Gyógygombák

Gyógyító gombák?

Gyógyító gombák?

Mára már meglehetősen sokat tudunk az ősi gyógygombákról, azonban tudásunk még messze elmarad azon távol-keleti gyógyítókétól, akik több évezredes tapasztalat birtokában vannak. Kínában vannak olyan feljegyzések a reishi (pecsétviaszgomba vagy ganoderma), cordyceps (hernyógomba) és shiitake gyógygombáról, melyek több mint 4000 évesek. 
Gyógygombákkal a kemoterápia mellékhatásai ellen?

Gyógygombákkal a kemoterápia mellékhatásai ellen?

Annak az esélye, hogy egy, a modern társadalomban élő ember élete során találkozzon valamilyen rákos megbetegedéssel, sajnálatos módon meglehetősen magas, körülbelül egy a háromhoz. A szakemberek ennek okát az egyre több környezetünkben található méreganyaggal, húsokban és tejtermékekben lévő hormonokkal, ételeinkben lévő transz zsírokkal és finomított szénhidrátokkal magyarázzák. 
A Kínai hernyógomba segíthet a rák elleni küzdelemben?

A Kínai hernyógomba segíthet a rák elleni küzdelemben?

A Kínai hernyógombát évezredek óta használják a kínai orvoslásban olyan problémák kezelésére, mint a köhögés, fáradtság, impotencia vagy rákos megbetegedés. Ahogy a nyugati kutatók észrevették, hogy a hernyógomba gyógyhatásáról szóló történetek nem csupán népmesék, tanulmányokat indítottak az egészségügyi előnyeinek feltárására. Például a Nottingham Egyetem kutatói megállapították, hogy a kínai hernyógomba segíthet a rák elleni harcban.
A szibériai Chaga gyógygomba

A szibériai Chaga gyógygomba

1579-ben Jermák Tyimofejevics atamán és nyolcszáz kozák harcosa elindult meghódítani Szibériát. A vállalkozás éppen olyan reménytelennek tűnt, mint Kolumbusz Kristófé, de éppen olyan sikeres is lett.
A népszerű Reishi gyógygomba

A népszerű Reishi gyógygomba

A gyógygombák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is egészségre gyakorolt jótékony hatásuknak köszönhetően. A ganoderma gyógygomba elsősorban antivirális, gombaölő, baktériumölő, a szív- és érrendszer működését elősegítő, valamint a cukorbetegségre kedvezően ható tulajdonságai miatt olyan közkedvelt. A reishi gombában lévő fitokemikáliák számos betegség megelőzésében játszhatnak fontos szerepet. 
5 gomba a rák ellen

5 gomba a rák ellen

A gyógygombákat világszerte alkalmazzák a rák elleni küzdelemben, főleg kiegészítő terápiaként. A gyógygomba kivonatoknak két fontos szerepük van: egyrészt erősíteni az immunrendszert, másrészt közvetlenül pusztítani a daganatos sejteket. 
A gombák szaga

A gombák szaga

A gombák legősibb táplálékaink közé tartoznak. Közülük sok mérgező, ezért soha nem volt veszélytelen a fogyasztásuk. Az ember tapasztalati úton jött rá arra, hogy mely gombák ehetőek és melyek nem. Ez hosszú évezredes tanulás volt, mely során valamennyi érzékszervünket  felhasználtuk a megfelelő kiválasztására.
Maitake D-frakció PRO termékcsalád

Maitake D-frakció PRO termékcsalád

A professzionális erősségű maitake (bokrosgomba, grifola frondosa) gyógygomba kivonat a legnagyobb koncentrációban tartalmazza a D-frakciót (aktív proteoglükán) a Mushroom Wisdom kiváló minőségű gyógygomba termékei közül.
Super Cordyceps gyógygomba

