Rák ellen

Lenmaggal a mellrák ellen

Lenmaggal a mellrák ellen

Kanadai kutatók rámutattak arra, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása 26-28%-kal csökkentheti a mellrák kialakulását nőknél. 
Rendszeres testmozgással a rák ellen

Rendszeres testmozgással a rák ellen

A világ egyik legtekintélyesebb orvosi folyóirata, a The Lancet nemrégiben (2011. október) arról közölt egy tanulmányt, hogy már napi 15 percnyi rendszeres testmozgás a rákbetegségek okozta halálozást képes csökkenteni. 
A likopin hatékony lehet a vastagbélrákkal szemben?

A likopin hatékony lehet a vastagbélrákkal szemben?

A vastagbélrák egy súlyos betegség, mely évente több százezer embert támad meg világszerte. Ennek orvoslására a legtöbb beteg fájdalmas műtéten és kemoterápián/sugárkezelésen esik át. Ez is egyike az olyan rákos megbetegedéseknek, melyek semmilyen jelet vagy tünetet nem mutatnak a betegség korai szakaszában és hosszú ideig észrevétlenül növekednek.
Az alma kivonat hatásosabb a kemoterápiánál?

Az alma kivonat hatásosabb a kemoterápiánál?

Az almában található oligoszacharidok a végbélrák sejtek 26 százalékát pusztították el in vitro kísérletekben, nagy fölénnyel felülmúlva ezzel a leggyakrabban használt kemoterápiás gyógyszereket. Ellentétben a kemoterápiás gyógyszerekkel, az oligoszacharidok természetes, az egészség megőrzését elősegítő vegyületek, melyek széles körben megtalálhatóak gyümölcsökben és zöldségekben. 
Tejtermék fogyasztásával felére csökken az emlőrák túlélési esélye?

Tejtermék fogyasztásával felére csökken az emlőrák túlélési esélye?

Kutatók szerint napi egy adag fagylalt vagy joghurt is csökkentheti a mellrákos nők túlélési esélyét. A telített zsírtartalmú tejet tartalmazó élelmiszerek fogyasztása akár felére is csökkentheti a túlélés esélyét. A kutatók úgy gondolják, ez a tej és egyéb tejtermékek ösztrogén tartalma miatt lehet, ami ösztönzi a tumor növekedését. Étrendünk fontos szerepet játszhat a rák túlélésében és visszatérésének meggátolásában, azonban ez az első tanulmány, ami összefüggést talált a mellrák és a tejtermékek között.
Gyömbérrel a vastagbélrák ellen?

Gyömbérrel a vastagbélrák ellen?

A gyömbért évezredek óta használják számtalan betegség, különösen gyomor és bélrendszeri problémák kezelésére az ősi gyógyítók, beleértve az ayurvédikus gyógyászatot, ősi kínai orvoslást és a nyugati folklórt. Számtalan nagymama ajánlja a gyömbérsört hasfájós gyerekeknek vagy gyömbérteát reggeli rosszulléttel küzdő kismamáknak. A gyömbér emésztőrendszer megnyugtató és gyógyító képessége nem csupán mítosz, hanem bizonyított tény.
Gyömbér: csodaszer prosztatarák esetén?

Gyömbér: csodaszer prosztatarák esetén?

50 éves korukig a férfiak 40 százalékánál alakul ki prosztatarák anélkül, hogy tudnának róla. 80 éves korra az előfordulása megduplázódik, vagyis már a férfiak 80 százalékát érinti. 
Gyömbérrel a mellrák ellen?

Gyömbérrel a mellrák ellen?

Elképzelhető, hogy a friss gyömbérkivonat hatékonyabban harcol a rák ellen, mint bármilyen jelenleg elérhető gyógyszer – derül ki a King Abdulaziz Egyetem (Szaúd-Arábia) munkatársai által végzett kutatás eredményéből. 
Az omega zsírsavak és rákos daganatok kapcsolata

Az omega zsírsavak és rákos daganatok kapcsolata

Az Omega-3 zsírsavak jelentősen gátolják a rákos daganatok növekedését. A Journal of Nutritional Biochemistry folyóiratban megjelent új tanulmány az első, mely a kutatók szerint egyértelmű bizonyítékkal szolgál arra, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát.
Csökkentsük a vastagbélrák kockázatát – gyömbérrel

Csökkentsük a vastagbélrák kockázatát – gyömbérrel

A gyömbér az indiai Ayurveda egyik kedvenc gyógygnövénye, évszázadok óta alkalmazzák különböző betegségek gyógyítására, s az utóbbi években a modern orvostudomány is felfigyelt értékes tulajdonságaira. Elsősorban gyulladáscsökkentő hatása közismert. 
Ráksejtek pusztítása gyógyszerek nélkül?

Ráksejtek pusztítása gyógyszerek nélkül?

Amikor egy nőnél mellrákot diagnosztizálnak, gyakran hallhatjuk a következő kifejezéseket: „küzd és harcol a rákkal szemben”, melynek elsődleges célja a rákos sejtek elpusztítása kémiai vegyületekkel, sugárzással vagy sebészi beavatkozással. A kérdés az, hogy létezik-e más mód arra, hogy a szervezet megszabaduljon a „megvadult” sejtektől? Létezik-e - akár elméletben - olyan megoldás, melynek hatására a rákos sejtek visszatérnek normális működésükhöz?
Túl a kemoterápián

Túl a kemoterápián

A kemoterápia a rosszindulatú betegségek többségében ma még nem nélkülözhető, de már megérkeztek azok az új, biológiai készítmények, melyek sokkal hatékonyabbak sok vonatkozásban, a betegek általános állapotát nem rombolják le, nem hullik ki a hajuk, életük hossza és minősége jelentős mértékben megnövekszik, kedvező esetben véglegesen is meggyógyul az eddig csak kezelhető, de nem gyógyítható betegség.
Zöldségekkel és gyümölcsökkel a mellrák ellen

Zöldségekkel és gyümölcsökkel a mellrák ellen

Egy friss tanulmány szerint a hölgyek jelentősen csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát, ha étrendjükbe megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt építenek. Azoknál a nőknél ugyanis, akiknek a vérében kutatók magasabb karotinoid szintet mértek, csökkent a betegség rizikója.
Kurkuma a rák ellen

Kurkuma a rák ellen

Egy újabb ígéretes tanulmány jelent meg a gyömbérfélék családjába tartozó, anti-tumor tulajdonságairól ismert indiai fűszernövényről, a kurkumáról. A Kansas Egyetem kutatói szerint a kurkumában lévő aktív hatóanyag, a kurkumin hatásos lehet a nyelőcsőrákkal szemben.
Rákkeltő anyagok vs. vitaminok

Rákkeltő anyagok vs. vitaminok

Nem is gondolnánk, de közvetlen környezetünkben számos rákkeltő anyag található. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb karcinogén anyagok és hogyan védekezhetünk ellenük természetes módon?
Táplálkozás vs. daganatos megbetegedések

Táplálkozás vs. daganatos megbetegedések

A rosszindulatú rákos megbetegedések előfordulása és a belőle fakadó halálozás aránya világszerte nagyon magas. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a rák a szív-, és érrendszeri betegségek mellett korunk népbetegségének számít.
Kurkuma, a csodálatos rákpusztító?

Kurkuma, a csodálatos rákpusztító?

A kurkuma aktív gyulladáscsökkentő hatóanyaga a kurkumin. A tradicionális kínai medicina és az Ayurveda évszázadok óta használja ezt a csodálatos tulajdonságokkal rendelkező, természetes anyagot. Manapság a kurkuma az egyik legjobban kutatott gyógyító növény a nyugati világban.
Szupertáplálékok a mellrák ellen

Szupertáplálékok a mellrák ellen

A City of Hope Cancer Center (Los Angeles, Kalifornia) kutatói 5 olyan szupertáplálékot határoztak meg, melyek természetes úton segíthetik a szervezetet a mellrák elleni küzdelemben.
Kurkumin, prosztatarák

Kurkumin, prosztatarák

A rák továbbra is vezető haláloknak számít Amerikában és Európában. Megdöbbentő adat azonban még ennek tükrében is, hogy a prosztatarák minden 6. férfit érint élete során. A legtöbben nem az elsődleges tumor miatt halnak meg, hanem az áttétek következtében, amikor a primer tumor sejtjei eljutnak a szervezet más részeibe és ott ún. metasztázisok alakulnak ki, amik általában malignusabbak (még rosszabb indulatú), mint a primer tumor maga.
A rész és az egész

A rész és az egész

A kvantummechanika kidolgozója, a Nobel-díjas Heisenberg  írt egy nagyszerű könyvet ezzel a címmel vagy ötven éve. Minden tudomány művelőt ebben az írásban döbbent rá, hogy ha a jelenségeket közelebbről megvizsgáljuk, gondolkodásunkat, fogalmi rendszereinket újra kell értékelnünk.
Paradicsommal a stroke ellen

Paradicsommal a stroke ellen

Egy átfogó tanulmány szerint a paradicsom a benne lévő likopinnak köszönhetően csökkentheti a stroke kialakulásának rizikóját.
A rák, mint hiánybetegség?

A rák, mint hiánybetegség?

Létezik egy elmélet, melynek követői szerint a rák nem más, mint egy közönséges hiánybetegség, akárcsak például a skorbut (C-vitamin hiánya okozza), vagy éppen az angolkór (D-vitamin hiánya okozza). Egy amerikai biokémikus (ifj. dr. Ernst T. Krebs) 1952-ben azt állította, hogy a rákot nem baktérium, vírus vagy más kórokozó okozza, hanem valamely fontos vegyület hiánya.
Vad kékáfonya jótékony tulajdonságai

Vad kékáfonya jótékony tulajdonságai

Ha fellapozzuk a vad kékáfonyával foglalkozó szakirodalmat, láthatjuk, hogy ez a különleges gyümölcs erős antioxidáns tulajdonságán kívül más kedvező hatást is kifejthet szervezetünkre. Szedjük össze, melyek a vad kékáfonya legfontosabb tulajdonságai.
Növényi fitonutriensekkel a rák ellen

Növényi fitonutriensekkel a rák ellen

A növények több ezer értékes vegyületet tartalmaznak, melyekről az utóbbi években tudtuk meg, hogy olyan krónikus betegségekkel szemben fejtenek ki jótékony hatást, mint a szívbetegségek, cukorbetegség, agyvérzés, szellemi leépülés vagy éppen a rák. Természetesen még sok ezer vegyületet nem is ismerünk, de tudjuk, hogy a gyulladáscsökkentő, antioxidáns, anyagcsere javító növényi komponensek egymás hatását erősítve fejtenek ki hatást szervezetünkben.
Papaya, rák, emésztés

Papaya, rák, emésztés

Kolumbusz Kristóf az angyalok gyümölcsének nevezte az édes és zamatos papaya gyümölcsöt. Legismertebb tulajdonságai: emésztés segítése, gyulladáscsökkentés, béltisztítás, immunrendszer erősítés. Védi a tüdőt és az ízületeket, revitalizálja és energizálja a szervezetet. A papaya emellett olyan potenciális anti-tumor vegyületeket is tartalmaz, melyek főleg olyan rákbetegségek esetén hatékonyak, mint a mellrák.
Rákot okozhat a kemoterápia?

Rákot okozhat a kemoterápia?

Bizony régóta tudjuk, hogy a rákos daganatok egyes kezelési formái nem csak a rákos sejtekre gyakorolnak negatív hatást, hanem az ép, egészséges sejtekre is. A Nature Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a kemoterápia (melynek célja a rákos sejtek elpusztítása) az egészséges sejtekben olyan károsodást okozhat, menynek következtében azok olyan fehérjéket választanak ki, amik elősegítik a tumor növekedést.
Természetes polifenolok

Természetes polifenolok

A polifenolok olyan természetes vegyületek, amelyek nagy mennyiségbe fordulnak elő bizonyos fajta gyümölcsökben: vörös áfonya, kék áfonya, tőzegáfonya, szőlő, citrus fajták (narancs, citrom, lime, grapefruit), a teafűben, extra szűz olíva olajban, fekete csokoládéban, stb.
Lúgosító lilák és kékek

Lúgosító lilák és kékek

Ezúttal vegyük szemügyre a kék és lila lúgosító zöldségeket és gyümölcsöket. Melyek a legnépszerűbbek? Milyen kedvező hatással lehetnek szervezetünkre?
Vad kékáfonya, valódi szupertáplálék

Vad kékáfonya, valódi szupertáplálék

Azokat a táplálékokat, melyeknek különleges egészségre gyakorolt hatásuk van a bennük található értékes tápanyagoknak köszönhetően, szupertáplálékoknak nevezzük. Az ilyen ételek jellemzően esszenciális zsírsavakat, antioxidáns vegyületeket, fitonutrienseket és esszenciális aminosavakat tartalmaznak.
Fertőzés, gyulladás, rákos megbetegedés

Fertőzés, gyulladás, rákos megbetegedés

A máj, gyomor vagy vastagbél krónikus gyulladása, melyet a legtöbb esetben vírus-, vagy bakteriális fertőzés okoz, ezen szervek rákos megbetegedésének legfőbb rizikófaktora. A MIT (Massachusetts Institute of Technology kutatói három évtizede kutatják az összefüggést a fertőzések és a rákos elfajulások között.
Bőrrák mítoszok

Bőrrák mítoszok

A Mayo Klinika legfrissebb tanulmánya szerint drámaian megnőtt a rosszindulatú bőrrákok előfordulási gyakorisága a 40 év alatti nők körében. Napjainkban ebben a populációban 8-szor nagyobb eséllyel alakul ki melanoma, mint 1970-ben, pedig akkoriban a naptejek még sokkal kevésbé voltak elterjedve.
Életmódváltás a rák után

Életmódváltás a rák után

Ha Ön korábban túlélt egy rákos betegséget és szeretné megelőzni, hogy a rák kiújuljon vagy újabb daganatos betegség fejlődjön ki szervezetében, táplálkozzon egészségesen, mozogjon rendszeresen és testtömeg indexét tartsa a normális tartományban, derül ki az American Cancer Society legfrissebb ajánlásából.
Előzzük meg a rákot!

Előzzük meg a rákot!

Körülbelül 2 millió rákbetegség, az összes rákos megbetegedés kb. 1/6-a olyan fertőzések következtében alakul ki, melyek megelőzhetőek vagy gyógyíthatóak lennének.
Kurkuma vs. kemoterápia mellékhatásai

Kurkuma vs. kemoterápia mellékhatásai

A Leicester Egyetem (Anglia) kutatói szerint a curry egyik fontos összetevőjében, a kurkumában található biológiailag aktív vegyület, a kurkumin szignifikánsan csökkentheti a vastagbélrákos betegek kemoterápiás kezelésének mellékhatásait, segítve ezzel őket abban, hogy a teljes kezelést végig tudják csinálni.
Veserák

Veserák

Veserák során malignus, azaz rosszindulatú sejtek alakulnak ki a vesecsatornákban. Az emberi szervezetben két vese található a gerinc két oldalán, a derék fölött. A vese vékony tubulusai (csatornái) megszűrik és tisztítják a vért, a fölösleges anyagok pedig a vizelet révén távoznak testünkből.
Kurkuma

Kurkuma

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövényünk, mely Ázsia déli részén őshonos, ahol a megfelelő mennyiségű csapadék és hőmérséklet biztosított számára. A leforrázott, szárított, majd őrölt kurkuma por színe jellegzetes sárgás, narancsos, fő alkotórésze az ázsiai konyha által kedvelt curry fűszerkeveréknek. Az őrölt kurkuma por aktív összetevője a kurkumin, íze csípős, kesernyés, a mustárhoz hasonlít.
Oregánóval a prosztatarák ellen

Oregánóval a prosztatarák ellen

A prosztatarák az egyik leggyakoribb ráktípus a fejlett világban, így Európában is. Csak Angliában évente 37 000 férfit diagnosztizálnak a betegséggel és kb. 10 000-en halnak meg ennek következtében.
Hodgkin-limfóma

Hodgkin-limfóma

A Hodgkin-limfóma egy a nyirokcsomókból kiinduló rosszindulatú megbetegedés, mely az immunrendszer működését mélyrehatóan befolyásolja. Hodgkin kórnak is szokták nevezni. Mára a legtöbb beteg, akit Hodgkin-limfómával diagnosztizálnak, meggyógyul vagy betegsége hosszú évekig jól kontrollálható lesz. Ha a kutatások olyan ütemben fejlődnek a következő években, mint az elmúlt évtizedben, akkor ez a rosszindulatú betegség hamarosan teljesen gyógyíthatóvá válik.
Gyümölccsel a Parkinson-kór ellen?

Gyümölccsel a Parkinson-kór ellen?

Azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztanak olyan magas flavonoid tartalmú ételeket, mint a különböző áfonyák, az alma, egyes zöldségek, a tea vagy éppen a vörös bor, kisebb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór, derül ki a Neurology szaklapban publikált tanulmányból.
Gránátalma

Gránátalma

A gránátalmát az emberiség egy része évszázadok óta kedvelt gyümölcsként tartja számon, főként gyógyító tulajdonságai és finom, fanyar íze miatt. Az ősi Kínában, Görögországban és a Közel-Keleten a termékenység szimbóluma volt a természet ezen rubinvörös csodája, mely rendkívül gazdag polifenolokban és hozzájárul a hosszú, egészséges élethez.
Újabb flavonoid a rák ellen?

Újabb flavonoid a rák ellen?

A luteolin egy olyan flavonoid vegyület, mely főleg zöldségekben és gyümölcsökben található. Kutatók a luteolin gyulladás-csökkentő, antioxidáns és anti-tumor tulajdonságát állapították meg laboratóriumi körülmények között.
Vírusokkal a rákos daganatok ellen?

Vírusokkal a rákos daganatok ellen?

Veszélyes vírusfertőzésekkel vehetjük fel a harcot a halálos betegségekkel szemben egy friss amerikai kutatás szerint, melyből kiderül, hogy egyes vírusok képesek lehetnek gátolni a tumor sejtek osztódását. 
Modern rákgyógyszerek. Mire kell figyelni?

Modern rákgyógyszerek. Mire kell figyelni?

Egy frissen megjelent tanulmány szerint (ASCPT) több modern rákgyógyszer hatása jelentősen csökken, ha más gyógyszerekkel adják együtt őket és nem várt mellékhatások is felléphetnek.
Barangolás a hunzák földjén

Barangolás a hunzák földjén

Számos elmélet létezik a hunzák hosszú és egészséges életének okairól. Egyesek szerint az életstílusuknak, mások szerint a sok sárgabarackmag fogyasztásnak vagy éppen tiszta ivóvizüknek köszönhetik, hogy a kis népcsoport lakói nem ismerik a rákot, a szívbetegségeket és akár 100 évesen is aktív életet tudnak élni.
A rák korai jelei

A rák korai jelei

A rákkutatók világszerte, ha sok mindenben nem is, egyben biztosan megegyeznek: a rák gyógyításának legfontosabb tényezője a korai felismerés, mely alapvetően meghatározza a beteg életkilátásait. Éppen ezért felbecsülhetetlenül fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire, időben felismerjük a változásokat.
Máriatövismag – a máj védelmében

Máriatövismag – a máj védelmében

A máriatövis (silybum marianum) egy meglehetősen magas (akár 2 méterre is megnőhet), szúrós növény, melynek lilás színű virágai késő tavasztól nyár közepéig nyílnak. A növény Észak-Afrikában, és Dél-Európában honos. Legértékesebb része a virágban található sok-sok mag, melyet étrend-kiegészítők hatóanyagaként is felhasználnak.
Sárgabarackmag, B17 vitamin

Sárgabarackmag, B17 vitamin

1952-ben San Franciscóban egy dr. Ernst Krebb, Jr. nevű biokémikus arra a következtetésre jutott, hogy a rák nem más, mint egy anyagcserezavar, ami a nem megfelelő táplálkozás következménye. Elméletének lényege tehát az, hogy a hiányzó tápanyagok pótlásával előzhető meg a rákos daganatok kialakulása. Kutatásai azt mutatták, hogy a legfontosabb hiányzó vegyület az emberi szervezet számára az ún. amigdalin. Ez az összetevő kb. 1200 ehető növényben található meg.
Vad kékáfonya – természetes antioxidáns szupergyümölcs

Vad kékáfonya – természetes antioxidáns szupergyümölcs

Az elmúlt években több tanulmány is azt találta, hogy a vad kékáfonyában található értékes összetevők, mint pl. az antioxidáns antocianidinek, számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek pozitív hatással lehetnek egészségünkre.
Tojásos gombával a hasnyálmirigyrák ellen?

Tojásos gombával a hasnyálmirigyrák ellen?

Korunk egyik legrettegettebb betegsége a hasnyálmirigy rák, melyben a betegek 80%-a a diagnózist követő egy évben meghal. Egy friss kutatás szerint azonban a szelénben és nikkelben gazdag táplálkozás jelentősen csökkentheti a szörnyű betegség kialakulásának esélyét. Úgy tűnik ugyanis, hogy a szelén és a nikkel bizonyos fokig védelmet nyújthat a hasnyálmirigy rákkal szemben.
Előzzük meg a rákos betegségeket!

Előzzük meg a rákos betegségeket!

A Cancer Research UK friss kutatási anyaga szerint a rákos megbetegedések kb. 40%-a megelőzhető lenne. Évente ugyanis több millió áldozatot követel a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a nem megfelelő táplálkozás, az elhízás, valamint a rendszeres testmozgás hiánya.
Egy baktérium hihetetlen története

Egy baktérium hihetetlen története

Már száz éve ismerték a baktérium fajtáját, mikor 1983-ban Barrey J. Marshall és Robin Warren  gyomorfekélyekből spirális alakú baktériumokat tenyésztett ki és azt állították, hogy ezek a baktérium okozhatják a gyomorfekélyt.
Túlélési esélyek

Túlélési esélyek

Az új típusú gyógyító eljárások képesek jelentősen növelni a túlélést mellrák, vastagbélrák és Non-Hodkin limfómák esetén. Komolyabb előrelépés azonban nem tapasztalható a tüdőrák, a rosszindulatú agydaganatok és a hasnyálmirigyrák vonatkozásában.
A rák nem válogat…

A rák nem válogat…

Holland kutatók teljes egészében meghatározták egy 115 évet élt nő genomját, majd egy kanadai konferencián bemutatták eredményeiket, melytől azt várják, hogy hasznos információkat kaphatnak arról, milyen tényezők segíthetik elő a hosszú életet. A kutatás vezetője nem árulta el a hölgy nevét, ezért a tanulmányban W115-ként említik. Halála előtt a nő volt a világ legidősebb (ismert) embere a Földön, és ami megdöbbentő, hogy életes során nem mutatkoztak nála érrendszeri problémák, még a demencia (időskori szellemi hanyatlás) tünetei sem.
Részletesen a rákról

Részletesen a rákról

Mi is valójában a rák? Mi okozza a rákos daganatok kialakulását? A rák azon betegségek csoportjába tartozik, melyet a kontroll nélküli sejtburjánzás és áttétképződés jellemzi. Több mint 100 féle különböző ráktípust ismerünk, általában annak alapján osztályozzuk őket, hogy szövettanilag milyen típusú sejteket érintenek.
Valami nem stimmel… (melanoma malignum)

Valami nem stimmel… (melanoma malignum)

Mivel az elmúlt harminc évben a rosszindulatú pigment sejtes daganatok (melanoma malignum) száma megháromszorozódott, el kell gondolkodnunk az okokon. A Nap sütne intenzívebben? Ez nem igaz, sőt jelenleg  a Nap az elmúlt tíz évet alapul véve igen nyugodt fázisban van, a sugárzás intenzitása mérhetően csökkent.
Petefészekrák vs. veszélyes hasi zsírszövet

Petefészekrák vs. veszélyes hasi zsírszövet

A Nature Medicine online felületén megjelent tanulmány szerint a hasfal környékén megjelenő zsírszövet elősegíti a petefészekrák gyors terjedését, mivel ellátja a ráksejteket tápanyaggal és energiával. 
Rák statisztikák

Rák statisztikák

Az amerikai National Cancer Institute weboldalán érdekes statisztikai adatokat találhatunk az 1975 és 2007 közötti időszakról. A felmérés során vizsgálták az egyes ráktípusok előfordulási arányát és halálozási rátáját férfiak és nők esetében.
Zöldségek és gyümölcsök vs. vastagbélrák

Zöldségek és gyümölcsök vs. vastagbélrák

Egy frissen megjelent ausztrál kutatás eredményei szerint a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a distalis vastagbélrák kialakulási esélyét, míg a brokkoli és a kelbimbó mind a distalis, mind pedig a proximális vastagbélrák alacsonyabb előfordulási gyakoriságával hozható kapcsolatba. Ezzel párhuzamosan azonban a sok gyümölcslé növeli a végbélrák rizikóját.
Rákot okozhat az alkohol?

Rákot okozhat az alkohol?

Amerikai kutatók szerint az alkohol rákot okozhat, mivel a szervezetben történő bomlása során károsíthatja a sejtek DNS-ét, s ezzel kóros folyamatok indulhatnak el a sejtekben.
12 millió új rákos beteg évente?

12 millió új rákos beteg évente?

A rák, a szív-, és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség jelentik az orvostudomány legnagyobb kihívásait napjainkban. Évente 12 millió új rákos megbetegedést diagnosztizálnak világszerte, ez a szám 20%-kal nőtt az elmúlt évtizedben. Csak az USA-ban évente 1,4 millió új rákbeteg lesz, és belőlük 600 ezer már az első évben meg fog halni. A legfélelmetesebb a tüdőrák, ami kb. 170 ezer ember halálát okozza évente, míg a 230 ezer prosztata rákos betegből kb. 30 ezren vesztik majd életüket. 200 ezer nő betegszik meg emlő rákban és 40 ezren vesztik életüket e betegség miatt.
Prosztatarák – genetikai tényezők

Prosztatarák – genetikai tényezők

Azoknál a férfiaknál, akiknél a családban (szülő, testvér) korábban már előfordult prosztatarák, kb. dupla kockázattal kell számolnunk a prosztatarák előfordulási gyakoriságát tekintve. A prosztatarák örökletes tulajdonságát már évekkel ezelőtt felismertük, különösen a BRCA2 gén mutációjának vonatkozásában.
A sok cukor méhrákot okozhat?

A sok cukor méhrákot okozhat?

A rendszeres keksz, csoki és sütemény evés szignifikánsan növeli a méhrák kialakulásának esélyét a hölgyeknél – derül ki egy friss kutatásból. Azoknál a nőknél ugyanis, akik hetente 2-3 alkalommal fogyasztják ezeket a fölösleges, extra kalóriákat, akár 33%-kal is emelkedhet a méhrák kialakulási valószínűsége. A legtöbb édességet fogyasztó nőknél pedig 42%-os növekedés figyelhető meg.
Ne dohányozzon és főleg ne korán reggel!

Ne dohányozzon és főleg ne korán reggel!

Már régóta tudjuk, hogy a dohányzás egy rendkívül káros szenvedély, mely jelentősen megnöveli a tüdőrák és más rákos daganatok kialakulásának esélyét. Azoknál a dohányosoknál, akik közvetlenül felkelés után rágyújtanak még nagyobb valószínűséggel alakul ki tüdőrák, illetve fej-, és torokrák.
Mozgással a rák ellen

Mozgással a rák ellen

Egy tegnap publikált tanulmány szerint a rendszeres mozgás csodaszernek számít a rák túlélők körében és segíthet megakadályozni a rák kiújulását. Emellett pozitív hatással van azokra a betegekre is, akik éppen kezelés alatt állnak.
A véletlen a legjobb barátunk

A véletlen a legjobb barátunk

Amikor Fleming mindennek ellenálló baktérium telepeit egy közönséges gombafertőzés kipusztította (eddig a véletlen), elkezdődött a máig tartó antibiotikumok korszaka. Ahhoz, hogy a megsemmisült baktérium telepek nem egy kudarcos kísérlet részei lettek, persze már Fleming kellett.
A fahajó és vashajó története

A fahajó és vashajó története

Évezredekig szilárdan tartotta magát a tévhit, hogy vasból nem lehet hajót építeni, mert a vas nehezebb, mint a víz, következésképpen a vasból készült hajó a vízben elsüllyed.
Elhízás, alkoholfogyasztás, egészségtelen étkezés vs. rák

Elhízás, alkoholfogyasztás, egészségtelen étkezés vs. rák

Az elmúlt 30 évben a 40-es, 50-es éveikben járó embereknél 20%-kal nőtt a rákos megbetegedések aránya, mely főként az elhízásnak, rendszeres alkoholfogyasztásnak és az egészségtelen táplálkozásnak köszönhető, derül ki egy friss kutatás eredményeiből. Szerencsére ezzel párhuzamosan folyamatosan javul a rákos betegek túlélési aránya is, az elmúlt 40 évben közel duplájára nőtt ez az arányszám.
Likopin

Likopin

A likopin egy piros színű, zsíroldékony pigment, mely főként zöldségekben található, nagyobb mennyiségben pl. a paradicsomban. A likopin a pigmentek egyik családjába, a karotinoidok közé tartozik. Ezek a színes pigmentek felelősek az őszi falevelek, a virágok, a zöldségek és a gyümölcsök színeiért (tök-sárga, répa-narancssárga, piros-paradicsom, paprika).
Schisandra

Schisandra

A schisandra chinensis egy erdei kúszónövény, mely Észak, Észak-Kelet Kínában honos, de Oroszországban és Koreában is megtalálható. A schisandra növény magassága akár a 7,5 métert is elérheti, jellegzetes rózsaszín virága megkülönbözteti a legtöbb erdei növénytől. A schisandra gyümölcs az ősz során érik be piros bogyó formájában.
MegaFood Antioxidant – Szelén

MegaFood Antioxidant – Szelén

A szelén egy esszenciális nyomelem, mely kis mennyiségben szükséges az emberi szervezet egészséges működéséhez. A szelén működése meglehetősen sokrétű, egyik fontos szerepe, hogy részt vesz az antioxidáns enzimek felépítésében, melyek elsődleges szerepe a sejtek károsodásának megelőzése. Egyes kutatások szerint a szelénnek anti-tumor tulajdonság is tulajdonítható, mely révén segíthet megelőzni bizonyos rákbetegségeket. Ennek igazolásához további vizsgálatok szükségesek.
Kurkuma, az erős antioxidáns

Kurkuma, az erős antioxidáns

A kurkuma egy világszerte népszerű fűszer, melyet előszeretettel használnak a Távol-Keleten főzésre, betegségek gyógyítására. A kurkuma szerves részét képezi a curry pornak, de a mustár jellegzetes színét is sokszor a kurkuma adja. Gyakran a sáfrány helyettesítésére is használják. A kurkuma egy erős antioxidáns, melyet gyakorta olívaolajhoz vagy szezámolajhoz kevernek, s így sokáig eláll. A kurkumát az élelmiszeriparban színezőanyagként is használják, a kurkumával színezett ételek, italok sokkal természetesebbek és egészségesebbek.
Kurkuma vs. vastagbélrák

Kurkuma vs. vastagbélrák

Az Ázsia déli részén honos, halványsárga színű fűszernövény, a kurkuma egyik legfontosabb összetevője a kurkumin. A Tel Aviv Egyetem kutatói azt találták, hogy ez a bizonyos aktív komponens erősíti azoknak a gyulladás csökkentő gyógyszereknek a terápiás aktivitását, melyeket vastagbélrák esetén alkalmazunk.
Kurkuma vs. hepatocelluláris karcinóma

Kurkuma vs. hepatocelluláris karcinóma

A hepatocelluláris karcinóma (HCC) az 5. leggyakoribb rákbetegség világszerte. Évente kb. 1 millió ember hal meg ebben a rákos betegségben. A kurkumából kivont természetes olajat bizonyos gyermekbetegségek (pl. akut tüdőgyulladás, akut felső légúti fertőzés, stb.) kezelésére használják Kínában (injekció formájában).
Kurkuma vs. mellrák

Kurkuma vs. mellrák

Texasi kutatók szerint a kurkuma tartalmaz egy bizonyos összetevőt, a kurkumint, mely segít meggátolni a mellrák továbbterjedését a tüdőbe. Emellett a „csoda fűszernövény” segíti bizonyos mellrák elleni gyógyszerek működését.
Kurkuma vs. rákos daganatok

Kurkuma vs. rákos daganatok

A Leicester Egyetem kutatói vizsgálták a kurkuma rákos sejtekre gyakorolt hatását. A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, a növény főleg Dél-Ázsiában honos. A kurkuma enyhén föld, illetve paprika ízű. Évszázadok óta használja a keleti, alternatív medicina elsősorban Alzheimer-kór és artritisz kezelésére. Az elmúlt években azonban más területeken is felfigyeltek a kurkuma pozitív hatásaira.
MegaFood Antioxidant

MegaFood Antioxidant

A cink és a szelén kiemelt fontossággal bíró nyomelemek, láthattuk korábban, hogy a cink nélkül nincs normálisan működő immunrendszer, és a cink hiány az oka annak is, ha felnőtt korunkban már soha nem érezzük gyermekkorunk elfeledett ízeit. Emellett a szelén hiánya súlyos szívizom elfajuláshoz és a rákos betegségek gyakoriságának a növekedéséhez vezet.
A nyomelemek fontossága

A nyomelemek fontossága

Minden nyomelemben az a közös, hogy nagyon kis mennyiségben vannak jelen környezetünkben és szervezetünkben. Az ivóvízben pl. a mennyiségük kevesebb, mint 1mg/l, de gyakran inkább célszerű mikrogramm/l-es ennyiségekről beszélnünk. Tudásunk meglehetősen hiányos, mégis négy fő csoportra oszthatjuk a nyomelemeket a hatásaik szerint.
A prosztatarák

A prosztatarák

Ezt a rákféleséget diagnosztizálják a leggyakrabban a világon, és a rák okozta halálozások mintegy hatodát ez a súlyos betegség okozza.
Flavonoidok szerepe a tüdőrák megelőzésében

Flavonoidok szerepe a tüdőrák megelőzésében

A tüdőrák az egyik vezető halálok a fejlett világban, melynek kialakulásért az esetek 90%-ában a dohányzás a felelős. Éppen ezért van nagyon komoly jelentősége annak a felfedezésnek, mely szerint bizonyos természetes vegyületek csökkentik a tüdőrák előfordulását, dohányosokban is. Azoknál a dohányosoknál ugyanis, akik naponta legalább 3 adag zöldséget és gyümölcsöt, valamint fekete és/vagy zöld teát isznak, alacsonyabb a tüdőrák előfordulási valószínűsége.
Szódabikarbóna a rák ellen?

Szódabikarbóna a rák ellen?

Számtalan elmélet létezik az alternatív rákgyógyítás témakörében, legnagyobb részüket azonban sajnos semmilyen evidencia nem támasztja alá. Az internet tele van azokkal a „csodaszerekkel”, melyekről forgalmazóik azt állítják, hogy a „rák ellenszerei”, de nem szabad bedőlni ezeknek a hamis állításoknak. Túlnyomó részük csak arra alkalmas, hogy pénzt csaljon ki egy olyan fogyasztói csoporttól, a rákbetegektől, akik nagyon sok mindent megtennének azért, hogy legyőzzék rettegett betegségüket.
Sav, gyulladás, rák?

Sav, gyulladás, rák?

Egy friss tanulmány szerint (Science Daily, 2011. április 19.) a gyulladások elősegítik a rákos folyamatok kialakulását. A krónikus gyulladások (lehet ez akár egy krónikus bélgyulladás) jelentősen növelik a rákos betegségek kialakulásának valószínűségét.
Káros savak vs. rákos daganatok?

Káros savak vs. rákos daganatok?

dr. Robert Young hivatalos blogján megjelent tanulmány szerint igazolódott dr. Young azon korábbi feltételezése, mely szerint az anyagcsere során keletkező káros savak rákos betegséget okozhatnak. A friss tanulmány a Science Daily lapban jelent meg.
Vad kékáfonya (wild blueberry)

Vad kékáfonya (wild blueberry)

Sok kutató szerint a vad kékáfonya (wild blueberry) a természet egyik legnagyobb ajándéka, mivel rendkívül nagy mennyiségű antioxidánst (pl. antocianin), gyulladás csökkentő vegyületet és más értékes összetevőket tartalmaz. A tudományos kutatások az alábbi területekre fókuszálnak:
MegaFood Wild Blueberry - Vad kékáfonya

MegaFood Wild Blueberry - Vad kékáfonya

Támogatja a kognitív funkciókat és a szem megfelelő működését. A Wild Bluberry, azaz a vad kékáfonya a természet egyik csodája, koncentrált formában tartalmaz antioxidánsokat és olyan értékes vegyületeket, melyek hozzájárulnak a memória, a motoros funkciók, a húgyutak és a szem megfelelő működéséhez. Minden szem Wild Blueberry tabletta 7 db friss vad kékáfonya erejének felel meg. Ez a különleges minőségű termék nagy mennyiségben tartalmaz fitonutrienseket, antocianidineket, bioflavonoidokat és karotinoidokat. A MegaFood egyedi gyártási technológiájának köszönhetően a termék megőrzi mindazokat a kedvező tulajdonságokat, amiket a friss gyümölcs kínál.
Halolaj, mellrák, Tamoxifen

Halolaj, mellrák, Tamoxifen

A mellrák az egyik vezető halálok a nők között a fejlett világban, évente több 100 000 nőt diagnosztizálnak ezzel a betegséggel világszerte. A tartós ösztrogén kezelés az egyik olyan rizikófaktor, mely elősegíti a mellrák kialakulását.
Radioaktív sugárzás

Radioaktív sugárzás

Borzasztó, ami Japánban történt az elmúlt napokban: ahogy lezajlott az utóbbi évtizedek legnagyobb földrengése, jött is a cunami, ami hatalmas pusztítást végzett a szigetország partvidékén és ha mindez még nem lett volna elég, "atomkatasztrófa" is kialakult, melyről azonban meglehetősen ellentmondásos információkat kapunk.
Új szemlélet a rákgyógyításban

Új szemlélet a rákgyógyításban

Pár évtizeddel ezelőtt még komolyan veszélyeztette volna a szakmai hitelességét az az orvos, aki a baktériumok vagy más egysejtű protozoonok rákkeltő hatásáról írni mert volna. Pedig a történet igen régi múltra tekint vissza. A TBC-ről már 60 évvel ezelőtt jelentek meg beszámolók, hogy azokban, akik ebből a betegségből meggyógyultak, a tüdőrák gyakorisága később jelentős mértékben megemelkedett.
Csodálatos paradicsom

Csodálatos paradicsom

A paradicsom rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák, a csontritkulás és a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulási esélyét.
Halolaj vs. rákbetegségek

Halolaj vs. rákbetegségek

Azoknál a rákbetegeknél, akik kemoterápiás kezelésen esnek át alultápláltság és izomvesztés alakulhat ki. Egy friss tanulmány szerint az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolaj szedése segíthet megelőzni ezeket a nem kívánt állapotokat.
Vitality drink

Vitality drink

A Viltality drink 23 gyümölcs koncentrátumának keveréke. Anélkül, hogy végig mennénk mind a 23 gyümölcs előnyein, inkább vizsgáljuk meg az elvet, mely minden gyógynövény vagy gyümölcs keverékre egyaránt érvényes.
Flavonoidok vs. Parkinson-kór

Flavonoidok vs. Parkinson-kór

Egy friss kutatás szerint az áfonyafélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának valószínűségét. Kutatók azt találták, hogy azok a nők és férfiak, akik rendszeresen fogyasztanak áfonyaféléket, kisebb eséllyel „kapják el” ezt a degeneratív betegséget.
Resveratrol vs. rákos daganatok

Resveratrol vs. rákos daganatok

A piros gyümölcsökben és a vörösborban természetes formában fordul elő a resveratrol nevű vegyület, mely egy friss kutatás szerint erősítheti bizonyos gyógyszerek hatását. Laboratóriumi kísérletek szerint a resveratrol megakadályozhatja, hogy egyes rákos sejtek rezisztenssé váljanak a terápiával szemben.
Küzdelem a rák ellen

Küzdelem a rák ellen

A statisztikák meghökkentőek, a jövő pedig ijesztő képet fest. A rák nagyon hamar az egyik vezető halálokká vált világszerte. De mi okozza valójában a rákot? Hogyan tudjuk jelentősen növelni túlélési esélyeinket?
Avastin plusz kemoterápia: halálos koktél?

Avastin plusz kemoterápia: halálos koktél?

Az egyébként is sok esetben halálos rákos megbetegedéseknél alkalmazott Avastin bizonyos kemoterápiás készítményekkel együtt alkalmazva növeli a halálozási rátát, derül ki egy friss tanulmányból.
Rákos daganatok megelőzése

Rákos daganatok megelőzése

Egy friss kutatás szerint az összes rákos daganat egyharmada megelőzhető lenne egészséges étkezéssel, kevesebb alkoholfogyasztással és több mozgással.
Több mint elgondolkodtató…

Több mint elgondolkodtató…

A világ talán legtekintélyesebb tudományos folyóiratában, a Nature-ban jelent meg Glenn Merlino igen fontos tanulmánya, ami azt bizonyította, hogy melanómában szenvedő kísérleti egerekben a melanóma gyors terjedéséért a melanóma sejteket támadó fehérvérsejtekből felszabaduló gamma interferon a felelős.
Fekete áfonya vs. magas vérnyomás

Fekete áfonya vs. magas vérnyomás

Az American Journal of Clinical Nutrition legújabb számában megjelent tanulmány szerint a fekete áfonya rendszeres fogyasztása antocianidin tartalma révén jelentősen csökkentheti a vérnyomást, így kifejezetten jótékony lehet magasa vérnyomásban szenvedő betegeknél.
Prosztatarák és operáció

Prosztatarák és operáció

Azoknál a betegeknél, akiknél a prosztatarák legagresszívebb formája alakul ki, hatalmas túlélési esélyt adhat a sebészeti beavatkozás.
Mellrák – kemoterápia

Mellrák – kemoterápia

Szerencsére bizonyos esetekben a mellrákot még nagyon korán sikerül diagnosztizálni (stage 0), ilyenkor nem szükséges, hogy a beteg kemoterápiás kezelést kapjon a gyógyulás érdekében.
Melanoma vs. MIC-1 fehérje

Melanoma vs. MIC-1 fehérje

Egy friss tanulmány szerint a MIC-1 fehérje felelős a melanoma típusú rákos daganat ér újdonképződéséért. Ha sikerülne ezt a fehérjék kiiktatni, jelentősen javítani lehetne a betegek életkilátásait.
Mellrák – tények és tévhitek

Mellrák – tények és tévhitek

Számos tévhit kering az interneten a mellrákkal kapcsolatban, ezért megpróbálom összegyűjteni a legfontosabb információkat a mellrák vonatkozásában.
Tények és tévhitek a tüdőrákkal kapcsolatban

Tények és tévhitek a tüdőrákkal kapcsolatban

A legfontosabb információk, amiket érdemes tudni a tüdőrákkal kapcsolatban. Világszerte évente 1,6 millió embert diagnosztizálnak tüdőrákkal és 1,38 millió ember hal bele a betegségbe. A fejlett világban a tüdőrák az egyik vezető halálok, általában 5 rákos beteg halálából 1-ért a tüdőrák a felelős.
Nyelőcsőrák, gyomorrák

Nyelőcsőrák, gyomorrák

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a vörös hús fogyasztás és a nyelőcsőrák kialakulása között, valamint úgy tűnik, szintén kapcsolat van a DiMelQx bevitel és a gyomorrák között.
Passzív dohányzás vs. rákos daganatok

Passzív dohányzás vs. rákos daganatok

Egy friss felmérés szerint a passzív dohányzás évente 600 000 ember halálát okozza világszerte, és ami még borzalmasabb, hogy egyharmaduk gyermek. Évente tehát 200 000 gyermek hal meg a Földön a dohányzás „velejárójaként”.
Alfa-karotin antioxidáns

Alfa-karotin antioxidáns

Az alfa-karotin antioxidáns vegyület magas vérszintje úgy tűnik, fontos szerepet játszik a hosszú, egészséges élet elérésében.
Gyümölcsfogyasztás vs. tüdőrák

Gyümölcsfogyasztás vs. tüdőrák

Együnk naponta legalább 5 adag gyümölcsöt – kutatók ezt javasolják legtöbbször a rák megelőzése céljából. Most azonban egy európai kutatás (10 ország kutatóival) rámutatott arra is, hogy a tüdőrák esetében nem csak a mennyiség számít, hanem az elfogyasztott gyümölcsök összetétele is. Így akár 23%-kal csökkenthető a tüdőrák.
Rákgyógyítás, sugárterápia, dohányzás

Rákgyógyítás, sugárterápia, dohányzás

A legtöbb rákos daganat gyógyítása ma még nem megoldott dolog. Vannak azonban olyan protokollok, melyek alkalmazásával bizonyos rákos sejtek elpusztíthatók. Vannak olyan ráksejtek, amelyek érzékenyek a sugárterápiára, ezért a legtöbb rákos beteg gyógyításának része a sugárkezelés. Egyes betegek azonban jobban, mások rosszabbul reagálnak a sugárterápiára. Itt lehet jelentősége annak, hogy valaki dohányzik, vagy dohányzott korábban.
Hasnyálmirigyrák kialakulása

Hasnyálmirigyrák kialakulása

Kutatók egy csoportja megvizsgálta a hasnyálmirigyrák genetikáját. A hasnyálmirigyrák az egyik leghalálosabb betegség, a diagnózist követő 5 éves túlélés kevesebb, mint 5%. A kutatók azonban egy rendkívül érdekes dolgot találtak.

Sose legyünk rákosak!

Sose legyünk rákosak!

Thomas A. Sellers PhD (Moffitt Cancer Center, Tampa) szerint a jó hír: valószínűleg nem leszünk rákosak, ha egészséges életmódot folytatunk. Pesszimista számítások szerint is a rákos daganatok kialakulása 70%-kal csökkenthető megfelelő életmóddal. Milyen tényezőkből áll ez az egészséges életmód?
Gyógyulás a mellrákból

Gyógyulás a mellrákból

Egy friss tanulmány szerint azok a nők, akik mellrákban szenvednek, jelentősen csökkenthetik a betegség visszatérésének esélyét azzal, ha engedik a sebésznek, hogy a tumor körüli egészséges szövetből egy kis részt eltávolítson.
Rák: mi okozzuk?

Rák: mi okozzuk?

Hogyan lehetséges az, hogy rákos daganatot több száz egyiptomi múmiában mindössze 1 esetben találtak? Miért említik ezt a betegséget a régi görög és egyiptomi írások olyan ritkán? A napokban a híres Nature magazinban publikált tanulmány (University of Manchester, Anglia) ezekre a kérdésekre keresi a választ.
Röntgen vs. gyermekkori leukémia

Röntgen vs. gyermekkori leukémia

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley’s School of Public Health) kutatói szerint a diagnosztikai célból használt röntgensugárzás megnöveli a leukémia kialakulásának valószínűségét gyermekekben.
Minden mellrák azonos?

Minden mellrák azonos?

A mellrák az egyik legfélelmetesebb betegség a nők körében kortól, bőrszíntől függetlenül. Szinte minden héten hallunk egy-egy új esetről, amikor valamelyik rokonunkat, barátunkat, szomszédunkat vagy kollégánkat diagnosztizálják mellrákkal.
WIPO-díjas Matuzalem

WIPO-díjas Matuzalem

A Matuzalem növényi eredetű flavonoid komplex, a terméket világszabadalom védi. A Matuzalem kifejlesztője, Mr. Jan Kerestes Jr. 2009. április 24-én WIPO díjat kapott.
„Kulcs immunsejtek” tüdőrákos betegeknél

„Kulcs immunsejtek” tüdőrákos betegeknél

Azok a betegek, akiket korai stádiumban kezdenek el kezelni tüdőrákkal (operáció), fokozottabb kockázatnak vannak kitéve abban az esetben, ha a tumor nagyszámú ún. „kapcsoló” sejtet tartalmaz a Duke Egyetem Orvosi Központja szerint.
Szelén vs. húgyhólyagrák

Szelén vs. húgyhólyagrák

Spanyol tudósok szerint naponta egy adag tonhal, vagy más jó minőségű hal fogyasztása jelentősen csökkentheti a húgyhólyagrák kialakulásának esélyét.
Rákos daganatok és az erek

Rákos daganatok és az erek

Pár nappal ezelőtt egy érdekes tanulmány jelent meg a Nature Cell Bioglogy című szaklapban. Rákkutatók első alkalommal tudták megfigyelni, hogyan versengenek a sejtek azért, hogy vérereket növesszenek és azonosították azokat a kulcsfontosságú receptorokat, melyek segítségével a sejtek kontrollálják ezt a folyamatot.
Mitől leszünk rákosak?

Mitől leszünk rákosak?

Manapság számos elmélet létezik arról, hogy a rákos daganatok hogyan alakulnak ki az emberi szervezetben. Sokak szerint a legfőbb ok a dohányzás, mások szerint az alkohol vagy éppen a túlsúly, de több kutató genetikai hibákra vezeti vissza a betegségek eredetét.
Bőrrák, melanoma

Bőrrák, melanoma

A bőrrák egy rosszindulatú rákos daganat, mely a hámsejtekben növekszik. A rákos megbetegedések több mint 50%-a neki tulajdonítható. 2007-ben az Egyesült Államokban több mint 1 millió főt diagnosztizáltak nem melanoma típusú bőrrákkal és közel 60 000 főt melanomával.
Derékbőség vs. rákos daganat

Derékbőség vs. rákos daganat

Kutatók szerint a rák megelőzésének legfontosabb eszköze a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése mellett, az egészséges táplálkozás és az ebből fakadó egészséges, normális testsúly.
Daganatos betegek kezelésének főbb problémái

Daganatos betegek kezelésének főbb problémái

A rosszindulatú daganatos betegek kezelésének az egyik legsúlyosabb, máig megoldatlan problémáját az áttétek képződése jelenti. Jelenleg alkalmazott gyógyszer kombinációink külön-külön is, de kombinációban - bár hatásuk fokozható - mellékhatásaik miatt tartós, éveken át történő folyamatos adásuk az esetek többségében szóba sem jöhet.
Tej vs. prosztatarák

Tej vs. prosztatarák

Mennyi tejet érdemes naponta fogyasztani? Évekkel ezelőtt azt hallottuk, hogy a tej jó a csontoknak, ma azonban tanulmányok szerint növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét.
Csontritkulás vs. rákos daganat

Csontritkulás vs. rákos daganat

A csontritkulás vagy oszteoporózis során a csontok elgyengülnek és porózussá válnak. Azáltal, hogy elveszítik erejüket, tartásukat, könnyebben törnek.
Olíva olaj vs. mellrák

Olíva olaj vs. mellrák

Egy kevés olíva olaj minden nap védelmet nyújthat a mellrákkal szemben, állítják spanyol kutatók. Kutatásuk során azt találták, hogy az olíva olajban gazdag étrend segíthet megelőzni bizonyos rákos daganatok kialakulását.
Tumor lízis szindróma (TLS)

Tumor lízis szindróma (TLS)

A tumor lízis szindróma (TLS) egy nagyon súlyos, gyakran életveszélyes következménye a rákos daganat kezelésének.
Bőrrák

Bőrrák

A bőrrák az abnormális bőrsejtek kontrollálatlan növekedése, melyet, ha nem kezelnek, tovább terjedhet a test egyéb szöveteire, szerveire. A bőrráknak több fajtája is ismert, a leggyakoribb a basal karcinóma, Basalioma, a kevésbé gyakori, de sokkal veszélyesebb a melanoma.
Az őssejtek világa

Az őssejtek világa

A jövő már jelen? Hatalmas ígéret az őssejt terápia. Irodalma tengernyi és egyre többen emlegetnek bizonyos készítményeket, amik az őssejtekre „hatnak”. Az őssejt terápia reményt jelent olyan rákos daganatok kezelésében, melyek gyógyítása ma még nem lehetséges.
Bokros gomba (Maitake gomba) vs. tüdőrák

Bokros gomba (Maitake gomba) vs. tüdőrák

A bokrosgomba kivonat (Grifola frondosa) Japán szerzők szerint az előrehaladott tüdőrákos betegek 62,5%-ban számottevő tumormassza csökkenést és állapot javulást eredményezett. Ennek következtében Japánban ennek a gyógygombának a kivonatát Krestin néven gyógyszerként is törzskönyvezték, és azóta is alkalmazzák. Hatása elsősorban abban nyilvánul meg, hogy az immunrendszer tumorsejteket pusztító hatékonyságát fokozza, tehát nem daganatsejt osztódás gátló hatásról van elsősorban szó.
Béta glükán, gyógygombák

Béta glükán, gyógygombák

Nagyon sok kutató foglalkozik a béta-glükán jótékony hatásaival, sokak szerint a legerősebb immunrendszer erősítő étrend-kiegészítők közé tartozik. A béta-glükán nem vitamin, hanem egy speciális vegyület.
Fitonutriensek II.

Fitonutriensek II.

A fitonutriensek szerepe a rákos daganatok, szívbetegségek és egyéb súlyos állapotok kezelésében.
Fitonutriensek I.

Fitonutriensek I.

Mik azok a fitonutriensek és hol találhatók? A „phito” görög eredetű szó, melynek jelentése „növény”.
Matuzalem - EGCG

Matuzalem - EGCG

A Rochester Egytem kutatói (USA) legutóbb arról számoltak be, hogy a zöld tea egyik komponense, az epigallokatechin-galleát (EGCG) egy bizonyos, eddig nehezen kezelhető leukémia féleségben, a krónikus limfoid leukémiában kifejezetten hatásosnak bizonyult.
A ráksejtek világa II.

A ráksejtek világa II.

A rákos daganatok különleges világának újabb fejezete. Mire tanít minket az Arabidopsis thalia?
A ráksejtek világa I.

A ráksejtek világa I.

