A világ egyik legtekintélyesebb orvosi folyóirata, a The Lancet nemrégiben (2011. október) arról közölt egy tanulmányt, hogy már napi 15 percnyi rendszeres testmozgás a rákbetegségek okozta halálozást képes csökkenteni.
A vastagbélrák egy súlyos betegség, mely évente több százezer embert támad meg világszerte. Ennek orvoslására a legtöbb beteg fájdalmas műtéten és kemoterápián/sugárkezelésen esik át. Ez is egyike az olyan rákos megbetegedéseknek, melyek semmilyen jelet vagy tünetet nem mutatnak a betegség korai szakaszában és hosszú ideig észrevétlenül növekednek.
Az almában található oligoszacharidok a végbélrák sejtek 26 százalékát pusztították el in vitro kísérletekben, nagy fölénnyel felülmúlva ezzel a leggyakrabban használt kemoterápiás gyógyszereket. Ellentétben a kemoterápiás gyógyszerekkel, az oligoszacharidok természetes, az egészség megőrzését elősegítő vegyületek, melyek széles körben megtalálhatóak gyümölcsökben és zöldségekben.
Kutatók szerint napi egy adag fagylalt vagy joghurt is csökkentheti a mellrákos nők túlélési esélyét. A telített zsírtartalmú tejet tartalmazó élelmiszerek fogyasztása akár felére is csökkentheti a túlélés esélyét. A kutatók úgy gondolják, ez a tej és egyéb tejtermékek ösztrogén tartalma miatt lehet, ami ösztönzi a tumor növekedését. Étrendünk fontos szerepet játszhat a rák túlélésében és visszatérésének meggátolásában, azonban ez az első tanulmány, ami összefüggést talált a mellrák és a tejtermékek között.
A gyömbért évezredek óta használják számtalan betegség, különösen gyomor és bélrendszeri problémák kezelésére az ősi gyógyítók, beleértve az ayurvédikus gyógyászatot, ősi kínai orvoslást és a nyugati folklórt. Számtalan nagymama ajánlja a gyömbérsört hasfájós gyerekeknek vagy gyömbérteát reggeli rosszulléttel küzdő kismamáknak. A gyömbér emésztőrendszer megnyugtató és gyógyító képessége nem csupán mítosz, hanem bizonyított tény.
50 éves korukig a férfiak 40 százalékánál alakul ki prosztatarák anélkül, hogy tudnának róla. 80 éves korra az előfordulása megduplázódik, vagyis már a férfiak 80 százalékát érinti.
Elképzelhető, hogy a friss gyömbérkivonat hatékonyabban harcol a rák ellen, mint bármilyen jelenleg elérhető gyógyszer – derül ki a King Abdulaziz Egyetem (Szaúd-Arábia) munkatársai által végzett kutatás eredményéből.
Az Omega-3 zsírsavak jelentősen gátolják a rákos daganatok növekedését. A Journal of Nutritional Biochemistry folyóiratban megjelent új tanulmány az első, mely a kutatók szerint egyértelmű bizonyítékkal szolgál arra, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát.
Amikor egy nőnél mellrákot diagnosztizálnak, gyakran hallhatjuk a következő kifejezéseket: „küzd és harcol a rákkal szemben”, melynek elsődleges célja a rákos sejtek elpusztítása kémiai vegyületekkel, sugárzással vagy sebészi beavatkozással. A kérdés az, hogy létezik-e más mód arra, hogy a szervezet megszabaduljon a „megvadult” sejtektől? Létezik-e - akár elméletben - olyan megoldás, melynek hatására a rákos sejtek visszatérnek normális működésükhöz?
A kemoterápia a rosszindulatú betegségek többségében ma még nem nélkülözhető, de már megérkeztek azok az új, biológiai készítmények, melyek sokkal hatékonyabbak sok vonatkozásban, a betegek általános állapotát nem rombolják le, nem hullik ki a hajuk, életük hossza és minősége jelentős mértékben megnövekszik, kedvező esetben véglegesen is meggyógyul az eddig csak kezelhető, de nem gyógyítható betegség.
Egy friss tanulmány szerint a hölgyek jelentősen csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát, ha étrendjükbe megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt építenek. Azoknál a nőknél ugyanis, akiknek a vérében kutatók magasabb karotinoid szintet mértek, csökkent a betegség rizikója.
Nem is gondolnánk, de közvetlen környezetünkben számos rákkeltő anyag található. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb karcinogén anyagok és hogyan védekezhetünk ellenük természetes módon?
A rosszindulatú rákos megbetegedések előfordulása és a belőle fakadó halálozás aránya világszerte nagyon magas. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a rák a szív-, és érrendszeri betegségek mellett korunk népbetegségének számít.
A kvantummechanika kidolgozója, a Nobel-díjas Heisenberg írt egy nagyszerű könyvet ezzel a címmel vagy ötven éve. Minden tudomány művelőt ebben az írásban döbbent rá, hogy ha a jelenségeket közelebbről megvizsgáljuk, gondolkodásunkat, fogalmi rendszereinket újra kell értékelnünk.
Létezik egy elmélet, melynek követői szerint a rák nem más, mint egy közönséges hiánybetegség, akárcsak például a skorbut (C-vitamin hiánya okozza), vagy éppen az angolkór (D-vitamin hiánya okozza). Egy amerikai biokémikus (ifj. dr. Ernst T. Krebs) 1952-ben azt állította, hogy a rákot nem baktérium, vírus vagy más kórokozó okozza, hanem valamely fontos vegyület hiánya.
A növények több ezer értékes vegyületet tartalmaznak, melyekről az utóbbi években tudtuk meg, hogy olyan krónikus betegségekkel szemben fejtenek ki jótékony hatást, mint a szívbetegségek, cukorbetegség, agyvérzés, szellemi leépülés vagy éppen a rák. Természetesen még sok ezer vegyületet nem is ismerünk, de tudjuk, hogy a gyulladáscsökkentő, antioxidáns, anyagcsere javító növényi komponensek egymás hatását erősítve fejtenek ki hatást szervezetünkben.
Bizony régóta tudjuk, hogy a rákos daganatok egyes kezelési formái nem csak a rákos sejtekre gyakorolnak negatív hatást, hanem az ép, egészséges sejtekre is. A Nature Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a kemoterápia (melynek célja a rákos sejtek elpusztítása) az egészséges sejtekben olyan károsodást okozhat, menynek következtében azok olyan fehérjéket választanak ki, amik elősegítik a tumor növekedést.
A polifenolok olyan természetes vegyületek, amelyek nagy mennyiségbe fordulnak elő bizonyos fajta gyümölcsökben: vörös áfonya, kék áfonya, tőzegáfonya, szőlő, citrus fajták (narancs, citrom, lime, grapefruit), a teafűben, extra szűz olíva olajban, fekete csokoládéban, stb.
A máj, gyomor vagy vastagbél krónikus gyulladása, melyet a legtöbb esetben vírus-, vagy bakteriális fertőzés okoz, ezen szervek rákos megbetegedésének legfőbb rizikófaktora. A MIT (Massachusetts Institute of Technology kutatói három évtizede kutatják az összefüggést a fertőzések és a rákos elfajulások között.
A Mayo Klinika legfrissebb tanulmánya szerint drámaian megnőtt a rosszindulatú bőrrákok előfordulási gyakorisága a 40 év alatti nők körében. Napjainkban ebben a populációban 8-szor nagyobb eséllyel alakul ki melanoma, mint 1970-ben, pedig akkoriban a naptejek még sokkal kevésbé voltak elterjedve.
Veserák során malignus, azaz rosszindulatú sejtek alakulnak ki a vesecsatornákban. Az emberi szervezetben két vese található a gerinc két oldalán, a derék fölött. A vese vékony tubulusai (csatornái) megszűrik és tisztítják a vért, a fölösleges anyagok pedig a vizelet révén távoznak testünkből.
A Hodgkin-limfóma egy a nyirokcsomókból kiinduló rosszindulatú megbetegedés, mely az immunrendszer működését mélyrehatóan befolyásolja. Hodgkin kórnak is szokták nevezni. Mára a legtöbb beteg, akit Hodgkin-limfómával diagnosztizálnak, meggyógyul vagy betegsége hosszú évekig jól kontrollálható lesz. Ha a kutatások olyan ütemben fejlődnek a következő években, mint az elmúlt évtizedben, akkor ez a rosszindulatú betegség hamarosan teljesen gyógyíthatóvá válik.
Azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztanak olyan magas flavonoid tartalmú ételeket, mint a különböző áfonyák, az alma, egyes zöldségek, a tea vagy éppen a vörös bor, kisebb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór, derül ki a Neurology szaklapban publikált tanulmányból.
A luteolin egy olyan flavonoid vegyület, mely főleg zöldségekben és gyümölcsökben található. Kutatók a luteolin gyulladás-csökkentő, antioxidáns és anti-tumor tulajdonságát állapították meg laboratóriumi körülmények között.
Veszélyes vírusfertőzésekkel vehetjük fel a harcot a halálos betegségekkel szemben egy friss amerikai kutatás szerint, melyből kiderül, hogy egyes vírusok képesek lehetnek gátolni a tumor sejtek osztódását.
Egy frissen megjelent tanulmány szerint (ASCPT) több modern rákgyógyszer hatása jelentősen csökken, ha más gyógyszerekkel adják együtt őket és nem várt mellékhatások is felléphetnek.
Számos elmélet létezik a hunzák hosszú és egészséges életének okairól. Egyesek szerint az életstílusuknak, mások szerint a sok sárgabarackmag fogyasztásnak vagy éppen tiszta ivóvizüknek köszönhetik, hogy a kis népcsoport lakói nem ismerik a rákot, a szívbetegségeket és akár 100 évesen is aktív életet tudnak élni.
1952-ben San Franciscóban egy dr. Ernst Krebb, Jr. nevű biokémikus arra a következtetésre jutott, hogy a rák nem más, mint egy anyagcserezavar, ami a nem megfelelő táplálkozás következménye. Elméletének lényege tehát az, hogy a hiányzó tápanyagok pótlásával előzhető meg a rákos daganatok kialakulása. Kutatásai azt mutatták, hogy a legfontosabb hiányzó vegyület az emberi szervezet számára az ún. amigdalin. Ez az összetevő kb. 1200 ehető növényben található meg.
Az elmúlt években több tanulmány is azt találta, hogy a vad kékáfonyában található értékes összetevők, mint pl. az antioxidáns antocianidinek, számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek pozitív hatással lehetnek egészségünkre.
Korunk egyik legrettegettebb betegsége a hasnyálmirigy rák, melyben a betegek 80%-a a diagnózist követő egy évben meghal. Egy friss kutatás szerint azonban a szelénben és nikkelben gazdag táplálkozás jelentősen csökkentheti a szörnyű betegség kialakulásának esélyét. Úgy tűnik ugyanis, hogy a szelén és a nikkel bizonyos fokig védelmet nyújthat a hasnyálmirigy rákkal szemben.
A Cancer Research UK friss kutatási anyaga szerint a rákos megbetegedések kb. 40%-a megelőzhető lenne. Évente ugyanis több millió áldozatot követel a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a nem megfelelő táplálkozás, az elhízás, valamint a rendszeres testmozgás hiánya.
Az új típusú gyógyító eljárások képesek jelentősen növelni a túlélést mellrák, vastagbélrák és Non-Hodkin limfómák esetén. Komolyabb előrelépés azonban nem tapasztalható a tüdőrák, a rosszindulatú agydaganatok és a hasnyálmirigyrák vonatkozásában.