Super Cordyceps gyógygomba

A Super Cordyceps gyógygomba az amerikai Mushroom Wisdom vállalat egyik legkiválóbb terméke, mivel a készítmény a leghatásosabb Cordyceps törzset, a tibeti CS-4 törzset tartalmazza.
Rákkeltő anyagok vs. vitaminok

Rákkeltő anyagok vs. vitaminok

Nem is gondolnánk, de közvetlen környezetünkben számos rákkeltő anyag található. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb karcinogén anyagok és hogyan védekezhetünk ellenük természetes módon?
Fruiting Bodies Gyógygombák Magyarországon

Fruiting Bodies Gyógygombák Magyarországon

Az angol Fruiting Bodies vállalat több mint 10 éve gyárt és forgalmaz gyógygomba kivonatokat Európában, elsősorban Nagy-Britanniában. A gombákat speciális keményfából készült fatuskókon és fűrészporon termesztik, betakarítás után pedig kiszárítják őket.
Hogyan válasszunk gyógygombát?

Hogyan válasszunk gyógygombát?

A gyógygombák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon, ami elsősorban annak köszönhető, hogy kedvező hatásaikat nap, mint nap igazolják vissza azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztják őket. Az alternatív medicina elsősorban a cukorbetegség és a rákos daganatok gyógyítására használja a gyógygomba kivonatokat. 
Szibériai Chaga gomba

Szibériai Chaga gomba

A legtöbb ehető gomba és gyógygomba puha tapintású, kézzel könnyen szétmorzsolható, azonban a Chaga gyógygomba majdnem olyan kemény, mint a fa. A világ különböző részein más és más néven illetik ezt a különleges gombát.
A Maitake SX-frakció szerepe cukorbetegségben

A Maitake SX-frakció szerepe cukorbetegségben

Az amerikai Mushroom Wisdom Inc. Maitake SX-frakció nevű terméke egy különleges eljárással készült gyógygomba kivonat, mely maitake gyógygombát és szabadalommal védett, speciális maitake SX-frakciót tartalmaz. A termék poliszacharid tartalma rendkívül magas, messze kiemelkedik a piacon található más készítmények közül.
Chaga gyógygomba

Chaga gyógygomba

A chaga vagy hamvaskéreg gomba egy kiváló természetes antioxidáns, a természet egyik legősibb gyógyító gombája. A chaga gomba Oroszország északi részén, a Baltikum, illetve Finnország, Lengyelország területén őshonos. Általában vadon termesztik, a legjobb minőségű akkor lesz, ha a hőmérséklet tartósan 40 celsius fok alá esik.
Super Reishi gyógygomba: a szinergia erejével

Super Reishi gyógygomba: a szinergia erejével

Talán nem állok messze az igazságtól, ha azt mondom: a ganoderma lucidum gomba (reishi, pecsétviaszgomba) világszerte az egyik legnépszerűbb gyógygomba fajta, milliók fogyasztják étrend-kiegészítő formájában a Föld legkülönbözőbb részein.
Maitake D-frakció

Maitake D-frakció

A bokrosgombát (vagy eredeti nevén „táncoló gombát”) a 80-as évek közepétől kezdték el iparszerűen termeszteni, azóta a kutatók is felfigyeltek a gyógygomba jótékony tulajdonságaira, ezért számos kutatócsoport vizsgálja egészségre gyakorolt kedvező hatásait világszerte.
Maitake SX-frakció

Maitake SX-frakció

A diabétesz mellitus nevű anyagcsere betegség becslések szerint kb. 250 millió embert érint világszerte. A diabétesz előfordulási gyakorisága évente 4-5%-kal nő, a 65 év felettiek 40-45%-a szenved a betegségben.
Maitake gyógygomba, maitake D-frakció 2.

Maitake gyógygomba, maitake D-frakció 2.

A 21. század elejétől folyamatosan jelennek meg tanulmányok, melyek a maitake gyógygomba egészségre gyakorolt pozitív hatásairól szólnak. Nézzük meg, milyen evidenciák állnak ezen állítások mögött?
Amit a nagy gombákról tudni érdemes

Amit a nagy gombákról tudni érdemes

Jelenleg a nem mikroszkopikus méretű, tehát nagy gombáknak kb. 15 ezer faja él Földünkön. A gombák földalatti részei elágazó szövedéket képeznek, amit micéliumnak nevezünk. A gomba föld feletti része a termőtest, amit ehető gomba esetén gyűjtünk és elfogyasztunk. A termőtestet a gomba tönkje és a kalapja képezi.
Mushroom Wisdom – a tudás erejével

Mushroom Wisdom – a tudás erejével

A Mushroom Wisdom Inc. amerikai vállalat piacvezető a gyógygomba tartalmú étrend-kiegészítő készítmények fejlesztése, gyártása és kutatása terén. A cég 2011-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.
A gyógygombák és két rejtélyes nyomelem

A gyógygombák és két rejtélyes nyomelem

Nem olyan régen tudtuk meg, hogy a gyógygombák közül némelyik (Ganoderma, Maitake) jelentős mennyiségben tartalmaz germániumot és szelént. Korábban azt hittük, ezek a nyomelemek semmiféle hasznot nem jelentenek, sőt, nagyobb dózisuk kifejezetten káros lehet.
Reishi vs. RA

Reishi vs. RA

A hosszú és minőségi élet egyik fontos tényezője az adott egyén adaptációs képessége. Annak megfelelően, hogy ki hogyan képes reagálni a megváltozott külső körülményekre, determinálható a várható élettartam. Mindez magában foglalja az immunrendszer védekezőképességét és funkcionalitását. Az erős, jól működő immunrendszer képes alkalmazkodni a változásokhoz, és egy kulcs fontosságú a különböző betegségek megelőzésében, beszéljünk akár egy megfázásról vagy olyan nehezen visszafordítható folyamatokról, mint a rák.
Hernyógomba (cordyceps sinensis)

Hernyógomba (cordyceps sinensis)

A Nottingham Egyetem kutatói szerint a cordyceps sinensis gyógygomba (kínai hernyógomba) hatékony kiegészítő kezelést nyújthat rákos betegeknek. A Kínában különleges népszerűségnek örvendő gomba képes lehet gátolni a rákos daganatok növekedését, a ráksejtek osztódását és átterjedését a szervezet más részeibe.
Shiitake gomba

Shiitake gomba

A shiitake gyógygomba (Lentinus edodes, Lentinula edodes) Ázsiában őshonos gombafajta, a világon a második legnépszerűbb ehető gomba. A belőle készült kivonat a keleti alternatív medicina fontos részét képezi.
A gyógygombák és az egyes típusú cukorbetegség

A gyógygombák és az egyes típusú cukorbetegség

Mit keresnek az 1-es típusú cukorbetegségben a gyógygombák? Hiszen mai tudásunk szerint ebben a betegségben (helyesebben betegség csoportban) a hasnyálmirigy béta sejtjei elpusztulnak valamilyen ok miatt, ennek következtében pedig inzulin hiány lép fel, ami csak inzulinpótlással kezelhető.
Bokrosgomba az evidenciák tükrében

Bokrosgomba az evidenciák tükrében

A maitake gyógygombával az alábbi formában találkozhatunk a vele foglalkozó irodalomban: maitake, maitake D-frakció, maitake kivonat, béta-glükán. Tudományos elnevezése: grifola frondosa. A bokrosgomba egy ehető gombafajta, mely a Japán észak-keleti részén húzódó hegyekben őshonos. A maitake gyógygombát a világ több részén fogyasztják, a belőle nyerhető D-frakciót pedig étrend-kiegészítő formájában forgalmazzák. A bokrosgomba aktív összetevői a béta-glükánok, melyek speciális poliszacharidok.
Amit a Cordyceps gyógygombáról tudni érdemes

Amit a Cordyceps gyógygombáról tudni érdemes

A cordyceps egy ősi gyógygomba fajta, mely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert. Az alternatív medicina régóta használja a cordyceps sinensis kivonatot, mely mára étrend-kiegészítő formájában is elérhető számunkra.
Gyógygombák: misztikus csodaszerek?

Gyógygombák: misztikus csodaszerek?

Ha eljön a tavasz, megkezdődik a gombák, ezen különleges élőlények szezonja, melyekből egyre több félét láthatunk a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain. De mik is valójában a gombák? Élőlények? Igen. Növények? Nem. Állatok? Azok sem. Akkor mik? A gombák azok gombák.
Béta glükánok

Béta glükánok

A béta glükánok olyan speciális poliszacharidok (nagy molekulájú szénhidrátok), melyek a természetben számos formában előfordulnak: növényekben, gabonákban (búza, rozs, zab, árpa), baktériumokban és egyes gyógygombákban. A gyógygombákban található béta-glükánoknak immunmoduláns hatást tulajdonítunk, tehát csökkentik az immunrendszert károsító anyagok hatását.
Krestin: a japán gyógygomba gyógyszer

Krestin: a japán gyógygomba gyógyszer

A poliszacharid-K (nemzetközi márkaneve: Krestin, PSK) egy olyan speciális poliszacharid, melyet az immunrendszer erősítésére, valamint egyes rákos megbetegedések gyógyítására használnak Japánban, Kínában és Ausztráliábann. Japánban a Krestint immunológiai adjuvánsként alkalmazzák a rákterápia során és a kezeléseket az egészségbiztosító finanszírozza.
A legnépszerűbb gyógygomba kivonatok

A legnépszerűbb gyógygomba kivonatok

Manapság a leggyakrabban használt gyógygomba kivonatok a shiitake, a ganoderma (reishi vagy pecsétviaszgomba), a maitake (bokrosgomba) és a cordyceps (kínai hernyógomba).
Ősi gyógygombák nyomában

Ősi gyógygombák nyomában

Japánban utcai árusok kínálnak különböző gyógygombákat az átlag polgároknak, hogy fenntartsák szervezetük egészséges állapotát és támogassák immunrendszerük működését. Mások több száz kilométert utaznak azért, hogy különleges lelőhelyeken vad gyógygombákat (pl. az idős szilvafák törzsén található reishit) gyűjtsenek és ezzel gyógyítsanak rákos vagy más degeneratív betegségeket.
Ganoderma és Maitake gyógygomba a rák ellen?

Ganoderma és Maitake gyógygomba a rák ellen?

A legtöbb rákos betegséget ma még nem tudjuk gyógyítani. Léteznek azonban olyan természetes eredetű táplálékok, melyek az anyatermészet „konyhájában” forrtak össze és több ezer olyan vegyületet tartalmaznak, melyeknek anti-tumor tulajdonságokat tulajdonítunk. Ezek pedig a gyógygombák.
Gyógygombák a rák ellen

Gyógygombák a rák ellen

A gyógygombákat és gyógygomba kivonatokat a világ szinte minden részén használják a rák elleni küzdelemben immunrendszer erősítő és immunmoduláns tulajdonságaik miatt. Emellett több tanulmány szerint is egyes gyógygombáknak direkt daganat gátló hatásuk van. A leggyakrabban használt gyógygombák a: ganoderma (reishi vagy pecsétviaszgomba), maitake (grifola frondosa vagy bokrosgomba), cordyceps (kínai hernyógomba) és a shiitake gomba. Ezeknek a gyógygombáknak évezredes múltjuk van Ázsia egyes területein.
Ganoderma lucidum gyógygomba, DNS védelem

Ganoderma lucidum gyógygomba, DNS védelem

A ganoderma lucidum (reishi, pecsétviaszgomba) gyógygomba kivonat védelmet nyújthat a DNS számára az UV-sugárzás és a hidroxil gyökök okozta károsodással szemben.
A gyógygombák eredete

A gyógygombák eredete

Amíg a növényekkel való gyógyítás (fitoterápia) bölcsője nem határozható meg, addig a gombákkal való gyógyítás (mikoterápia) ősi hagyományai Kínában, Koreában és Japánban lelhetők fel. Az utóbbi 45 évben onnan indult el világhódító útjára, és ma már nagyon korszerű tablettás kiszerelésű gyógygomba készítmények kaphatók szinte az egész világon.
A gyógygombák gyógyító hatásának a lényege

A gyógygombák gyógyító hatásának a lényege

A gyógygombák gyógyító hatásukat elsősorban a bennük lévő poliszacharidoknak „köszönhetik”. A poliszacharidok összetett szénhidrátok, más néven  összetett cukrok. A cukrok nagyon sokféle képen kacsolódhatnak egymáshoz,  sokkal több és bonyolultabb molekulaféleséget képezhetnek, mint pl. a fehérjék. Pedig a fehérjéket felépítő aminosavakból is annyi féle molekula kombináció jöhet ki, ami jelentős mértékben meghaladja a galaxisunkban lévő összes csillag számát.
Ősi gyógygombák

Ősi gyógygombák

A mikroszkopikus méretű gombákról tudjuk, hogy nagyon rég óta meghatározói a földi életnek, de a nagygombák vonatkozásában korábban azt gondoltuk, hogy ezek csak jóval később jelentek meg, kb. akkor, amikor a nagytestű állatok is kialakultak.
Gyógygomba tanulmány: MaitakeGold 404

Gyógygomba tanulmány: MaitakeGold 404

Humán klinikai tanulmányok megerősítették, hogy a MaitakeGold 404 hatékonyan és biztonságosan támogatja az immunrendszer működését. A maitake gyógygomba (grifola frondosa vagy bokrosgomba) számos olyan vegyületet tartalmaz, melyek immunrendszer erősítő tulajdonsággal rendelkeznek és szignifikánsan javítják egészségünket. A maitake gyógygomba ezen pozitív tulajdonságai vezettek a MaitakeGold 404 összetevő kifejlesztéséhez, mely dr. Hiroka Nanba nevéhez fűződik.
Gyulladásos mellrák vs. ganoderma lucidum (reishi)

Gyulladásos mellrák vs. ganoderma lucidum (reishi)

A gyulladásos mellrák (IBC = inflammatory breast cancer) egy ritka, de rendkívül agresszív rákos megbetegedés, mely általában gyorsan növekszik és nagyon hamar áttétet képez. A nevét onnan kapta, hogy a betegség során az emlő gyakran bevörösödik, meleggé válik, tehát begyullad. Az IBC az összes mellrák kb. 1-5%-át teszi ki és általában fiatalabb korban jelentkezik. A gyulladásos mellrák férfiaknál is kialakulhat, náluk azonban főleg idősebb korban.
A „Jégembertől” a gyógygombákig

A „Jégembertől” a gyógygombákig

Húsz évvel ezelőtt az osztrák-olasz határon egy gleccserbe fagyott ember hihetetlenül ép állapotban lévő tetemére bukkantak. Hamar kiderült, hogy a „Jégember” - akit a világsajtóban nagyon hamar elneveztek Ötzinek, 5300 éve pihent jégsírjába fagyva. A  halálát azonban nem a hideg és más természeti katasztrófa okozta, hanem egy kőhegyű nyílvessző, amivel hátba lőtték ellenségei.
A véletlen a legjobb barátunk

A véletlen a legjobb barátunk

Amikor Fleming mindennek ellenálló baktérium telepeit egy közönséges gombafertőzés kipusztította (eddig a véletlen), elkezdődött a máig tartó antibiotikumok korszaka. Ahhoz, hogy a megsemmisült baktérium telepek nem egy kudarcos kísérlet részei lettek, persze már Fleming kellett.
Maitake Z-frakció

Maitake Z-frakció

A maitake gyógygombában (bokrosgomba, grifola frondosa) található Z-frakció képes szignifikánsan gátolni a tumor növekedést azáltal, hogy erősebb immunválaszt indukál: növeli a makrofágok, T-limfociták és természetes ölősejtek aktivitását, valamint a citokin képződést.
Maitake gyógygomba 2. rész

Maitake gyógygomba 2. rész

A nagy gombáknak mára már több ezer különböző faját ismerjük, közülük azonban csak kb. 700 ehető. Az ehető gombák közül pedig kb. 50-nek tulajdonítanak gyógyító hatást. A legtöbb gyógyító gomba a Polyporaceae családjába tartozik, közülük ismertebb a ganoderma lucidum (reishi, pecsétviaszgomba) és a maitake (grifola frondosa, bokrosgomba).
Béta glükánok immunstimuláns tulajdonságai

Béta glükánok immunstimuláns tulajdonságai

A béta glükánok immunológiai és farmakológiai hatásait intenzíven tanulmányozzák a kutatók. A gyógygombák a béta glükánok elsődleges forrásai. A University of Louisville (Department of Pathology) munkatársai a béta glükánok jótékony hatásait vizsgálták.
Maitake Gold 404

Maitake Gold 404

A MegaFood Maitake (eredeti neve: Immune Strength) termék rendkívül különleges, mivel a bokrosgomba poron kívül béta-glükánt, C-vitamint, vad kékáfonya koncentrátumot, valamint egy egyedülálló összetevőt, Maitake Gold 404-et tartalmaz. Mi is ez a Maitake Gold 404?
Maitake gyógygomba vs. mellrák

Maitake gyógygomba vs. mellrák

A maitake gyógygombát (bokrosgomba) számtalan betegség kezelésére használja a tradicionális keleti orvoslás. Azon kutatók, akik a maitake gomba (grifola frondosa) immunmoduláns és anti-tumor tulajdonságait vizsgálták, több olyan bioaktív vegyületet elkülönítettek, melyeknek fontos szerepük lehet a gyógygomba egészségre gyakorolt pozitív hatásainak elérésében.
Ganoderma lucidum gyógygomba poliszacharidok

Ganoderma lucidum gyógygomba poliszacharidok

A ganoderma lucidum gyógygombát (reishi, pecsétviaszgomba) régóta használják különböző humán betegségek megelőzésére és gyógyítására Kínában, Japánban és Koreában.
Maitake gyógygomba: immunmoduláns hatások

Maitake gyógygomba: immunmoduláns hatások

Régóta ismert a Maitake gyógygomba rákos daganatokra gyakorolt pozitív hatása. Éppen ezért a maitake gyógygomba vagy másnéven bokrosgomba évezredek óta fontos szerepet tölt be az alternatív keleti medicinában.
Szódabikarbóna a rák ellen?

Szódabikarbóna a rák ellen?

Számtalan elmélet létezik az alternatív rákgyógyítás témakörében, legnagyobb részüket azonban sajnos semmilyen evidencia nem támasztja alá. Az internet tele van azokkal a „csodaszerekkel”, melyekről forgalmazóik azt állítják, hogy a „rák ellenszerei”, de nem szabad bedőlni ezeknek a hamis állításoknak. Túlnyomó részük csak arra alkalmas, hogy pénzt csaljon ki egy olyan fogyasztói csoporttól, a rákbetegektől, akik nagyon sok mindent megtennének azért, hogy legyőzzék rettegett betegségüket.
Májerősítés, májtisztítás gyógygombákkal

Májerősítés, májtisztítás gyógygombákkal

Meglepően sok olyan tényező van mindennapi életünkben, mely károsíthatja májunk megfelelő működését. Pedig a májnak rendkívül fontos szerepe van a szervezet megfelelő működésében.
MegaFood Gyógygombák

