Szív és érrendszer

LDL koleszterin

Az LDL az ún. „rossz koleszterin”, melynek alapvető szerepe van a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulá...

Sose halunk meg!

Legalábbis Koltai Gábor filmjének címe szerint. Ha ezt a sokak által hőn áhított célt el nem is tudju...

Szívünk egészsége

Hogyan tudjuk csökkenteni a szívbetegségek rizikóját, hogyan előzhetjük meg az infarktust, mely a mode...

Kurkumával szívünk egészségéért?

Kurkumával szívünk egészségéért?

Japán kutatók szerint egy, a kurkumában található vegyület olyan pozitív hatással van szívünk egészségre, mint a rendszeres testmozgás (University of Tsukuba).
Vérnyomáscsökkentés (és még sok minden más) antioxidánsokkal?

Vérnyomáscsökkentés (és még sok minden más) antioxidánsokkal?

A perifériás érbetegségek (érszűkület) hazánkban is több százezer embert érintenek, melynek során az elégtelen vérellátás következtében járáskor, de súlyosabb esetben már nyugalomban is, kellemetlen lábfájdalom alakulhat ki. Korábbi vizsgálatok már évekkel ezelőtt megállapították, hogy egyértelmű kapcsolat van az érszűkület kialakulása és az alacsony antioxidáns bevitel között. 
Az érelmeszesedés és az életkor

Az érelmeszesedés és az életkor

Az érelmeszesedés korunk népbetegsége, legalább is így hittük idáig. Amerikai kutatók azonban a közelmúltban igen érdekes következtetésre jutottak. Régi civilizációk múmiáit vizsgálták meg speciális komputer tomográf segítségével, mert ezzel a technikával az artériák falában lerakódott kalcium mennyisége pontosan meghatározható.
A szőlő jelentősen javíthatja a szív egészségét

A szőlő jelentősen javíthatja a szív egészségét

Korábbi kutatások már igazolták a szőlő jótékony hatását az olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentésében, mint a demencia vagy a cukorbetegség. A szőlő minden fajtájában megtalálhatóak a polifenoloknak nevezett vegyületek, melyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy a szőlő vagy szőlőkivonat rendszeres fogyasztása jelentősen javíthatja az anyagcsere betegségben szenvedők szívének egészségét. 
6 perc séta és az élet

6 perc séta és az élet

Egy nem régen közölt tanulmány azt vizsgálta szívbeteg emberekben, hogy a 6 perc alatt megtett út hossza és a betegek várható életkilátásai közt milyen kapcsolat van.
Magas vérnyomás II. rész

Magas vérnyomás II. rész

Azt is tudnunk kell, hogy a magas vérnyomás betegség gyakran társul más betegségekkel is. PL a cukorbetegek 60%-a szenved hipertóniában is, és a hipertónia megnöveli a szívizom infarktus és stroke előfordulásának a gyakoriságát. Ezért kerüljük el a magas szénhidrát tartalmú, hizlaló ételeket, italokat. Ez utóbbiak koffein tartalma sem elhanyagolható az esetek egy részében és hipertóniában kerülendő. 
előző 1 2 3