Mi is valójában a rák? Mi okozza a rákos daganatok kialakulását? A rák azon betegségek csoportjába tartozik, melyet a kontroll nélküli sejtburjánzás és áttétképződés jellemzi. Több mint 100 féle különböző ráktípust ismerünk, általában annak alapján osztályozzuk őket, hogy szövettanilag milyen típusú sejteket érintenek.
A Nature Medicine online felületén megjelent tanulmány szerint a hasfal környékén megjelenő zsírszövet elősegíti a petefészekrák gyors terjedését, mivel ellátja a ráksejteket tápanyaggal és energiával.
Egy frissen megjelent ausztrál kutatás eredményei szerint a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a distalis vastagbélrák kialakulási esélyét, míg a brokkoli és a kelbimbó mind a distalis, mind pedig a proximális vastagbélrák alacsonyabb előfordulási gyakoriságával hozható kapcsolatba. Ezzel párhuzamosan azonban a sok gyümölcslé növeli a végbélrák rizikóját.
Amerikai kutatók szerint az alkohol rákot okozhat, mivel a szervezetben történő bomlása során károsíthatja a sejtek DNS-ét, s ezzel kóros folyamatok indulhatnak el a sejtekben.
Azoknál a férfiaknál, akiknél a családban (szülő, testvér) korábban már előfordult prosztatarák, kb. dupla kockázattal kell számolnunk a prosztatarák előfordulási gyakoriságát tekintve. A prosztatarák örökletes tulajdonságát már évekkel ezelőtt felismertük, különösen a BRCA2 gén mutációjának vonatkozásában.
A rendszeres keksz, csoki és sütemény evés szignifikánsan növeli a méhrák kialakulásának esélyét a hölgyeknél – derül ki egy friss kutatásból. Azoknál a nőknél ugyanis, akik hetente 2-3 alkalommal fogyasztják ezeket a fölösleges, extra kalóriákat, akár 33%-kal is emelkedhet a méhrák kialakulási valószínűsége. A legtöbb édességet fogyasztó nőknél pedig 42%-os növekedés figyelhető meg.
Már régóta tudjuk, hogy a dohányzás egy rendkívül káros szenvedély, mely jelentősen megnöveli a tüdőrák és más rákos daganatok kialakulásának esélyét. Azoknál a dohányosoknál, akik közvetlenül felkelés után rágyújtanak még nagyobb valószínűséggel alakul ki tüdőrák, illetve fej-, és torokrák.
Egy tegnap publikált tanulmány szerint a rendszeres mozgás csodaszernek számít a rák túlélők körében és segíthet megakadályozni a rák kiújulását. Emellett pozitív hatással van azokra a betegekre is, akik éppen kezelés alatt állnak.
Amikor Fleming mindennek ellenálló baktérium telepeit egy közönséges gombafertőzés kipusztította (eddig a véletlen), elkezdődött a máig tartó antibiotikumok korszaka. Ahhoz, hogy a megsemmisült baktérium telepek nem egy kudarcos kísérlet részei lettek, persze már Fleming kellett.
Az elmúlt 30 évben a 40-es, 50-es éveikben járó embereknél 20%-kal nőtt a rákos megbetegedések aránya, mely főként az elhízásnak, rendszeres alkoholfogyasztásnak és az egészségtelen táplálkozásnak köszönhető, derül ki egy friss kutatás eredményeiből. Szerencsére ezzel párhuzamosan folyamatosan javul a rákos betegek túlélési aránya is, az elmúlt 40 évben közel duplájára nőtt ez az arányszám.
A hepatocelluláris karcinóma (HCC) az 5. leggyakoribb rákbetegség világszerte. Évente kb. 1 millió ember hal meg ebben a rákos betegségben. A kurkumából kivont természetes olajat bizonyos gyermekbetegségek (pl. akut tüdőgyulladás, akut felső légúti fertőzés, stb.) kezelésére használják Kínában (injekció formájában).
Texasi kutatók szerint a kurkuma tartalmaz egy bizonyos összetevőt, a kurkumint, mely segít meggátolni a mellrák továbbterjedését a tüdőbe. Emellett a „csoda fűszernövény” segíti bizonyos mellrák elleni gyógyszerek működését.
A Leicester Egyetem kutatói vizsgálták a kurkuma rákos sejtekre gyakorolt hatását. A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, a növény főleg Dél-Ázsiában honos. A kurkuma enyhén föld, illetve paprika ízű. Évszázadok óta használja a keleti, alternatív medicina elsősorban Alzheimer-kór és artritisz kezelésére. Az elmúlt években azonban más területeken is felfigyeltek a kurkuma pozitív hatásaira.
A tüdőrák az egyik vezető halálok a fejlett világban, melynek kialakulásért az esetek 90%-ában a dohányzás a felelős. Éppen ezért van nagyon komoly jelentősége annak a felfedezésnek, mely szerint bizonyos természetes vegyületek csökkentik a tüdőrák előfordulását, dohányosokban is. Azoknál a dohányosoknál ugyanis, akik naponta legalább 3 adag zöldséget és gyümölcsöt, valamint fekete és/vagy zöld teát isznak, alacsonyabb a tüdőrák előfordulási valószínűsége.
Számtalan elmélet létezik az alternatív rákgyógyítás témakörében, legnagyobb részüket azonban sajnos semmilyen evidencia nem támasztja alá. Az internet tele van azokkal a „csodaszerekkel”, melyekről forgalmazóik azt állítják, hogy a „rák ellenszerei”, de nem szabad bedőlni ezeknek a hamis állításoknak. Túlnyomó részük csak arra alkalmas, hogy pénzt csaljon ki egy olyan fogyasztói csoporttól, a rákbetegektől, akik nagyon sok mindent megtennének azért, hogy legyőzzék rettegett betegségüket.
dr. Robert Young hivatalos blogján megjelent tanulmány szerint igazolódott dr. Young azon korábbi feltételezése, mely szerint az anyagcsere során keletkező káros savak rákos betegséget okozhatnak. A friss tanulmány a Science Daily lapban jelent meg.
Sok kutató szerint a vad kékáfonya (wild blueberry) a természet egyik legnagyobb ajándéka, mivel rendkívül nagy mennyiségű antioxidánst (pl. antocianin), gyulladás csökkentő vegyületet és más értékes összetevőket tartalmaz. A tudományos kutatások az alábbi területekre fókuszálnak:
A mellrák az egyik vezető halálok a nők között a fejlett világban, évente több 100 000 nőt diagnosztizálnak ezzel a betegséggel világszerte. A tartós ösztrogén kezelés az egyik olyan rizikófaktor, mely elősegíti a mellrák kialakulását.
Borzasztó, ami Japánban történt az elmúlt napokban: ahogy lezajlott az utóbbi évtizedek legnagyobb földrengése, jött is a cunami, ami hatalmas pusztítást végzett a szigetország partvidékén és ha mindez még nem lett volna elég, "atomkatasztrófa" is kialakult, melyről azonban meglehetősen ellentmondásos információkat kapunk.
Pár évtizeddel ezelőtt még komolyan veszélyeztette volna a szakmai hitelességét az az orvos, aki a baktériumok vagy más egysejtű protozoonok rákkeltő hatásáról írni mert volna. Pedig a történet igen régi múltra tekint vissza. A TBC-ről már 60 évvel ezelőtt jelentek meg beszámolók, hogy azokban, akik ebből a betegségből meggyógyultak, a tüdőrák gyakorisága később jelentős mértékben megemelkedett.
Azoknál a rákbetegeknél, akik kemoterápiás kezelésen esnek át alultápláltság és izomvesztés alakulhat ki. Egy friss tanulmány szerint az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolaj szedése segíthet megelőzni ezeket a nem kívánt állapotokat.
A piros gyümölcsökben és a vörösborban természetes formában fordul elő a resveratrol nevű vegyület, mely egy friss kutatás szerint erősítheti bizonyos gyógyszerek hatását. Laboratóriumi kísérletek szerint a resveratrol megakadályozhatja, hogy egyes rákos sejtek rezisztenssé váljanak a terápiával szemben.
A statisztikák meghökkentőek, a jövő pedig ijesztő képet fest. A rák nagyon hamar az egyik vezető halálokká vált világszerte. De mi okozza valójában a rákot? Hogyan tudjuk jelentősen növelni túlélési esélyeinket?
Az egyébként is sok esetben halálos rákos megbetegedéseknél alkalmazott Avastin bizonyos kemoterápiás készítményekkel együtt alkalmazva növeli a halálozási rátát, derül ki egy friss tanulmányból.
A világ talán legtekintélyesebb tudományos folyóiratában, a Nature-ban jelent meg Glenn Merlino igen fontos tanulmánya, ami azt bizonyította, hogy melanómában szenvedő kísérleti egerekben a melanóma gyors terjedéséért a melanóma sejteket támadó fehérvérsejtekből felszabaduló gamma interferon a felelős.
Szerencsére bizonyos esetekben a mellrákot még nagyon korán sikerül diagnosztizálni (stage 0), ilyenkor nem szükséges, hogy a beteg kemoterápiás kezelést kapjon a gyógyulás érdekében.
Egy friss tanulmány szerint a MIC-1 fehérje felelős a melanoma típusú rákos daganat ér újdonképződéséért. Ha sikerülne ezt a fehérjék kiiktatni, jelentősen javítani lehetne a betegek életkilátásait.
A legfontosabb információk, amiket érdemes tudni a tüdőrákkal kapcsolatban. Világszerte évente 1,6 millió embert diagnosztizálnak tüdőrákkal és 1,38 millió ember hal bele a betegségbe. A fejlett világban a tüdőrák az egyik vezető halálok, általában 5 rákos beteg halálából 1-ért a tüdőrák a felelős.
Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a vörös hús fogyasztás és a nyelőcsőrák kialakulása között, valamint úgy tűnik, szintén kapcsolat van a DiMelQx bevitel és a gyomorrák között.
Egy friss felmérés szerint a passzív dohányzás évente 600 000 ember halálát okozza világszerte, és ami még borzalmasabb, hogy egyharmaduk gyermek. Évente tehát 200 000 gyermek hal meg a Földön a dohányzás „velejárójaként”.
Együnk naponta legalább 5 adag gyümölcsöt – kutatók ezt javasolják legtöbbször a rák megelőzése céljából. Most azonban egy európai kutatás (10 ország kutatóival) rámutatott arra is, hogy a tüdőrák esetében nem csak a mennyiség számít, hanem az elfogyasztott gyümölcsök összetétele is. Így akár 23%-kal csökkenthető a tüdőrák.
A legtöbb rákos daganat gyógyítása ma még nem megoldott dolog. Vannak azonban olyan protokollok, melyek alkalmazásával bizonyos rákos sejtek elpusztíthatók. Vannak olyan ráksejtek, amelyek érzékenyek a sugárterápiára, ezért a legtöbb rákos beteg gyógyításának része a sugárkezelés. Egyes betegek azonban jobban, mások rosszabbul reagálnak a sugárterápiára. Itt lehet jelentősége annak, hogy valaki dohányzik, vagy dohányzott korábban.
Kutatók egy csoportja megvizsgálta a hasnyálmirigyrák genetikáját. A hasnyálmirigyrák az egyik leghalálosabb betegség, a diagnózist követő 5 éves túlélés kevesebb, mint 5%. A kutatók azonban egy rendkívül érdekes dolgot találtak.
Thomas A. Sellers PhD (Moffitt Cancer Center, Tampa) szerint a jó hír: valószínűleg nem leszünk rákosak, ha egészséges életmódot folytatunk. Pesszimista számítások szerint is a rákos daganatok kialakulása 70%-kal csökkenthető megfelelő életmóddal. Milyen tényezőkből áll ez az egészséges életmód?
Egy friss tanulmány szerint azok a nők, akik mellrákban szenvednek, jelentősen csökkenthetik a betegség visszatérésének esélyét azzal, ha engedik a sebésznek, hogy a tumor körüli egészséges szövetből egy kis részt eltávolítson.
Hogyan lehetséges az, hogy rákos daganatot több száz egyiptomi múmiában mindössze 1 esetben találtak? Miért említik ezt a betegséget a régi görög és egyiptomi írások olyan ritkán? A napokban a híres Nature magazinban publikált tanulmány (University of Manchester, Anglia) ezekre a kérdésekre keresi a választ.
A Kaliforniai Egyetem (Berkeley’s School of Public Health) kutatói szerint a diagnosztikai célból használt röntgensugárzás megnöveli a leukémia kialakulásának valószínűségét gyermekekben.
A mellrák az egyik legfélelmetesebb betegség a nők körében kortól, bőrszíntől függetlenül. Szinte minden héten hallunk egy-egy új esetről, amikor valamelyik rokonunkat, barátunkat, szomszédunkat vagy kollégánkat diagnosztizálják mellrákkal.
Azok a betegek, akiket korai stádiumban kezdenek el kezelni tüdőrákkal (operáció), fokozottabb kockázatnak vannak kitéve abban az esetben, ha a tumor nagyszámú ún. „kapcsoló” sejtet tartalmaz a Duke Egyetem Orvosi Központja szerint.
Pár nappal ezelőtt egy érdekes tanulmány jelent meg a Nature Cell Bioglogy című szaklapban. Rákkutatók első alkalommal tudták megfigyelni, hogyan versengenek a sejtek azért, hogy vérereket növesszenek és azonosították azokat a kulcsfontosságú receptorokat, melyek segítségével a sejtek kontrollálják ezt a folyamatot.
Manapság számos elmélet létezik arról, hogy a rákos daganatok hogyan alakulnak ki az emberi szervezetben. Sokak szerint a legfőbb ok a dohányzás, mások szerint az alkohol vagy éppen a túlsúly, de több kutató genetikai hibákra vezeti vissza a betegségek eredetét.
A bőrrák egy rosszindulatú rákos daganat, mely a hámsejtekben növekszik. A rákos megbetegedések több mint 50%-a neki tulajdonítható. 2007-ben az Egyesült Államokban több mint 1 millió főt diagnosztizáltak nem melanoma típusú bőrrákkal és közel 60 000 főt melanomával.
Kutatók szerint a rák megelőzésének legfontosabb eszköze a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése mellett, az egészséges táplálkozás és az ebből fakadó egészséges, normális testsúly.
Mennyi tejet érdemes naponta fogyasztani? Évekkel ezelőtt azt hallottuk, hogy a tej jó a csontoknak, ma azonban tanulmányok szerint növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét.
Egy kevés olíva olaj minden nap védelmet nyújthat a mellrákkal szemben, állítják spanyol kutatók. Kutatásuk során azt találták, hogy az olíva olajban gazdag étrend segíthet megelőzni bizonyos rákos daganatok kialakulását.
A cukorbetegség duplájára növelheti a rákos daganatok kialakulását, a gyermekkori túlzott fehérje bevitel pedig szintén növelheti a rákos betegségek előfordulását hölgyeknél.
A bőrrák az abnormális bőrsejtek kontrollálatlan növekedése, melyet, ha nem kezelnek, tovább terjedhet a test egyéb szöveteire, szerveire. A bőrráknak több fajtája is ismert, a leggyakoribb a basal karcinóma, Basalioma, a kevésbé gyakori, de sokkal veszélyesebb a melanoma.