szenvedett.
A leggyakoribb anyagcserezavar a cukorbetegség. Amikor a cukorbetegség kialakul, már gyakorlatilag a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek a fele véglegesen elpusztult.
A cukorbetegség, legyen az I-es vagy éppen II-es típusú, a vér cukor szintjének kóros megnövekedését jelenti, melynek az oka, hogy szervezetünk képtelen előállítani vagy megfelelően felhasználni az inzulint.
A Rochester Egyetem (New York, USA) kutatói arra a kérdésre kerestek választ tanulmányukban, hogy vajon van-e összefüggés a szervezetben található D vitamin szint és a szív-, és érrendszeri eredetű halálozás között? Több, mint 15 000 alanyt vizsgáltak.
Az, hogy a kettestípusú cukorbetegség és a szívinfarktus, valamint a stroke között szoros kapcsolat van, már sokak előtt jól ismert, de az már kevésbé, hogy ez a népbetegség milyen mértékben hajlamosít a rosszindulatú daganatos betegségekre is.
A szív-, és érrendszeri megbetegedések vonatkozásában a 25 EU tagállam közül az 5. helyen állunk, ami azt jelenti, hogy nálunk kétszer annyian halnak meg ezekben a betegségekben, mint az Unió átlaga.
Legutóbbi cikkemre (A glikémiás index tündöklése és bukása című tanulmányra) meglehetősen sok, eltérő, főként érdeklődő reakció érkezett (e-mailek, telefonhívások), ezért megpróbálom tovább boncolgatni a témát, illetve a már leírtakat más oldalról megvilágítani.
A glikémiás index egy olyan viszonyszám, ami azt fejezi ki, hogy az adott ételféleségből elfogyasztott 1000 kJ mennyiség mekkora vércukor emelkedést indukál.
Természetesen az általam felvázolt módszer nem csodaszer, maga a SuperGreens ital sem az. Ahhoz, hogy sikereket érjen el ezzel a módszerrel, pontosan követnie kell az instrukciókat.
Az elhízás ma Magyarországon másfél millió embert érint és ezen felül még 2,7 millió ember túlsúlyos. Ha a két számot összeadjuk, akkor majdnem az ország lakosságának fele érintett.
Valamennyi tartaléktápanyag közül a zsíroknak van a legnagyobb energia tartalmuk. Láttuk, hogy egy mol cukor lebomlása során 36 ATP képződik, míg ezzel szemben egy mol palmitinsav lebomlása 129 ATP-t eredményez.