Nem lehet nagyobbat tévedni annál, mint mikor a tudomány előítéletek alapján formál véleményt olyan jelenségekről, melyről lényegében nem sok fogalmunk van. Itt van mindjárt pl. a rákos sejtek kérdése.
Rák prevenció

Rák prevenció

Évente több 100 000 embert diagnosztizálnak a Földön különféle rákbetegséggel, közülük sokan elkerülhetnék a veszedelmes kórt életmódjuk változtatásával.
Rák(keltő) terápia?

Rák(keltő) terápia?

A rákkezelés kétségkívül az egyik legsúlyosabb paradoxona, hogy több tucat rákterápiában használatos gyógyszer, gyógymód maga is rákkeltő hatású. És ezeket gyakran kombinációban kényszerülünk adni a betegnek.
D3, influenza, rák

D3, influenza, rák

Egyre több kutató veszi célkeresztbe a D3 vitamint, az utóbbi 1-2 évben meghökkentő dolgok derültek ki róla.
A biológiai kezelés

A biológiai kezelés

Sokszor találkozunk mostanában ezzel a kifejezéssel, de szinte mindenki mást ért alatta.
Vörös rizs – a természet ajándéka

Vörös rizs – a természet ajándéka

A világ legrangosabb klinikájának, az amerikai Mayo Klinikának a folyóiratában megjelent tanulmány szerint életmódváltással és természetes alapú étrend-kiegészítőkkel ugyan olyan mértékben csökkenthetjük koleszterin szintünket, mint gyógyszerekkel.
Fermentált vörös rizs

Fermentált vörös rizs

A Távol-Keleten évezredek óta fogyasztják a vörös rizst, Japánban, Kínában nem csak élelmiszerként használják, hanem gyógyító tulajdonságait is előszeretettel alkalmazzák.
Omega zsírsavak

Omega zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatása szív-, és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében már régóta jól ismert. Az azonban már annál kevésbé, hogy a rákbetegségek megelőzésében és bizonyos rákos daganatok kezelésében is meghatározó szerepet játszhatnak.
A szabadgyökök

A szabadgyökök

Az emelkedett szabadgyök szint részt vesz több megbetegedés létrejöttében is. Mára már bebizonyították, hogy a szabadgyököknek több mint 1000 betegség kialakulásában része van (többek között a rákos daganatok kialakulásában).
Túlsúly vs. RÁK

Túlsúly vs. RÁK

Úgy tűnik, bizonyos rák típusok esetében a túlsúly nagyobb rizikófaktor lehet, mint a dohányzás, főleg nőknél.
Lehulló falevelek

Lehulló falevelek

A bennünk lévő sejtek száma egészen elképesztő: kb. HATSZÁZEZER MILLIÁRD!!!!
Prosztatarák III.

Prosztatarák III.

A prosztatarák egyre nagyobb arányban fordul elő modern társadalmunkban, az emberek többsége nem szívesen beszél róla, pedig Európában óránként átlagosan 8 ember hal meg ebben a betegségben.
Prosztata rák II.

Prosztata rák II.

A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a prosztata rák egyes fajtáit vírusok okozhatják. Ez a felfedezés azt valószínűsíti, hogy hamarosan megjelenhet egy olyan védőoltás, mely védelmet biztosíthat a prosztata rák egyes válfajaival szemben.
Paradicsom vs. infarktus

Paradicsom vs. infarktus

A paradicsom sokak kedvence, fogyasztjuk sütve, főzve, salátában, vagy csak magában, nyersen. A paradicsom tartalmú táplálék-kiegészítők egyre népszerűbbek, és az orvosok is előszeretettel javasolják azok fogyasztását pácienseiknek.
Mellrák II.

Mellrák II.

Egészséges életmóddal és alkohol nélkül a mellrák ellen.
Mellrák

Mellrák

A „csodaszer” akár 440%-kal is növelheti a ritkább daganatok előfordulását.
Trójai ménes

Trójai ménes

Trója elestéhez elégséges volt egyetlen faló, de a biokémiában egy egész ménesre van szükségünk.
Korunk legnagyobb ellensége: a rák

Korunk legnagyobb ellensége: a rák

63 éve jelent meg az első gyógyszer, amivel rákos betegeket próbáltak kezelni. Akkor úgy hitték, ugyan olyan sikertörténet előtt állunk, mint az antibiotikumok esetében. A kezdeti lelkesedést hatalmas csalódás váltotta fel.
A rákmegelőzés stratégiája

A rákmegelőzés stratégiája

Ma úgy tudjuk, hogy a rosszindulatú daganatok kialakulásában mintegy 80-90%-ban környezeti tényezők játsszák a főszerepet.[url][/url]
B12 vitamin – egy újabb trójai faló

B12 vitamin – egy újabb trójai faló

Joseph A. Bauer Ph.D. a Bauer Research Foundation igazgatója több mint 10 éve foglalkozik rákkutatással, tanulmányai számos külföldi szaklapban olvashatók.
A vitamin tanulmányok bukása

A vitamin tanulmányok bukása

A The Journal of American Medical Association című lapban publikált tanulmányok arra a megállapításra jutottak, hogy a nagy mennyiségű vitaminszedésnek nincs tumor ellenes vagy daganat megelőző szerepe.
Daganatos megbetegedések

Daganatos megbetegedések

A daganatos megbetegedések száma (főleg a vastagbélrák, tüdőrák, prosztatarák, mellrák) néhány korosztályban sokszorosára növekedett az elmúlt 20 évben. Ilyen korosztály pl. a 40-49 éves férfiak.
Sertés vagy Új influenza?

Sertés vagy Új influenza?

Most, amikor tetőzik az influenza pánik, és nyolcvanszor annyi Tamiflu-t vettek pár nap alatt a patikákban, mint egész télen, még egyszer mindenkit arra kérek, gondolkodjon el az alábbiakon.
Csak egy kis pánik?!

Csak egy kis pánik?!

Sokakat bizonyára nyugtalansággal tölt el az, hogy a mexikói sertés influenza vírusnak már több mint százötven halálos áldozata van, és úgy néz ki, a vírus terjedése nem állítható meg.
Modern rákgyógyítás

Modern rákgyógyítás

Egy ember nagyságát azzal is lemérhetjük, hogy hány évig tudja feltartóztatni saját területén a tudomány fejlődését. Ezt a mondatot állítólag Einsteinnel kapcsolatban fogalmazták meg először, aki a kvantummechanikát (melynek kidolgozása Heisenberg nevéhez fűződik) soha nem fogadta el, mondván: „Isten nem kockázik”. Hát, tévedett.
Tőzegáfonya, a mindig friss gyümölcs

Tőzegáfonya, a mindig friss gyümölcs

Ez eddig úgy hangzik, mint egy szokványos piacon használatos „ajánlás”, pedig ennek minden szava igaz. A tőzegáfonya, ha már nem friss, hanem kissé fonnyadt, összeszáradt, akkor mindig megfertőződik a Monilia Megalospora gombával.
A hunzák

A hunzák

A rövid élet titkát mi már megfejtettük. A hunzák azonban ismerik a hosszú élet titkát is.
Kísért a múlt

Kísért a múlt

William Faulkner-t idézve: ”A múlt nem halott, sőt el sem múlt.”
Megelőzhető-e a rák?

Megelőzhető-e a rák?

A legtöbb embert foglalkoztatja a kérdés: vajon megelőzhető-e korunk népbetegsége, a rák?
Polifenolok - szép szín a piros II.

Polifenolok - szép szín a piros II.

Láttuk tehát, hogy a növények az évmilliók során nagyon hatékony védelmi rendszert fejlesztettek ki annak érdekében, hogy megvédjék terméseiket a baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól.
Polifenolok - szép szín a piros

Polifenolok - szép szín a piros

Ama bizonyos alma leesése Newton lábai elé alapvető változást indított el a fizikában. Ennek az almának a kései rokona Szentgyörgyi Albert elé esett, és ezzel új fejezet kezdődött a biokémiában és az orvtudományban is.