MegaFood Gyógygombák

Az amerikai MegaFood vállalat gyógygomba termékei (maitake, ganoderma, cordyceps) különleges minőségűek, kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak és magas hatóanyag tartalmúak.
Ganoderma gyógygomba anti-tumor tulajdonságai

Ganoderma gyógygomba anti-tumor tulajdonságai

Kutatók régóta keresik a magyarázatot a Ganoderma lucidum gyógygomba anti-tumor hatására, most összegyűjtöttük azokat a tényezőket, melyek elősegíthetik a reishi ezen jótékony tulajdonságait.
Gyógygombák működése

Gyógygombák működése

Kiterjedt irodalma van annak, hogy bizonyos gyógygombák rákbetegség gyógyító hatással is bírnak. Ennek magyarázata szintén sokféle okot tárt fel, de a legutóbbi kutatások a valódi hatásmechanizmus legfontosabb aspektusára világítanak rá.
Maitake gomba vs. rákos daganatok

Maitake gomba vs. rákos daganatok

A maitake gyógygomba (Grifola frondosa) MD-frakciója béta 1,6 és béta 1,3 glükánt tartalmaz. Ezeknek a vegyületeknek már korábban is komoly anti-tumor hatást tulajdonítottak.
Mellrák – kemoterápia

Mellrák – kemoterápia

Szerencsére bizonyos esetekben a mellrákot még nagyon korán sikerül diagnosztizálni (stage 0), ilyenkor nem szükséges, hogy a beteg kemoterápiás kezelést kapjon a gyógyulás érdekében.
A shiitake gyógygombáról

A shiitake gyógygombáról

A shiitake gyógygomba (Letinus edodes) egy ősi gomba, mely Japánban, Kínában és Koreában őshonos. 2004-óta világszerte termesztik, de még mindig Japán számít a legnagyobb termelőnek. Az ázsiai alternatív medicina kb. 2000 éve használja a shiitake gyógygombát.
Shiitake gyógygomba

Shiitake gyógygomba

A shiitake gyógygomba egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságairól dr. Kisaku Mori japán kutató jóvoltából vannak értékes információink. dr. Mori Tokióban külön kutatóintézetet alapított a gyógygombák kutatása céljából (Institute of Mushroom Research).
Gyógygombák: a legjobb antioxidánsok?

Gyógygombák: a legjobb antioxidánsok?

Amerikai kutatók szerint bizonyos gyógygombák sokkal jobb antioxidánsok, mint azok a táplálékok, melyekről korábban azt hittük, hogy a legjobb antioxidáns források. Egyes gyógygombák ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak egy bizonyos ergothionein nevű antioxidáns vegyületet.
Antioxidáns Reishi

Antioxidáns Reishi

Amerikai tudósok szerint a szervezet erősítése antioxidáns vegyületekkel, kulcs szerepet játszhat a hosszú, egészséges élet elérésében.
Hogyan támogatja a ganoderma a rákgyógyítást?

Hogyan támogatja a ganoderma a rákgyógyítást?

Miért van az, hogy sok rákos beteg belehal betegségébe, míg sokan felépülnek belőle? Miért kockázatos a sugár-, és kemoterápia? Hogyan segítheti a ganoderma lucidum gyógygomba a konvencionális rák terápiát?
„Kulcs immunsejtek” tüdőrákos betegeknél

„Kulcs immunsejtek” tüdőrákos betegeknél

Azok a betegek, akiket korai stádiumban kezdenek el kezelni tüdőrákkal (operáció), fokozottabb kockázatnak vannak kitéve abban az esetben, ha a tumor nagyszámú ún. „kapcsoló” sejtet tartalmaz a Duke Egyetem Orvosi Központja szerint.
A népszerű gyógygombák

A népszerű gyógygombák

A gombákat nehéz rendszertanilag besorolni, hiszen nem növények és nem is állatok. A gombák azok gombák.
Kérdések a ganoderma gyógygombáról

Kérdések a ganoderma gyógygombáról

A pecsétviaszgomba (ganoderma lucidum, reishi) egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságainak nagyon komoly irodalma van. Próbáljuk meg összeszedni a legfontosabb kérdéseket a ganoderma gyógygombáról.
Kombucha

Kombucha

A kombucha egy olyan fermentált folyadék, melynek az alapja a Fungus japonicus gomba. Ez és más gombák, valamint egy speciális baktérium együttes szimbiózisa alkotja a kombucha tenyészetet.
Gyógygombák tulajdonságai

Gyógygombák tulajdonságai

A tradicionális távol-keleti gyógyítók évezredek óta használják a gyógygombákat különböző betegségek gyógyítására. A gombákat nehéz rendszertanilag besorolni, hiszen nem növények és nem is állatok. A gombák azok gombák.
Ganoderma gyógygomba Malaysiában

Ganoderma gyógygomba Malaysiában

A ganoderma lucidum gyógygomba Malaysiában 1980-tól örvend komoly népszerűségnek. Leggyakoribb felhasználási módja a ganoderma tea és a ganoderma kapszula.
Ősi gyógygombák és a modern orvoslás

Ősi gyógygombák és a modern orvoslás

Cukorbetegség, szívbetegség, elhízás – korunk egyre szélesebb kört érintő betegségei, mely modern életmódunknak és nem megfelelő táplálkozási szokásainknak köszönhető. A kutatók ma már olyan ősi gyógygombákat vizsgálnak, melyek segíthetnek ezeknek a súlyos, krónikus betegségeknek az orvosolásában.
Az élet kalapos angyalai

Az élet kalapos angyalai

Bár a nagytestű, kalapos gombák mindössze 3%-a mérgező, mégis a gyakori gyilkos galóca mérgezések következtében a gombák híre rosszabb, mint a zöld növényeké.
Gyógygombák kombinációja

Gyógygombák kombinációja

Gyógygombák (ganoderma, maitake és cordyceps) és egyéb étrend-kiegészítő készítmények (Matuzalem, Complex C) általunk javasolt kombinációja daganatos betegségekben.
Gyógygombák tulajdonságai

Gyógygombák tulajdonságai

A legnépszerűbb gyógygombákkal, a ganodermával, a cordyceps sinensis gyógygombával, valamint a maitake gyógygombával számos kísérletet végeztek az elmúlt években.
Maitake gyógygomba

Maitake gyógygomba

A maitake vagy grifola frondosa gyógygomba természetes környezetében Japánban és Észak-Amerika keleti részén fordul elő, az erdők kihalt, kemény fáinak törzsén. Maga a maitake szó „táncoló gombát” jelent Japánban.
Cordyceps gyógygomba

Cordyceps gyógygomba

Cordyceps sinensis vagy kínai hernyógomba, Cs-4, Dong Chong Xia Caoor vagy éppen semitake Kína egyik legfontosabb ősi gyógyító gombája, mely a tibeti fennsíkon őshonos.
Ganoderma gyógygomba

Ganoderma gyógygomba

A ganoderma a Ganoderma lucidum gyógygomba hétköznapi neve. Gyakran emlegetik még reishi, vagy Kínában ling zhi néven. Magyar neve: pecsétviaszgomba. A ganoderma a legnépszerűbb gyógygomba Kínában, Japánban és az USA-ban.
Maitake gyógygomba 3.

Maitake gyógygomba 3.

Ha megvizsgáljuk a maitake gyógygomba évezredes, tradicionális felhasználását, valamint áttanulmányozzuk az elmúlt két évtized modern kutatásait, láthatjuk, hogy a bokrosgomba jótékony tulajdonságai széles körben jelentkeznek.
< > 1. oldal (összesen: 0) Rendezés: