Szívbetegségek

Kurkumával szívünk egészségéért?

Kurkumával szívünk egészségéért?

Japán kutatók szerint egy, a kurkumában található vegyület olyan pozitív hatással van szívünk egészségre, mint a rendszeres testmozgás (University of Tsukuba).
Vérnyomáscsökkentés (és még sok minden más) antioxidánsokkal?

Vérnyomáscsökkentés (és még sok minden más) antioxidánsokkal?

A perifériás érbetegségek (érszűkület) hazánkban is több százezer embert érintenek, melynek során az elégtelen vérellátás következtében járáskor, de súlyosabb esetben már nyugalomban is, kellemetlen lábfájdalom alakulhat ki. Korábbi vizsgálatok már évekkel ezelőtt megállapították, hogy egyértelmű kapcsolat van az érszűkület kialakulása és az alacsony antioxidáns bevitel között. 
A szőlő jelentősen javíthatja a szív egészségét

A szőlő jelentősen javíthatja a szív egészségét

Korábbi kutatások már igazolták a szőlő jótékony hatását az olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentésében, mint a demencia vagy a cukorbetegség. A szőlő minden fajtájában megtalálhatóak a polifenoloknak nevezett vegyületek, melyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy a szőlő vagy szőlőkivonat rendszeres fogyasztása jelentősen javíthatja az anyagcsere betegségben szenvedők szívének egészségét. 
6 perc séta és az élet

6 perc séta és az élet

Egy nem régen közölt tanulmány azt vizsgálta szívbeteg emberekben, hogy a 6 perc alatt megtett út hossza és a betegek várható életkilátásai közt milyen kapcsolat van.
Magas vérnyomás II. rész

Magas vérnyomás II. rész

Azt is tudnunk kell, hogy a magas vérnyomás betegség gyakran társul más betegségekkel is. PL a cukorbetegek 60%-a szenved hipertóniában is, és a hipertónia megnöveli a szívizom infarktus és stroke előfordulásának a gyakoriságát. Ezért kerüljük el a magas szénhidrát tartalmú, hizlaló ételeket, italokat. Ez utóbbiak koffein tartalma sem elhanyagolható az esetek egy részében és hipertóniában kerülendő. 
Magas vérnyomás I. rész

Magas vérnyomás I. rész

A magas vérnyomás egy súlyos állapot, mely szívkoszorúér betegséghez, stroke-hoz, veseelégtelenséghez és más súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. A felnőtt lakosság kb. fele (azaz minden második ember) szenved magas vérnyomás betegségben, de sok a rejtett, nem diagnosztizált eset, főleg fiatalabb életkorban (ez az arány 70 év felett már 65%, nyolcvan év felett pedig megközelíti a 80%-ot). 
Gyümölccsel a Parkinson-kór ellen?

Gyümölccsel a Parkinson-kór ellen?

Azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztanak olyan magas flavonoid tartalmú ételeket, mint a különböző áfonyák, az alma, egyes zöldségek, a tea vagy éppen a vörös bor, kisebb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór, derül ki a Neurology szaklapban publikált tanulmányból.
A hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál

Szívünk életünk során kb. 3-3,5 milliárd dobbanást végez, többnyire ütemesen. Sokáig azt hittük, ez a ritmus nagyon meghatározott, ám de Kolmogorov és más matematikusok egyértelműen bizonyították, hogy  a szív működése kaotikus.
Vad kékáfonya – természetes antioxidáns szupergyümölcs

Vad kékáfonya – természetes antioxidáns szupergyümölcs

Az elmúlt években több tanulmány is azt találta, hogy a vad kékáfonyában található értékes összetevők, mint pl. az antioxidáns antocianidinek, számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek pozitív hatással lehetnek egészségünkre.
Kapcsolat az RA és az arterioszklerózis között?

Kapcsolat az RA és az arterioszklerózis között?

A reumatoid artritisz (RA) egy szisztémás autoimmun betegség. Az, hogy pontosan mi okozza a betegséget, ma még ismeretlen. Az RA-ban szenvedő betegeknél az arterioszklerózis előfordulási gyakorisága magasabb, mint az átlag populációban, ez pedig főként a krónikus gyulladásoknak köszönhető.
Mégsem káros a sózás?

Mégsem káros a sózás?

Egy friss európai tanulmány szerint magasabb a szív-, és érrendszeri betegségekből eredő halálozás azoknál, akik kevesebb sót fogyasztanak.
„Mint emberek a sót…”

„Mint emberek a sót…”

Hangzik el a mondat a közismert magyar népmesében, amikor az öreg király megkérdi legkisebb lányát, mennyire szereti őt. A király először megharagszik lányára, majd belátja, hogy az emberek valóban nagyon kedvelik a sót. Kérdés, hogy mennyire tesszük ezt jól? A konyhasó magas vérnyomás növelő hatásáról már sokat hallhattunk.
Február: a szívünk hónapja

Február: a szívünk hónapja

Mi a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a szívbetegségeket? A két legnagyobb fegyver kezünkben: a mozgás és a táplálkozás. Ezek segítségével felvehetjük a harcot a manapság milliókat érintő, súlyos betegségekkel szemben.
Túlsúly, zsíros ételek és szívbetegségek

Túlsúly, zsíros ételek és szívbetegségek

A magas zsírtartalmú ételek (pl. gyorséttermi ételek) erekre gyakorolt hatása egyénenként eltérő lehet, s ezt a különbözőséget olyan tényezők befolyásolhatják, mint a vér triglicerid szintje, valamint a derék körfogata (túlsúly).
Szív-, és érrendszeri betegségek orvosi kezelése

Szív-, és érrendszeri betegségek orvosi kezelése

Ha már ismerjük a szív-, és érrendszeri betegségek jeleit, tüneteit, rizikófaktorait, a következő lépés a megfelelő minőségű gyógyítás. A szív-, és érrendszeri betegségek elsődleges gyógymódja a gyógyszeres kezelés.
Arterioszklerózis kialakulása

Arterioszklerózis kialakulása

Most, hogy már meglehetősen részletesen ismerjük az arterioszklerózis kialakulását a szív ereiben, nézzük meg, mi történik az erekkel az agyban. A stroke okozza a legtöbb felnőttkori rokkantságot Amerikában és Európában.
Szívünk egészsége

Szívünk egészsége

Hogyan tudjuk csökkenteni a szívbetegségek rizikóját, hogyan előzhetjük meg az infarktust, mely a modern világ egyik fő halálozási oka?
< > 1. oldal (összesen: 0) Rendezés: