Gyermek vitamin

A streptoccocus és a nehezen kezelhető gyermek  története

A streptoccocus és a nehezen kezelhető gyermek története

Még az antibiotikum éra előtt, a streptococcus fertőzések után (pl. mandulagyulladás, skarlát - ez is streptococcus fertőzés, csak ilyenkor a törzs egy eritrogén toxint is termel, ami felelős a bőrkiütésekért) nagyon gyakran írtak le idegrendszeri szövődményeket is (vitustánc, Szent Vitus tánca vagy chorea minor).
D3-vitamin szerepe gyermekkorban

D3-vitamin szerepe gyermekkorban

Aki azt gondolja, hogy képes gyermeke számára biztosítani a szükséges D-vitamin bevitelt csupán azzal, hogy rendszeresen tejet ad neki, téved. A legfrissebb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a gyermekek többsége nem kap eleget ebből az esszenciális vitaminból, melynek hiánya igen súlyos betegségek kialakulásához vezethet.
Lorenzo olaja

Lorenzo olaja

ALD, adrenoleukodisztrófia, Siemerling-Creutzfeld betegség, Schilder betegség. Több eltérő névvel is illetjük azt az örökletes kórt, melynek tünetei gyermekkorban jelentkeznek először és gyors, progresszív agykárosodást, mellékvese károsodást okoz és végül a beteg halálához vezet. Az ALD az agysejteket körülvevő mielint sorvasztja el. A mielin egy komplex, speciális zsírszövet, mely a központi-, és perifériás idegrendszer sejtjeit veszi körül.
A kevés alvás elhízáshoz vezethet gyermekkorban

A kevés alvás elhízáshoz vezethet gyermekkorban

Ha egy gyermek nem alszik eleget, akkor jelentősen megnő az esélye arra, hogy túlsúlyossá váljon, derül ki a BMJ (British Medical Journal) szaklapban megjelent tanulmány szerint. Természetesen több rizikófaktor is szerepet játszik a gyermekkori elhízás kialakulásában, azonban az alvás hiány egy meghatározó tényező ezek közül.
D-vitamin vs. légzőszervi óriássejtes vírus (RSV)

D-vitamin vs. légzőszervi óriássejtes vírus (RSV)

Az RSV (respiratory syncytial virus), azaz légzőszervi óriássejtes vírus a leggyakrabban felelős kórokozó a gyerekeknél kialakuló alsó légúti fertőzésekben. A Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány szerint, azok a gyerekek, akik D-vitamin hiányban szenvednek, nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg RSV-vel.
Akut limfoblasztos leukémia (ALL)

Akut limfoblasztos leukémia (ALL)

A leukémiáknak sok formáját ismerjük, de klinikai lefolyásuk alapján már évtizedek óta két fő típust különítenek el: az akut és a krónikus leukémiákat. Az akut leukémiák lefolyása gyors, a betegség során éretlen, használhatatlan sejtek halmozódnak fel a csontvelőben és a vérben. Krónikus leukémiákban a betegség sokkal lassabban fejlődik ki és sokkal több érett, használható sejt keletkezik.
A gyermekrák felnőttkori hatásai

A gyermekrák felnőttkori hatásai

Sokan úgy gondolják, ha gyermekkorban átestek valamilyen rosszindulatú rákbetegségen, akkor későbbi életük során már nem kell a rák miatt aggódniuk, a rákot egyszer s mindenkorra kipipálhatják. Sajnos azonban ez nem így van, sőt…
Gyermekek és az antibiotikumok

Gyermekek és az antibiotikumok

Egy friss tanulmány rámutatott arra, hogy azoknál a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, akiknél antibiotikumos kezelést alkalmaztak, 70%-kal nőtt az asztma kifejlődési esélye későbbi életük során.
D vitamin: az „új” fogyókúrás vitamin?

D vitamin: az „új” fogyókúrás vitamin?

Mára már nyugodtan kijelenthetjük (igen neves és komoly kutatásokra alapozva), hogy szervezetünknek nagy szüksége van D-vitaminra. A D-vitamin hiány súlyos betegségekhez, mozgásszervi problémákhoz vezethet. Úgy tűnik azonban, hogy mindezeken felül kapcsolat van a túlsúly vagy elhízás és az alacsony D-vitamin szint között is.
Gyerekkori elhízás

Gyerekkori elhízás

Mindig léteztek túlsúlyos, elhízott gyermekek. A régi időkben a pufók gyerekek nagyobb valószínűséggel élték túl a betegségeket, járványokat, bizonyos korokban a túlsúlyos gyerekek és felnőttek a család anyagi biztonságáról árulkodtak. Bizonyos kultúrákban a túlsúly kifejezetten értéknek számít.
Tíz alapvető hiba

Tíz alapvető hiba

Tíz alapvető hiba, amivel veszélyeztetjük, hogy gyermekeink egészséges felnőttek legyenek. Mielőtt rátérnék, megjegyzésül csak annyit tennék, a gyermek nem törpe felnőtt, tehát ha úgy étkezik, mint a család felnőtt tagjai, máris hibáztunk. De nézzük őket sorban.
< > 1. oldal (összesen: 0) Rendezés: