Fogyás, zsírégetés

A varjúbogyó egészségre gyakorolt jótékony hatása 13 pontban

A varjúbogyó egészségre gyakorolt jótékony hatása 13 pontban

A mámorka vagy varjúbogyó nem túl széles körben ismert bogyós növény, amelynek lilás virágai, világoszöld levelei és kicsi, fényes, fekete bogyói vannak. A bogyók kissé keserű, savas ízűek. A növény a hidegebb éghajlatot kedveli, ezért hazánkban is csak a hegységekben található meg. A vad mámorkának enyhe, aromás illata van. Ez a gyümölcs azonban nagyon jó hatással van az egészségre. Sőt, nem csak a gyümölcs, de a növény minden része jól felhasználható.
A banán

A banán

A banán hajra, bőrre és egészségre gyakorolt jótékony hatása 39 pontban. A banán kivételesen egészséges és számtalan pozitív módon hat az egészségre. Ez a sokoldalú növény olyan tápanyagokat tartalmaz, mint az A-, B-, C-, E-vitamin, és olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, cink, vas és mangán. A banán fogyasztásával ezek az anyagok a szervezetbe jutva segítik az egészség fenntartását, míg a gyümölcs külső használata jó hatással van a hajra és a bőrre.
Vegetáriánus étrenddel a hosszú életért?

Vegetáriánus étrenddel a hosszú életért?

Mi a vegetáriánus diéta legfőbb előnye? Egyre több kutatás erősíti meg azt, hogy a vegetáriánusok tovább élnek, mint húst fogyasztó társaik. A neves JAMA folyóiratban megjelent tanulmány 6 éves periódusban, összesen 70 000 ember étkezési szokásait vizsgálta és megállapította, hogy a vegetáriánusoknál 12%-kal alacsonyabb a halálozás mértéke, mint a nem vegetáriánusoknál. 
Természetes ételekkel a nyári forróság ellen

Természetes ételekkel a nyári forróság ellen

Bár a nyár első napjai meglehetősen hidegre és csapadékosra sikerültek, pár héten belül beköszönt majd a valódi kánikula. Nem mindegy, hogy ezeken a forró napokon milyen ételeket és italokat fogyasztunk. Ha kihasználjuk a tradicionális kínai medicina több ezer éves bölcsességét, sokat segíthetünk magunkon az év legmelegebb időszakában. Amikor testünk egészséges és megfelelő egyensúlyban van, a forró nyári napok sokkal élvezetesebbé válnak. 
10 perc mediterrán varázslat

10 perc mediterrán varázslat

Ezt a mártást, amely Katalóniából származik, tíz perc alatt elkészíthetjük. Egy szelet pirítós kenyérrel és egy pohár borral, valamint felkarikázott, friss paradicsommal elfogyasztva, egy kis ideig úgy érezhetjük magunkat, mintha a mediterrán vidék beköltözött volna az otthonunkba.
Húsfogyasztás a fejlett világban

Húsfogyasztás a fejlett világban

Rendkívül aggasztó jelentést bocsájtott ki az FDA (Food and Drug Administration), mely a világ legnagyobb tekintélyű gyógyszer- és élelmiszerellenőrző szervezete. 
Mítosz vagy valóság?

Mítosz vagy valóság?

Régóta hangoztatott álláspont az orvosok és betegek által egyaránt, hogy a rendszeres szexuális aktivitás megakadályozza az elhízást, illetve a fogyásban is komoly szerepet játszik. A New England Journal of Medicine folyóiratban szakemberek utána jártak ennek a dolognak.
Az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek közti kapcsolat

Az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek közti kapcsolat

A Lancet (a világ egyik legtekintélyesebb folyóirata) pár éve számolt be egy vizsgálatról, melyben majdnem 900 ezer ember vett részt. Azt vizsgálták, hogy a testtömeg index (BMI) és a plazma koleszterin szint között milyen összefüggés van. A BMI egy viszonyszám, ami nem mindig pontosan tükrözi a test valódi zsírtartalmát, mert annak is magasabb lehet a BMI értéke, akinek pl. a sok sportolástól erőteljesebb az izomzata.
7 csodálatos tavaszi szupertáplálék

7 csodálatos tavaszi szupertáplálék

A tradicionális kínai orvoslás szerint a tavasz a megújulás és regeneráció időszaka, a fák lombjai kizöldülnek, a növények virágba borulnak, a levegő pedig megtelik a madarak csodálatos énekével. Ezt az átmeneti időszakot mi is felhasználhatjuk arra, hogy megtisztítjuk emésztőrendszerünket, létfontosságú szerveinket a felgyülemlett káros anyagoktól. 
Fogyás alapfokon

Fogyás alapfokon

Minél ízletesebb egy étel, minél többféle komponensből áll össze, annál inkább arra késztet minket, hogy többet együnk belőle, mint amennyi a kívánatos lenne. A táplálkozás a létfenntartás nélkülözhetetlen része, így  a táplálék felvételt a szervezetünk jutalmazza. Jó lesz a közérzetünk, a hangulatunk, mivel endogén morfiumszerű anyagok szabadulnak fel ilyenkor az agyban.
A só története

A só története

Ha a civilizáció történetét meg akarjuk ismerni, akkor magának a sónak a történetét kell tanulmányoznunk (Mark Kurlanski). Az emberiség történetében a legkeresettebb árucikk a só volt.
Só, cukor, zsír

Só, cukor, zsír

Korunk „elhízás járványát” nem érthetjük meg addig, amíg ennek a három tényezőnek a szerepét nem tisztázzuk. 
Az élelem bére

Az élelem bére

Nagyon sok táplálkozás kutató jutott napjainkban arra a következtetésre, hogy ha az étkezést egyfajta jutalmazásként éli meg szervezetünk, akkor az elhízás szinte elkerülhetetlenné válik. Ilyen szempontból kiemelkedően veszélyesek a cukrok és az intenzíven édes ételek és italok, mert az édes íz már génjeinkben kódolva van, mint jó íz, ezáltal szinte mindenki nagyon kedveli őket. 
A „Dínó-gyilkos”

A „Dínó-gyilkos”

Kb. 65 millió évvel ezelőtt egy hatalmas meteorral ütközött össze Földünk és úgy tudjuk, ennek következtében tűntek el a Földről - evolúciós léptékkel mérve szinte néhány pillanat alatt - a dinoszauruszok.
Az utolsó vacsora

Az utolsó vacsora

Ötzi, a több mint ötezer évvel ezelőtt gleccserbe fagyott „jégember” számtalan információval lát el minket nap, mint nap. A legújabb kutatások kimutatták, hogy Ötzi teli hassal, jóllakottan halt meg. Mint az ismeretes, egy hátába fúródott nyílvessző okozta halálát, de nem azonnal halt meg, súlyos sebével még el tudott menekülni, majd megfagyott. 
A stevia négy fantasztikus hatása

A stevia négy fantasztikus hatása

Az ünnepek alatt az édesszájú emberek kétségbeesetten keresnek olyan élelmiszereket, melyek kielégítik igényeiket anélkül, hogy azt derékbőségük bánná. A stevia nem csupán a fogyásban és testsúly megtartásában kínál segítséget, de más egészségügyi problémák kezelésére is alkalmazható. 
CLA, a legújabb szuper tápanyag?

CLA, a legújabb szuper tápanyag?

A vadhús és a fűvel táplált szarvasmarha számos kultúra étrendjének fontos részét képzi. A hús- és tejtermékek hihetetlen mennyiségű tápanyagot tartalmaznak. A legújabb szupertápanyag, a konjugált linolsav (CLA) ezekben az állati eredetű termékekben található meg. 
Vagus ideg – segítség a fogyáshoz és jókedvhez?

Vagus ideg – segítség a fogyáshoz és jókedvhez?

Nem titok, hogy az idegrendszer egészsége fontos a jó közérzethez és a hosszú élethez.  A gerincvelő idegei felelősek a törzs, karok és lábak legtöbb izmának, valamint a belek, húgyhólyag és a reproduktív funkciók irányításáért. Az agyi idegek, melyek többnyire az agyban találhatóak meg, nagyban felelnek azért, hogy mi történik az arccal és nyakkal, de a tizedik agyi ideg ennél sokkal többre képes. A vagus ideg nagyobb hatással van a testre és az agyra, mint gondolnánk.
A megsütött, megfőtt vitaminok

A megsütött, megfőtt vitaminok

Tudjuk, a vitaminok egy része a hőkezelést nem bírja, és hamar elbomlik. Az egyik negatív rekorder a C-vitamin, ami már 20 percnyi 100 C fokos főzés mellett teljesen elbomlik. 
A mediterrán étrendről

A mediterrán étrendről

Ahhoz, hogy megértsük, miért a mediterrán étrend a világ legegészségesebb és valószínűleg legízletesebb étrendje, először meg kell ismerkednünk az élelmiszer szinergia fogalmával. Élelmiszer szinergián azt értjük, mikor bizonyos élelmiszerek egymással történő kombinációja sokkal erősebb egészségvédő hatást képes kifejteni, mintha az összetevőket külön-külön fogyasztanánk.
Édes élet

Édes élet

Az édes íz minden íz felett van, ez a jutalmazás íze. Így jutalmazza a szervezet az evést, ami ugye alapvető létszükséglet. Már a csecsemők, sőt, a koraszülött csecsemők is az édes ízt minden más íznél jobban előnyben részesítik.
A füge segíthet a fogyásban és megelőzheti a magas vérnyomást

A füge segíthet a fogyásban és megelőzheti a magas vérnyomást

A füge a Közel-Keleten őshonos és egyike a legelső termesztett gyümölcsöknek. Törökország, Görögország és Kalifornia látják el jelenleg a világot ezzel a csodálatos gyümölccsel. A füge az eperfák családjába tartozik és leggyakrabban szárított formában kapható, mivel friss gyümölcsként gyorsan romlik. Bármilyen formában is fogyasztjuk, elképesztő egészségügyi előnyöket biztosít.
A csonthéjasok

A csonthéjasok

A csonthéjasok csökkentik a krónikus betegségek kockázatát és segítik a fogyást. A diófélék fogyasztásáról évtizedeken át beszéltek le minket az egészségügyi szakemberek és a média, a magas kalória és zsírtartalmuk miatt. Az utóbbi években azonban változott a helyzet. Az egészséges zsírok ugyanis természetes állapotukban segítségünkre lehetnek a szívbetegség, rák és degeneratív állapotok megelőzésében, ahogy ezt átfogó kutatások is bizonyítják.
A diófélék szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása

A diófélék szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása

A diófélék kiváló forrásai a fehérjének, egészséges zsíroknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és számos egészségre gyakorolt pozitív hatást kínálnak, különösen a szív- és érrendszer tekintetében. Azonban sokan kerülik fogyasztásukat a relatíve magas kalóriatartalmuk miatt. Ez a probléma könnyen megoldható, ha a diófélékkel helyettesítünk más élelmiszereket, vagy csökkentett kalóriatartalmú ételekhez adjuk hozzá. 
A retek

A retek

Sokan nem is tudják, de a retek rengeteg egészségre gyakorolt jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Nem csupán a gyökere gazdag tápanyagokban, hanem a levele is, sőt, a levelekben több C-vitamin, fehérje és kalcium található, mint a gyökérben. A levelek használhatók a vese és bőr rendellenességeinek kezelésére, a rák elleni küzdelemben és a rovarcsípések okozta fájdalom és duzzanat enyhítésére. 
A szamóca

A szamóca

A szamóca ismét bizonyított a szívbetegség, cukorbetegség és a mentális hanyatlás elleni harcban.
Görögdinnye az alhasi zsír és artériás lerakódások ellen

Görögdinnye az alhasi zsír és artériás lerakódások ellen

A Kentucky Egyetem kutatói kimutatták, hogy a görögdinnye levének fogyasztása jelentős pozitív hatást gyakorolhat az artériákat eltömeszelő lerakódásokra a vérzsír összetételének módosításával és a veszélyes hasi zsír felhalmozódásának csökkentésével. 
Az étkezés előtti vízivás segít a fogyásban

Az étkezés előtti vízivás segít a fogyásban

A fogyási technikáknak manapság se szeri, se száma, a szakértők mindenféle diétákat és edzésprogramokat ajánlanak az elhízás megoldására. Egy új kutatás azonban egy egyszerű megközelítést kínál gyógyszerek és mellékhatások nélkül. A kutatók szerint két pohár víz elfogyasztása minden étkezés előtt segíti a súlyvesztést. 
Hét életmentő fűszer, étel és házi gyógymód

Hét életmentő fűszer, étel és házi gyógymód

Milyen is valójában a kicsattanó egészség és hogyan lehet felmérni egy egyén életminőségét? Egyre több emberben merülnek fel hasonló kérdések, hiszen nap, mint nap találkozunk az általános egészségi állapot leromlásával allergiák, autoimmun betegségek, idegrendszeri problémák, fejlődési rendellenességek és krónikus betegségek formájában. A választ ezekre a fontos kérdésekre csak akkor érhetjük meg teljesen, ha azt saját magunk tapasztaljuk meg.
Mi ez itt? Szibéria?

Mi ez itt? Szibéria?

Gondolhatták sokan az elmúlt hét hóförgetegei után. Nálunk, ahol gyönyörű szőlők  teremnek, mézédes görög és sárgadinnyék, almák, barackok, ropogós cseresznyék, meggy, eper, számtalan finom zöldség, gabonák, burgonya, kukorica. Felsorolni sem lehet csak kiemelni néhányat a legfontosabbak közült.
Növényi alapú étrenddel a krónikus betegségek ellen?

Növényi alapú étrenddel a krónikus betegségek ellen?

A krónikus betegségek, beleértve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, rákos daganatokat, cukorbetegséget és elhízást a kutatások szerint a nagyrészt növényekből, gyümölcsökből, diófélékből és magvakból álló étrenddel többségükben megelőzhetők. Ráadásul, ha mindez egészséges életmóddal párosul, akkor megakadályozhat, sőt sok esetben gyógyíthat is olyan krónikus betegségeket, melyek egyébként évente több millió ember halálát okozzák.
A csípős paprika elősegíti a fogyást?

A csípős paprika elősegíti a fogyást?

A csípős paprika az elmúlt években az sokak figyelmének középpontjába került egészségmegőrző és fogyást elősegítő tulajdonságai miatt. A benne lévő természetes vegyület, a kapszaicin többféleképpen is képes felgyorsítani a súlyvesztés folyamatát, az egészség veszélyeztetése nélkül. Nézzük, milyen előnyös hatásai vannak.
Az olíva olaj lenne a fogyás kulcsa?

Az olíva olaj lenne a fogyás kulcsa?

Már az olíva olaj étkezőasztalra helyezése is segíthet a fogyásban, mivel annak illata is teltségérzetet vált ki. A felfedezés annak a kutatásnak köszönhető, mely során a kutatók önkénteseket követtek nyomon, akik három hónapon át napi 500g joghurtot fogyasztottak.  Néhányan olíva olajat adtak hozzá, mások repce olajat, zsírt vagy vajat. Az olíva olajat fogyasztók összességében kevesebb kalóriát fogyasztottak és egyikük sem hízott meg.
Az alváshiány egészségtelen táplálkozáshoz vezet

Az alváshiány egészségtelen táplálkozáshoz vezet

Az Uppsala Egyetem tanulmánya szerint egy alvás nélkül töltött éjszaka után magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztunk és hajalmosabbak vagyunk a túlevésre is. Tekintve, hogy az alváshiány egyre növekvő probléma a modern társadalomban, ez az eredmény magyarázattal szolgál arra, hogyan vezethetnek a rossz alvási szokások elhízáshoz.
Mediterrán diétával a csontritkulás és kardiovaszkuláris kockázat ellen

Mediterrán diétával a csontritkulás és kardiovaszkuláris kockázat ellen

Korábbi kutatások igazolják a hagyományos mediterrán stílusú étrend egészségügyi hatásait. A kutatók megállapították, hogy az egészséges mennyiségű extra szűz olíva olajat, dióféléket, magvakat, gyümölcsöket, leveles zöldségeket és többletkalóriától mentes állati fehérjét tartalmazó étrend segít megelőzni a szívbetegség, cukorbetegség, stroke és demencia kialakulását. 
Lucullus hagyatéka

Lucullus hagyatéka

Ritka sikeres hadvezér volt. Időszámításunk előtt 60-ban  seregeivel elsöpörte Mithridatészt, aki Pontus uralkodója volt, sőt Armeniát is megszállta, ahol Tigranész uralkodott. Hatalmas vagyonra tett szert, de irigyei visszarendeltették őt Rómába, ahol fejedelmi jólétben élt. A lukulluszi lakomák már kétezer éve a hivalkodóan bőséges lakomák jellemzői.
Nyers étrenddel a sikeres fogyásért

Nyers étrenddel a sikeres fogyásért

Kevés olyan fogyókúrás program létezik, amely annyira egyszerű és egyértelmű lenne, mint a nyers étrend diéta.  Az emberek gyakran megfeledkeznek a különböző főzési technikák kalórianövelő hatásáról. Az olaj és vaj, valamint az általános sütési és főzési folyamatok akár 25 százalékkal is megnövelhetik egy étel kalóriatartalmát.
Kezdje a napját vízzel és citrommal

Kezdje a napját vízzel és citrommal

A tiszta víz és frissen facsart citrom az egyik leginkább vizsgált energianövelő. A legtöbb amerikai koffeintartalmú italt fogyaszt reggelente, hogy felébredjen. Ezek a mellékvese stimulánsok azonban a szervezetet károsítva termelnek energiát, míg a citromos vízzel tiszta energiát nyerünk, hiszen hidratálja és oxigénnel látja el a szervezetet, ami rendkívüli energiát és mentális tisztaságot eredményez.
Itt a héj a tét

Itt a héj a tét

Valóban igaz, hogy a legtöbb tápanyag a zöldségek és gyümölcsök héjában található?
A csodálatos curry

A csodálatos curry

Az indiai és a dél-kelet ázsiai konyha elképzelhetetlen nélküle. A karibi szigetvilágban is nélkülözhetetlen. A szó eredetileg a tamil kari szóból származik és az angolok nevezték el currynek.
Sárgarépa püré, a jóízű karotin bomba

Sárgarépa püré, a jóízű karotin bomba

A sárgarépa püré egy rendkívül ízletes és egészséges étel, tele van béta-karotinnal, melynek számos jótékony hatását ismerjük az emberi szervezetre. A sárgarépa püré tálalható pirított kenyérrel vagy pitával. 
A hagyma

A hagyma

A vöröshagyma, a fokhagyma, a póréhagyma egyaránt a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Ki más, mint a világ legnagyobb botanikusa, Linné sorolta be az akkor ismert hatezer növényfaj közé helyesen. Talán a legöregebb a póréhagyma, mert már egy négyezer éves báránypörkölt receptjében is szerepel egy Babilonban talált ékírásos agyagtáblán.
A nélkülözhetetlen fűszerek

A nélkülözhetetlen fűszerek

A fűszerek nem csak ételeink ízesítői, hanem természetes gyógyszerek, amik helyesen alkalmazva egészségünket is óvják. A helyes étkezés és fűszerelés egészség megóvó hatását a kínai orvosok már évezredekkel ezelőtt jól tudták. Arra törekedtek, minden betegük egye egészségesre magát, mert honoráriumot csak addig kaptak, amíg az általuk kezelt család tagjai egészségesek voltak.
A sáfrány

A sáfrány

3600 évvel ezelőtt hatalmas robbanás rázta meg a Földközi-tenger közepét és vele együtt eltűnt egy egész civilizáció, a minoszi civilizáció. Amikor sok ezer évvel később a régészek a hamu alól kiásták Szantorini szigetén a szinte épen maradt freskókat, meglepve tapasztalták, hogy a képeken a jól ismert sáfrányt ábrázolták talán a leggyakrabban.
Ne együnk sötétben!

Ne együnk sötétben!

Sokat írtam már arról, hogy mit együnk, mennyit együnk, hogyan együnk, de egy kérdést még nem vizsgáltunk meg, nevezetesen azt, hogy mikor együnk?
Kicsi a bors, de erős

Kicsi a bors, de erős

A bors őshazája India, ahol a mai napig is megtalálható a vadon élő változata. Az üzletekben vásárolhatunk fekete borsot, fehér borsot és pirosat. Talán többen nem tudják, hogy bármelyiket is vesszük, ugyan azt vesszük. Az eltérések a következőkből adódnak.
Gombás, spenótos frittata

Gombás, spenótos frittata

A frittata egy tipikus olasz étel, mely nagyon hasonlít az omletthez, azonban miután a tojás kicsit összeállt a serpenyőben, a sütőben sütik tovább. A gombás, spenótos frittata könnyen és gyorsan elkészíthető étel, mely kiváló lehet reggelire, ebédre vagy akár vacsorára. 
A sokarcú HDL koleszterin

A sokarcú HDL koleszterin

A HDL koleszterint, mint jó koleszterint ismerjük, hiszen az a fő feladata, hogy az erek falában lerakódott koleszterint onnan kioldja és a májba szállítsa. Azonban az evolúció soha nem  tesz fel semmit egyetlen lapra. A HDL koleszterinnek ezen kívül még más „lapokat” is leosztottak.
Gluténmentes banános-csokis muffin

Gluténmentes banános-csokis muffin

Az étcsokoládéval készült muffin íze sokkal különlegesebb, ráadásul a magas kakaótartalmú csokoládé antioxidáns vegyületekben és omega-6 zsírsavakban igen gazdag, de emellett tartalmaz még magnéziumot, vasat, krómot, mangánt, cinket és rezet is. 
Brokkolis zellerkrémleves

Brokkolis zellerkrémleves

A zeller különleges íz világot biztosít ennek a rendkívül egészséges, lúgosító ételnek. Mivel a brokkoli színe 8-10 perc főzést követően elhalványul, érdemes a végén hozzátenni egy kevés kis spenótot, így újra szép zöld lesz a leves. 
Sütőtök mousse

Sütőtök mousse

A sütőtök mousse könnyen és gyorsan elkészíthető, kiváló desszert.
Áfonyás zabpehely

Áfonyás zabpehely

Ez a magas rosttartalmú étel könnyedén, kb. 10 perc alatt elkészíthető, reggelinek kiváló.
A gyömbér

A gyömbér

Szegről-végről rokona a kurkumának és a kardamomnak. Őshazája Észak India, de Európában a rómaiak terjesztették el. A birodalom bukását követően azonban elfelejtették, majd ezer év tel el, míg újra felfedezték ezt a kiváló fűszernövényt. Lett is ára, nem kevés. Egy kilogramm gyömbér kb. két felnőtt birka árát érte akkoriban.
Olajos magvak

Olajos magvak

Valóban okosabbak lehetünk bizonyos ételektől? Kutatók szerint az olajos magvak „felturbózzák” agyunk teljesítményét és javíthatnak hangulatunkon. A mogyoró, dió, mandula és más, egzotikus magvak mind-mind rendelkeznek ezzel a különleges tulajdonsággal. 
Természetes ételek az elhízás ellen

Természetes ételek az elhízás ellen

A világ egyes fejlett országaiban (USA) odáig jutottunk, hogy a felnőtt lakosság 1/3-a klinikailag elhízott, a teljes populációnak pedig kb. a fele tekinthető túlsúlyosnak. Ez a borzalmas tendencia nem másnak köszönhető, mint a mozgásszegény életmódnak és a rendkívül egészségtelen, szénhidrátokban és kalóriákban dús étrendnek. Magyarországon ennyire még nem drámai a helyzet, de az elmúlt évtizedek tendenciái egyértelmű romlást mutatnak. 
12 szupertáplálék

12 szupertáplálék

A valódi szupertáplálékok hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessünk, erősítik immunrendszerünket, harcolnak a betegségek ellen és csökkentik a vér koleszterinszintjét. 
A magas szénhidrát tartalmú étrend előnyei

A magas szénhidrát tartalmú étrend előnyei

Ideális diéta nem létezik. Mindenki számára egészségi állapotának, korának, nemének, fizikai állapotának és betegségeinek a figyelembe vételével kell az ideális étrendet kialakítania. Vannak olyan  betegségek, amelyekben a szénhidrát dús diéta kifejezetten előnyös. Nézzük meg közelebbről őket.
A gyümölcsök hasznáról

A gyümölcsök hasznáról

Az emberiség történelme során a gyümölcsöt mindig nagyra értékeltük. Kínában a mandarinok (a császár fő tisztviselői) a nevüket is a mandarintól kapták. Minél magasabb rangú volt az illető, annál több mandarin fája volt.
Mennyi az optimális szénhidrát bevitel?

Mennyi az optimális szénhidrát bevitel?

A sokféle diéta (népszerű vagy csak felkapott diétás program) mind mást és mást mond, de a legegyszerűbb, ha megvizsgáljuk a tényeket. Ha a napi kalória szükséglet kevesebb, mint 30%- a szénhidrát, akkor a szervezet a saját fehérjéit kezdi el lebontani és cukorrá alakítani. A folyamat neve glükoneogenezis.
Alacsony szénhidráttartalmú diéta

Alacsony szénhidráttartalmú diéta

A kutatások eredményei alapján úgy tűnik, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták nem csak a kívánt alak elérésében játszanak fontos szerepet, hanem egészségünk fenntartásában is közrejátszanak. 
Fermentált zöldségek

Fermentált zöldségek

A fermentált zöldségek használata évezredes múltra tekint vissza. A boltban kapható savanyúságok, melyek tartósítószerrel kezeltek, hőkezeltek, szín, állomány és ízjavítókat, cukrot, stb. tartalmaznak, köszönő viszonyban sincsenek velük.
Újévi avokádós csokoládé puding

Újévi avokádós csokoládé puding

Nem túlzás azt mondani, hogy az avokádó talán a Föld legegészségesebb étele. Felsorolni is nehéz azt a sok értékes összetevőt, amit tartalmaz: vitaminok, ásványi anyagok, kiváló minőségű zsírsavak, értékes fitonutriensek, fehérjék, aminosavak, rostok valódi tárháza.
Mennyire fontos a BMI?

Mennyire fontos a BMI?

Kutatók egy része szerint a testtömeg-index (BMI = body mass index), mely a magasság és testsúly arányát vizsgálja nem ad pontos képet az elhízással kapcsolatos egészségügyi kockázatokról, mivel nem számol a testalkattal, a zsírszövet, illetve izomtömeg mennyiségével. Egy friss kutatás szerint azonban a BMI meglehetősen pontos eredményt mutat és ismeretében előre jelezhetők bizonyos betegségek (Obesity Research & Clinical Practice).
A tojástól az almáig

A tojástól az almáig

Az alma a selyemúton érkezett Európába, mert őshazája a mai Kazahsztánban volt. Nem véletlen, hogy ennek az országnak a fővárosát úgy hívják, hogy Alma Ata, azaz az „alma atyja”.
A kezdet a közép?

A kezdet a közép?

Amikor valakiről kiderül, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenved, akkorra már a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjeinek a fele elpusztult. A cukorbetegség progresszív folyamat, azzal, hogy meg van a diagnózis, nem áll le, a béta sejtek fokozatosan pusztulnak tovább.
Túlsúly vs. csontritkulás

Túlsúly vs. csontritkulás

Azoknál a férfiaknál, akik túlsúllyal rendelkeznek (különösen a has és csípő környékén), nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, derült ki az RSNA (Radiological Society of North America) éves gyűlésén bemutatott tanulmányból.
Banán, a világ legnépszerűbb gyümölcse

Banán, a világ legnépszerűbb gyümölcse

A banán a világ legnépszerűbb és felhasználását tekintve is a legsokoldalúbb gyümölcse. Megfőzhetjük, leturmixolhatjuk, nyersen elfogyaszthatjuk. Ráadásul ez a kis sárga gyümölcs számos módon fejthet ki pozitív hatást egészségünkre.
Őszi ételekkel a rák ellen

Őszi ételekkel a rák ellen

Az ősz a legideálisabb időszak a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, hiszen többségük ekkorra éri el tápanyagtartalma csúcsát. Nézzük meg, milyen ételeket érdemes fogyasztani a hűvös ősz beálltával?
Mi az, hogy húsevő?

Mi az, hogy húsevő?

A rendszertani felsorolás alapján növényevőket és ragadozókat különböztetünk meg. A ragadozók az elejtett zsákmányt fogyasztják, bőséges fermentált növényi táplálék mellett.
Táplálkozás, krónikus betegségek

Táplálkozás, krónikus betegségek

A krónikus betegségek közé tartoznak a szív-, és érrendszeri eredetű megbetegedések, a rák és a cukorbetegség is, melyek az összes halálozás kb. 65%-áért felelősek a World Health Organization (WHO) adatai szerint. Ma már tudjuk, hogy ezeknek a betegségeknek a többsége megfelelő táplálkozással és egészséges életmóddal megelőzhető, sőt, akár gyógyítható is lehet.
A közepes és a rövid szénláncú zsírsavak

A közepes és a rövid szénláncú zsírsavak

A közepes szénláncú zsírsavak 6-12 szénatomból álló zsírsavláncokat tartalmaznak. MCT néven szokták rövidíteni a nevüket. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben találhatók az anyatejben, de a legtöbb a kókusztejben található.
Hogyan hámozzuk a narancsot?

Hogyan hámozzuk a narancsot?

A citrusfélék (citrom, lime, narancs, stb.) nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint és különböző citrus bioflavonoidokat, mely vegyületeknek a kutatók sok kedvező biológiai hatást tulajdonítanak.
Nem csak a mozgás és a kalóriák számítanak

Nem csak a mozgás és a kalóriák számítanak

A csapból is az folyik, hogy modern világunkban túl sok kalóriát fogyasztunk és keveset mozgunk. Ergo, ha fogyni szeretnénk együnk kevesebbet és végezzünk rendszeresen valamilyen testmozgást. Ez persze mind igaz, azonban mindezek mellett agyunk is fontos szerepet játszik abban, hogy mennyire sikerül megőriznünk ideális alakunkat.
Bios Life Slim, a valódi különbség

Bios Life Slim, a valódi különbség

A Bios Life Slim egy klinikailag tesztelt étrend-kiegészítő készítmény, mely arra lett kifejlesztve, hogy elősegítse a szervezet zsírégetését, valamint az egészséges koleszterinszint fenntartását. A természetes összetevőket tartalmazó Bios Slim biztonságos, növeli a szervezet energiaszintjét, segíti a természetes fogyást.
Amikor a vér elzsírosodik

Amikor a vér elzsírosodik

Most nem a sokat emlegetett koleszterinre gondolok, hanem a trigliceridre. Harminc éve még majdnem ártatlan jelenségnek tartották,  mert sokszor látták, hogy étkezés után a vérsavó zavarossá vált a savóba került zsírtól, amit természetes folyamatnak véltek. Ha éhhomra is ilyen volt a savó, annak sem tulajdonítottak nagy jelentőséget, csak egészen extrém esetekben.
Miért a mediterrán diéta?

Miért a mediterrán diéta?

Ahhoz, hogy a kérdést megválaszolhassuk, tudnunk kell, mi is az a mediterrán diéta. A Földközi-tenger körül élő népek olyan kulináris és kulturális öröksége, ami felülmúlja a piramisokat, a Kolosszeumot.
Halolaj, omega-3 zsírsavak

Halolaj, omega-3 zsírsavak

Az Ohio State University kutatói legújabb tanulmányuk során azt találták, hogy azoknál a túlsúlyos, de egészséges középkorú vagy idősebb felnőtteknél, akik 4 hónapon keresztül fogyasztottak napi 1,25-2,5g omega-3 étrend-kiegészítőt, jelentősen javult a fehérvérsejtek DNS-ének végén elhelyezkedő telomerek állapota.
Mediterrán diéta és extra szűz olíva olaj

Mediterrán diéta és extra szűz olíva olaj

Tanulmányok egész sorozata igazolja a mediterrán diéta egészségre gyakorolt jótékony hatását. A mediterrán diéta legfontosabb elemei: extra szűz olíva olaj, citrusfélék, olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek, fehér húsok (főleg hal és szárnyasok) és kevés bor.
„Fogyós” kérdések

„Fogyós” kérdések

Egyen kevesebbet és mozogjon többet, ezzel garantáltan fogyni fog. Logikusan hangzik, ugye? Pedig teljesen hibás tanács!! A „fogyókúra-ipar” az elmúlt évtizedekben elhitette velünk, hogy minden kizárólag a kalóriákon múlik: fogyasszunk kevesebbet és égessünk el többet.
Leptin diéta

Leptin diéta

A leptin diéta magját 5 nagyon egyszerű szabály alkotja. Természetesen az elfogyasztott étel minősége ennél a diétánál is meghatározó. A leptin diéta esetén fontos, hogy mit, mikor fogyasztunk.
Éhezés és elhízás, leptin és magnézium

Éhezés és elhízás, leptin és magnézium

A túlsúlyos vagy elhízott emberek rendszerint mindig éhesek, függetlenül attól, hogy mennyit ettek korábban, agyuk azt az üzenetet küldi, hogy vigyenek be még több kalóriát. Ráadásul külön paradoxonnak számít, hogy a legtöbb túlsúlyos ember alultáplált, mivel a legtöbb hizlaló, egészségtelen műkaja nem tartalmazza azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetnek szüksége van.
A paleolit diéta és a köszvény

A paleolit diéta és a köszvény

A ketogén diéták (pl. Atkins, történetéről honlapomon részletes írásokat találhatnak) egy újabb „áldásos” hatására hívnám fel a figyelmet. Ez pedig a köszvény.
A South Beach diéta

A South Beach diéta

Napjaink legnépszerűbb diétája a South Beach diéta, amit dr. Arthur Agatston szívgyógyász dolgozott ki. Bár ő korábban dr. Atkins-szel is együtt dolgozott, a diétájának elvei teljesen más alapokon állnak.
Mi a sikeres fogyás titka?

Mi a sikeres fogyás titka?

Tudjuk, hogy a fogyókúrák többsége kudarccal végződik, 10 emberből 9 az átmeneti fogyást követően záros határidőn belül visszaszedi a leadott kilókat, rosszabb esetben korábbi testsúlyát is felülmúlja.
A legjobb vega fehérjeforrások

A legjobb vega fehérjeforrások

A legtöbb ember, aki élete során áttér a vegetáriánus életmódra, rendelkezik egy történettel, mely megmagyarázza, miért jutott arra a döntésre, hogy felhagy az állati eredetű táplálékokkal. Akármi is az ok, annak, aki nem fogyaszt állati eredetű táplálékot (főleg húst, tejet), biztosítania kell szervezete számára a szükséges mennyiségű és minőségű fehérje bevitelt.
Két evőkanál olíva olajjal a szívbetegségek ellen

Két evőkanál olíva olajjal a szívbetegségek ellen

Az olíva olajról régóta tudjuk, hogy kedvező hatással van a szív-, és érrendszer működésére. Kutatók most megvizsgálták azt is, hogy mennyire pozitív ez a hatás. Nem kell belőle „liter szám” fogyasztanunk ahhoz, hogy élvezhessük jótékony tulajdonságait.
Atkins-diéta vs. szívbetegségek

Atkins-diéta vs. szívbetegségek

Svéd kutatók szerint az Atkins-diéta, mely jellemzően alacsony szénhidrát és magas zsírbevitelen alapul, növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Csodálatos feketebors

Csodálatos feketebors

Koreai kutatók friss tanulmányt publikáltak a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban arról, hogy a feketebors képes lehet gátolni új zsírsejtek képződését testünkben. A feketeborsban található aktív hatóanyag, a piperin, mely a bors csípős ízéért felelős, segíthet a zsírpárnák elleni küzdelemben.
A rostok szerepe serdülőkorban

A rostok szerepe serdülőkorban

Azoknál a fiatal kamaszoknál, akik nem fogyasztanak kellő mennyiségű rostot, megnő a túlsúly kialakulásának esélye (főleg a hasra koncentrálódó), valamint vérükben emelkedhetnek a gyulladást jelző faktorok, amik növelik a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának rizikóját.
Mediterrán diéta: testi-lelki egészség

Mediterrán diéta: testi-lelki egészség

A mediterrán diéta kiváló a testnek és léleknek egyaránt, növeli az emberek életminőségét, derül ki egy friss kutatásból. A tanulmány szerint az olajokban gazdag mediterrán ételek, mint a hal, tenger gyümölcsei, stb. javítják általános közérzetünket.
Hány kalóriát fogyasszak naponta?

Hány kalóriát fogyasszak naponta?

Az, hogy kinek mennyi a napi kalória igénye több tényező párhuzamos függvénye: életkor, magasság, testsúly, nem, életstílus, általános egészségi állapot, stb. Értelemszerűen egy fizikailag aktív, 190 cm magas, egészséges fiatalembernek több kalóriára van szüksége, mint egy 70 éves, 150 cm magas nőnek.
CLA: konjugált linolsav

CLA: konjugált linolsav

A CLA, vagyis konjugált linolsav (conjugated linolic acid) egy természetes zsírsav, melynek hosszú távú egészségjavító hatása lehet azáltal, hogy segít fenntartani az ideális testsúlyt.
A jázminpakóca (Stevia) tanulságos története

A jázminpakóca (Stevia) tanulságos története

A Stevia több száz éve ismert, kiváló édesítőszer, amit a Dél-Amerikában élő guarani indiánok ismertettek meg velünk. Az ő történelmük és a Stevia története kísérteties hasonlóságokat mutat.
Omega 3-6-9 esszenciális zsírsavak

Omega 3-6-9 esszenciális zsírsavak

dr. Robert Young terméke, a Young pHorever Omega 3-6-9 egy olyan speciális készítmény, mely teljesen természetes formában tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen, legjobb minőségű omega zsírsavakat. Lenmag, borágó és kendermag olajat tartalmaz, önmagában és öntetként, salátákhoz is használható.
A 10 legegészségesebb táplálék

A 10 legegészségesebb táplálék

Képzeljen el egy olyan étel szelekciót, mely egészséges, finom és csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét. Számos korábbi tanulmány eredményeire alapozva, nézzük meg, mai tudásunk szerint melyek a legegészségesebb ételek!
Elhízás, zsírraktározás

Elhízás, zsírraktározás

Kutatók régóta vizsgálják az elhízás és a zsírraktározás pontos folyamatát, legfrissebb eredményeik azt mutatják, hogy a zsír lerakódásának és elraktározásának menete sokkal gyorsabban történik meg, mint azt korábban gondoltuk. Régóta tudjuk, hogy a táplálékból származó zsír a belekből az érrendszerbe jut, ahonnan az izmok annyit használnak fel, amennyire szükségük van.
Sikeres fogyás rostokkal

Sikeres fogyás rostokkal

Avagy a magas rosttartalmú táplálkozás szerepe a sikeres és egészséges fogyókúrában. Ha Ön túlsúlyos vagy elhízott és szeretne egészségesen, tartósan lefogyni, kezdjen el olyan ételeket enni, melyek sok rostot tartalmaznak. Az élelmi rostok nem csodaszerek vagy mágikus fogyasztószerek, csupán képesek teltség érzetet biztosítani fölösleges, extra kalória bevitel nélkül.
Fermentáció

Fermentáció

A fermentáció egy olyan kémiai folyamat, melynek során szerves anyagokat enzimek hatásának teszünk ki. Indulásképpen tehát adott valamilyen táplálék és valamilyen benne található, vagy hozzáadott enzim, esetleg baktérium- és/vagy gombakultúra.
Élelmi rostok

Élelmi rostok

Egyes felmérések szerint a fejlett világ lakosságának mindössze 5%-a fogyaszt elegendő rostot. Mindannyiunk számára előnyös a megfelelő mennyiségű rostbevitel, de különösen igaz ez a cukorbetegekre.
Mit együnk?

Mit együnk?

Miért kellene naponta ötször zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk? Minden nap egy alma az orvost tényleg távol tartja? Nézzük meg, mi áll valójában a gyakran hallható frázisok mögött. 
Diétázva fogyni? Hogyan?

Diétázva fogyni? Hogyan?

Megpróbáljuk a lehetetlent és áttekintjük a különböző diéták előnyeit és hátrányait a következő sorokban.
Fogyni csak ésszel és a tények ismeretében lehet!

Fogyni csak ésszel és a tények ismeretében lehet!

Az ember átlagos zsírmentes, azaz tiszta testtömege tényleges testsúlyának a 75%-a.Ennek a zsírmenetes testtömegnek a 70%-a víz, 20%-a fehérje és 10%-a ásványi anyagokból áll. Normális körülmények között a zsírszövetben mintegy 150 ezer kalóriát raktározunk  el, míg a fehérjéinkben (mely kb. 14 kg) grammonként négy kalória van. A fehérjék tehát kb. 56 ezer kalóriát tartalmaznak.
A kövérség nem csak esztétikai kérdés

A kövérség nem csak esztétikai kérdés

A felnőtt lakosság 67%-a, a 14 év alatti gyermekek pedig 27%-a elhízott. Sokan szeretnének fogyni, de a fogyókúrák hatása átmeneti és 10 év múltán 98%-uk visszahízik. Nem érdemes szépíteni a tényeket. Az elhízott nők vagy már most cukorbetegek, vagy azok lesznek (100%-ban)  5-10 éven belül. Az elhízott férfiaknál kicsit jobbak a sanszok, de nem követünk el nagy hibát, ha minden elhízott embert cukorbetegnek tekintünk.
Nem a Neander-völgyből jöttünk

Nem a Neander-völgyből jöttünk

Ma, amikor a paleolit diétát, sőt életmódot hirdető cikkeknek, könyveknek se szeri se száma, nem árt néhány alapvető dolgot tisztázni, mielőtt állást foglalnánk abban a kérdésben, hogy helyes vagy nem helyes a paleolit étrend.
A tartós fogyás titka?

A tartós fogyás titka?

Előfordult már Önnel élete során, hogy sikertelenül diétázott? Szeretett volna karcsúsodni, ezért keveset evett, edzett és mellette még sem volt képes fogyni, rosszabb esetben még gyarapodott is testtömege? Esetleg hosszú szenvedés árán leadott pár kilót, majd a kúra végén pár nap alatt visszahízta súlyfeleslegét?
Bios Life Slim – forradalmi zsírégető

Bios Life Slim – forradalmi zsírégető

Olyan fogyókúrás megoldást keres, mely valóban hatékony, tartós és nem kell érte feje tetejére állítania mindennapjait? A megoldás a Bios Life Slim, mely 16 év kutatásán alapul, így az elmúlt 30 év egyik legsikeresebb termékévé vált a fogyni kívánók körében.
Hogyan segíthetnek a rostok az egészséges fogyásban?

Hogyan segíthetnek a rostok az egészséges fogyásban?

A rostok a növényi eredetű táplálék általunk nem emészthető részei, melyek anélkül haladnak keresztül tápcsatornánkon, hogy kalóriát vagy tápanyagot juttatnának szervezetünkbe. Mégis nagyon fontosak és egészségesek az emberi szervezet számára. Segítenek a normál bélmozgások fenntartásában, valamint több kutatás szerint bizonyos betegségek megelőzésében is fontos szerepük van.
A zöld tea szerepe a fogyókúrában

A zöld tea szerepe a fogyókúrában

A különböző „csoda fogyasztószerek” sokszor igen káros anyagokat tartalmaznak és más egészségtelen vegyületekkel párosulnak. Ezzel szemben a zöld tea egy teljesen természetes anyag, mely segítséget jelenthet az egészséges fogyásban. Természetesen nem fogunk tőle 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni, de rendszeres fogyasztásával jelentősen növelhetjük szervezetünk zsírégető kapacitását és blokkolhatjuk a zsírszövetek felhalmozódását.
Zsírégetés zöld teával?

Zsírégetés zöld teával?

Egy átfogó kínai tanulmány szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása – mely természetes katekinekben igen gazdag – segítséget nyújthat a túlsúlyos embereknek az egészséges fogyásban.
A vikingek

A vikingek

793-ban, mikor porig égették a mai Anglia területén lévő lindisfarnei kolostort a Skandináviából (mai Svédország, Norvégia és Dánia) kirajzó vikingek, egész Európa megdöbbent a támadás hevességén és ellenállhatatlan voltán. Pedig ez még csak a kezdet volt.
Hogyan használjuk a Bios Life Slim terméket?

Hogyan használjuk a Bios Life Slim terméket?

A Unicity vállalat Bios Life Slim terméke Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a fogyni vágyó vásárlók legnagyobb része elégedett a termékkel. A Bios Life Slim nem csodaszer, de nem is állítja azt magáról. Nem lehet vele életmódváltás nélkül, egy hét alatt 10 kg-ot leadni, azonban kiváló társ annak, aki szeretne egészségesen, eredményesen és tartósan fogyni, egy olyan termék segítségével, melynek hatásmechanizmusát kutatási eredmények támasztják alá.
Mi a stevia? (sztívia)

Mi a stevia? (sztívia)

Az édesítőkben egy a közös: mindegyik édes. Amiben viszont különböznek, hogy mindegyik másként édes. Hasonlítsuk össze a nádcukor és a méz ízét, vagy a juharszirupot a fruktózzal (gyümölcscukorral). Az ízük és az édességük mértéke eltér. Másként kell adagolni, más a kalória tartalmuk és más íz hatást kapunk, ha ételekbe, italokba keverjük őket. Így van ez a Steviával is.
Paleolit táplálkozás?

Paleolit táplálkozás?

Azért vannak a tévhitek, hogy kitöltsék tudásunk hézagait. Az egyik ilyen tévhit, hogy a kőkorszaki ember szinte kizárólag csak húst fogyasztott. A legújabb kutatások függvényében ez az állítás egész egyszerűen nem igaz.
Hatással lehetünk génjeinkre?

Hatással lehetünk génjeinkre?

Egy friss kutatás szerint fizikailag aktív életvitellel jelentősen csökkenthető annak a génnek a szerepe, mely a zsírszövet, valamint az elhízás kialakulásáért felelős (FTO gén). A kutatás vezetője szerint tanulmányuk azt bizonyítja, hogy az FTO gén aktivitása akár 30%-kal is csökkenhet azok között, akik rendszeresen sportolnak, mozognak.
Az örök élet titka

Az örök élet titka

Két sziget a Földközi tengerben. Egy sziget a kelet-kínai tengerben. Egy távoli félsziget Costa Ricán. Egy város Kaliforniában. Egzotikus helyektől hétköznapi régiókig. Egy valami azonban közös ezekben az egymástól távol fekvő területekben: a helyiek kb. 10-15 évvel hosszabb ideig élnek, mint mi, sokan pedig megérik a 100 év feletti kort is.
Főzd meg, süsd át vagy dobd el!

Főzd meg, süsd át vagy dobd el!

A Clinical Infectious Disease nevű rangos, tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az USA-ban a legnagyobb élelmiszer áruházakban, az ott forgalmazott húskészítmények  majdnem 50%-a staphylococcus baktériummal szennyezett.
Vedd fel a cipődet és fuss…

Vedd fel a cipődet és fuss…

A Texas Egyetem kutatói 45 és 65 év közötti férfiaknál azt vizsgálták, hogy fittségi állapotuk mekkora szerepet játszik a későbbi szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásában.
A megkerülhetetlen Omega 3 zsírsavak…

A megkerülhetetlen Omega 3 zsírsavak…

Pedig megpróbálták őket megkerülni, vitatni a hasznosságukat, de mindhiába. Öt féle kóros zsíranyagcsere formát különböztetünk meg (Frederickson féle felosztás) és ebből a II/B, a III-as és a IV-es, valamint az V-ös típusú eltéréseknél az omega 3 zsírsavak használata bizonyítottan előnyös.
Az egészség „Szentháromsága”

Az egészség „Szentháromsága”

Ha sikerülne mindenkinek abbahagyni a dohányzást és legalább naponta egy órát mozognánk, valamint mediterrán étrendet folytatnánk, akkor a várható élettartamunk átlagosan legalább 15 évvel megnövekedne. Gondoljunk csak bele…
Kettlebell – a hatékony zsírégető edzés?

Kettlebell – a hatékony zsírégető edzés?

Az elmúlt hetekben számos kérdés érkezett hozzánk a Magyarországon viszonylag újnak számító sport „őrületről”, a Kettlebell-ről, ezért nézzük meg, mit várhatunk ettől a mozgás típustól.
Súlyzózás vagy aerobik?

Súlyzózás vagy aerobik?

Amikor végre rászánjuk magunkat arra, hogy leadjuk súlyfeleslegünket, gyakran az alábbi dilemmával szembesülünk: menjük le a közeli konditerembe és emelgessünk súlyokat vagy járjunk el aerobik órára és kocogjunk rendszeresen? Az aerobic, a futás tipikusan aerob sportok, míg a „gyúrás”, súlyzózás anaerob tevékenység.
Túlsúly és elhízás: növekvő probléma

Túlsúly és elhízás: növekvő probléma

Megdöbbentő adat, hogy világszerte 1,5 milliárd túlsúlyos és fél milliárd elhízott felnőtt ember él. Japánban és Kínában minden 20., Hollandiában minden 10., Ausztráliában minden 4. nő túlsúlyos. Tonga szigetein a lakosság 70%-a rendelkezik súlyfelesleggel. Korunk „népbetegsége” már a gyermekeket is elérte, 170 millióra tehető a Földön elő túlsúlyos vagy elhízott gyerekek száma.
A hosszú élet titka: mediterrán diéta?

A hosszú élet titka: mediterrán diéta?

Kutatók szerint azok, akik mediterrán típusú táplálkozást folytatnak, rendszeresen mozognak, nem dohányoznak és odafigyelnek testsúlyukra, akár 15 évvel tovább élhetnek, mint azok, akik fittyet hánynak az egészséges életmódra.
Rostokkal a mellrák ellen

Rostokkal a mellrák ellen

Egy friss orvosi kutatás szerint azoknál a nőknél, akik nap, mint nap megfelelő mennyiségű rostot fogyasztanak, kisebb eséllyel alakul ki mellrák. A kínai kutatók azt találták, hogy a legtöbb rostot fogyasztó nőknél 11%-kal kisebb eséllyel alakul ki mellrák, mint azoknál, akik a legkevesebb rostot fogyasztják.
A kemoterápia és a rostok

A kemoterápia és a rostok

Már régóta, mélyen benn van az orvosi köztudatban, hogy a széles spektrumú antibiotikumokkal történő gyógyszeres kezelés a normális bélflórát (melyet kb. 500 féle baktérium alkot és a teljes vastagbelet kitöltve mintegy 1,5 kg baktérium tömeget képez) súlyosan károsíthatja. Ennek következtében bizonyos baktérium törzsek elszaporodhatnak mások rovására és súlyos bélgyulladást, hasmenést (akár véres hasmenést), lázat okozhatnak, sőt, ha nem idejében és nem megfelelően kezelik, akkor a beteg halálához is vezethet.
Élelmi rostokkal a „gyilkos zsír” ellen

Élelmi rostokkal a „gyilkos zsír” ellen

Nem minden zsírszövet egyforma. Az ún. szubkután zsírszövet, mely közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el sokkal kevésbé veszélyes, mint az a zsírszövet, mely körülöleli szerveinket, testünk mélyebb részein található.
Az élelmi rostok

Az élelmi rostok

Amikor élelmi rostokról beszélünk, mindig a növényi táplálék általunk nem emészthető részeire gondolunk, amik azonban a tápcsatornán keresztül haladva a vastagbél baktérium flórája által részben mégis lebomlanak és hasznosulnak, ill. a széklettel kiürülnek.
Egészséges, tartós fogyás

Egészséges, tartós fogyás

A túlsúly, ill. az elhízás a leggyakrabban 45-59 éves korban alakul ki, férfiakban és nőkben egyaránt. A nők elhízásának ebben az időpontban való kialakulását a menopauzával magyarázzák, férfiaknál az igazi okokat nem tudjuk. Az elhízás legrosszabb formája a hasra lokalizálódó (ún. viscerális forma), mely a szívhalál valószínűségét megötszörözi.
A tabuk azért vannak, hogy megdöntsék őket

A tabuk azért vannak, hogy megdöntsék őket

Az elhízás korunk népbetegsége, amit nagyon kevés sikerrel tudunk csak gyógyítani. A divatos fogyókúrák után tíz évvel a betegek az eredeti súlyúkat 98%-ban visszahízzák, ill. sokan még plusz 10-20 kg-mal meg is fejelik a diéta előtti súlyukat.
„Sörhas” vagy „Muffin top” vs. szívbetegség

„Sörhas” vagy „Muffin top” vs. szívbetegség

A „sörhashoz” hasonlóan, melyet inkább férfiak esetén használunk, találó szó az angol „Muffin top”, mely azokra a hölgyekre utal, akik kisebb-nagyobb úszógumit „növesztettek” derekuk köré. Az ilyen típusú elhízás azonban nem csak esztétikai probléma, hanem igen jelentősen megnöveli a stroke és szívinfarktus valószínűségét. Friss kutatások szerint ez az elhízási mód legalább annyira veszélyes, mint napi egy doboz cigaretta elszívása.
Kékáfonya vs. elhízás

Kékáfonya vs. elhízás

Több táplálkozással foglalkozó tanulmány is megállapította, hogy a kékáfonya fogyasztása jelentősen hozzájárul az egészség megőrzéséhez, mivel a kékáfonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és más értékes, bioaktív vegyületeket. Így az öregedéstől kezdve, a metabolikus szindrómán át, számos pozitív tulajdonságát írták le kutatók a kékáfonyának. A Texas Woman’s University kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatással lehet a kékáfonya korunk népbetegségére, az elhízásra.
Tessék szépen felállni!

Tessék szépen felállni!

Megdöbbentő és sokkoló tanulmány látott napvilágot az elmúlt napokban. A tanulmány készítői (Pennington Biomedical Recearsh Center, Louisiana) 17 000 férfi és nő életstílusát analizálták 13 éven keresztül és arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik a nap legnagyobb részét ülve töltik, 54%-kal nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktusban.
Koleszterin a "vádlottak padján"

Koleszterin a "vádlottak padján"

A koleszterin, mint a szívinfarktus és a stroke betegségek első számú főbűnöse, már kb. harminc éve ül a vádlottak padján. De próbáljunk kicsit gondolkodni, hátha a per újra tárgyalására van szükség. A vérplazma koleszterin szintje egyforma értéket mutat a vénákban és az artériákban is. Mégis az arterioszklerózis kizárólag csak az artériákban alakul ki, a vénákban soha. Ha a koleszterin a fő bűnös, akkor hogyan lehetséges ez?
Rostokkal az egészségért

Rostokkal az egészségért

Egy 9 éven át tartó tanulmány azt mutatta, hogy azok, akik magas rosttartalmú ételeket fogyasztanak tovább élnek, mint azok, akiknél alacsonyabb a napi rost bevitel mennyisége. Régóta ismert dolog, hogy a rendszeres rost fogyasztás kedvező az emésztőrendszer egészsége szempontjából.
Grapefruit-diéta?

Grapefruit-diéta?

A grapefruit gyümölcs régóta úgy él a köztudatban, mint azon természetes táplálékok egyike, mely segítségével hatásosan lehet fogyni, s mára kialakult a „Grapefruit-diéta” is, kérdés, hogy valóban használ-e a módszer?
Reggelizz úgy, mint egy király…?

Reggelizz úgy, mint egy király…?

„Reggelizz úgy, mint egy király, vacsorázz úgy, mint egy koldus” – hallhattuk sokáig, mint az ideális testsúly elérésének és megtartásának unikális receptjét. A táplálkozási szakértők sokáig azt javasolták, hogy együnk sokat reggelire, mivel a nagy mennyiségű reggeli révén kevesebbet fogunk majd enni a nap hátralévő részében.
A belső ellenség…

A belső ellenség…

Mindenki ismeri az érzést, amikor egy rossz mozdulat vagy éppen futás után megdagad a térde vagy egy beteg fog miatt begyullad a szája és feldagad a fél arca. Az ilyen gyulladásokra sokszor jeget teszünk, hogy leapasszuk vagy bekapunk valami vény nélkül kapható gyógyszert. Van azonban a gyulladásoknak egy másik fajtája is: a krónikus gyulladás.
Koleszterincsökkentés statinokkal?

Koleszterincsökkentés statinokkal?

Pár évvel ezelőtt az emberek többsége még nem is hallott róluk. Ma már milliók szedik világszerte a koleszterincsökkentő statin gyógyszereket annak érdekében, hogy elkerüljék a szívinfarktust és az agyvérzést.
Európát is elérte a „világjárvány”

Európát is elérte a „világjárvány”

Eddig az amerikaiak privilégiumának számított, mára Európát is elérte a „kór”: minden második európai ember túlsúlyos vagy elhízott. Ez a szám az elmúlt 20 évben megduplázódott.
A kis túlsúly is jelenthet rizikót?

A kis túlsúly is jelenthet rizikót?

A legnagyobb orvosi tanulmányok, melyek a túlsúly egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták, megállapították, hogy a kis túlsúly is növeli a korai elhalálozás kockázatát.

Aminosavak: triptofán

Aminosavak: triptofán

Az aminosavak a fehérjék építőkövei, közülük a triptofán az egyik legismertebb. A triptofánhoz hasonló esszenciális aminosavakat az emberi szervezet nem képes szintetizálni, azaz előállítani, ezért a táplálkozás során kell magunkhoz vennünk.
Gyulladás csökkentő diéta

Gyulladás csökkentő diéta

2010. novemberi Journal of the American Dietetic Association, azaz az amerikai dietetikusok szervezetének hivatalos lapjában egy összefoglaló cikk jelent meg a gyulladás csökkentő diétáról, melynek segítségével olyan krónikus betegségek kialakulási esélye csökkenthető, mint a szívbetegségek, cukorbetegség, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór és bizonyos rák típusok.
Szív-, és érrendszeri betegségek vs. zsíros erek

Szív-, és érrendszeri betegségek vs. zsíros erek

A Cincinnati Egyetem (UC – University of Cincinnati) kutatói azt találták, hogy az erek külső falán található zsírszövetek szívbetegség kialakulásához vezethetnek és hajlamosítanak a cukorbetegségre is.
A diétázók izmot veszítenek zsír helyett, ha keveset alszanak…

A diétázók izmot veszítenek zsír helyett, ha keveset alszanak…

Azok az emberek, akik kalóriaszegény diétát folytatnak, ugyanazt a mennyiségű súlyt veszítik el, ha 5 és fél vagy 8 és fél órát alszanak éjjelenként. Azonban azoknál, akik 8,5 órát alszanak, leginkább zsírvesztés figyelhető meg, míg akik 5,5 órát alszanak, elsősorban izmot veszítenek zsír helyett egy nemzetközi orvosi folyóirat szerint.
Omega-3 vs. mentális egészség

Omega-3 vs. mentális egészség

Egy norvég tanulmány kapcsolatot talált a halfogyasztás és a növekvő mentális készségek, egy holland tanulmány az omega-3 fogyasztás és a szellemi hanyatlás csökkenése, míg egy új-zélandi tanulmány a vér omega-3 zsírsav szintje és a pszichés egészség között.
Omega-3 vs. szívbetegségek

Omega-3 vs. szívbetegségek

Egy 2006-ban publikált tanulmány szerint a DHA és EPA (omega-3 zsírsavak) nagyobb mennyiségű fogyasztása csökkenti a szív-, és érrendszeri eredetű összhalálozást, a hirtelen halált és a stroke kialakulásának esélyét.
Májvédő omega-3 zsírsavak?

Májvédő omega-3 zsírsavak?

Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás védelmet jelenthet az elhízás okozta májkárosodással, valamint az inzulin rezisztenciával szemben.

Bajai halászlé

Bajai halászlé

Mindig mindent el lehet rontani. Miközben Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás 2-3kg, ami elképesztően kicsiny mennyiség, addig Baja és környékén ez az érték 37kg/fő/év.
A tökéletes iskolai ebéd?

A tökéletes iskolai ebéd?

Kutatók megállapították, hogy a legtöbb szülő elégtelent kapna amiatt, hogy az étel, amit gyermekeiknek csomagolnak, nem tartalmaz elég energiát, vitamint, kalciumot, vasat és cinket.
Lisztérzékenység: növekvő esetszám

Lisztérzékenység: növekvő esetszám

Soha nem lehetünk elég idősek ahhoz, hogy azt mondhassuk: ezt megúsztuk, lisztérzékenyek már biztosan nem leszünk. A legfrissebb kutatások szerint a lisztérzékenység nem csak gyermekkorban alakulhat ki, sőt, úgy tűnik, az életkor előre haladtával nő a lisztérzékeny esetek előfordulása.
7 trükk a gyorsabb anyagcseréért

7 trükk a gyorsabb anyagcseréért

Vannak olyan szerencsés emberek, akik „jó anyagcserével” születtek, ezáltal vékony és magas a testalkatuk, amihez ráadásul nem szükséges a testmozgás és a kalóriaszámlálás. Sajnos az emberek többsége nem rendelkezik ehhez hasonló tulajdonságokkal. Lássuk, mik azok az okok, amik közre játszanak a lassú anyagcserében?
„Súlyos” problémák

„Súlyos” problémák

Sajnálatos tény, hogy a fejlett világ lakosságának körében egyre jobban terjed az elhízás, mely rendkívül súlyos betegségek kialakulásának ágyaz meg.
BMI-index

BMI-index

A BMI, azaz testtömeg index manapság egy nagyon népszerű módszer arra, hogy megállapítsuk, az adott egyén testsúlya normális, túlsúlyos, elhízott vagy éppen kórosan sovány. Nem alkalmazható azonban mindenkinél tökéletesen a BMI.
Elhíztam vagy talán hormonzavaros vagyok?

Elhíztam vagy talán hormonzavaros vagyok?

Teszik fel sokan a kérdést orvosaiknak. Napjaink egyik legsúlyosabb népbetegsége az elhízás. De vajon a kövérség mennyiben írható bizonyos hormonok kórós működésének a számlájára? Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről ezt a kérdést!
Érdemes-e kettő helyett enni?

Érdemes-e kettő helyett enni?

Azok a várandós nők, akik betartják a régi, hibás instrukciót („terhes nőnek kettő helyett kell ennie”) veszélyeztetik saját egészségüket – derül ki egy átfogó ausztrál kutatásból.
Terhesség vs. egészséges táplálkozás

Terhesség vs. egészséges táplálkozás

Egy érdekes adat, hogy a fejlett Egyesült Államokban évente kb. 65-76 millió ember betegszik meg attól, amit megeszik, közülük kb. 325 ezren kerülnek kórházba és 5-9 ezren meghalnak. Mivel a terhesség komoly megpróbáltatások elé állítja az immunrendszert, mind az anyukának, mind pedig magzatának magas rizikót jelentenek az ilyen fertőzések.
Amit a cukrokról tudnunk kell

Amit a cukrokról tudnunk kell

A legismertebb cukorformánk a szacharóz, vagy nádcukor, répacukor. Ez valójában egy alfa-D-glükózból és egy béta-D-fruktózból épül fel, tehát valójában diszacharid.
Zsírok és olajok

Zsírok és olajok

A különböző zsírok és olajok meglehetősen különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, a következő tanulmányban megpróbálom összefoglalni legfőbb tulajdonságaikat.
Elhízás a fejlett világban

Elhízás a fejlett világban

Nap, mint nap hallhatjuk a híradásokban, olvashatjuk tanulmányokban, hogy amíg a fejlődő világban rengetegen éheznek, addig fejlett világunk egyik legfőbb egészségügyi problémája az elhízás.
BMI és nyak körfogat

BMI és nyak körfogat

A világon a legelterjedtebb módszer a túlsúly megállapítására a BMI, azaz a „body mass index” (testtömeg index), mely az egyén magasságából és testsúlyából kalkulál egy értéket. Ha a BMI érték 18,5 alatt van kóros soványságról, 18,5 és 24,9 között normál testsúlyról, 25 és 29,9 között túlsúlyról, 30 felett pedig elhízásról beszélünk.
Rostok és a fogyás

Rostok és a fogyás

A tartós, egészséges fogyás elérésében nagyon fontos szerepük van a rostoknak. A rostok elsődleges és legismertebb tulajdonsága, hogy egészséges telítettség érzést adnak fogyasztóiknak, ezáltal megszűnhet a plusz kalóriák bevitele.
Szénhidrát megvonás, zsírégetés, fogyás

Szénhidrát megvonás, zsírégetés, fogyás

Manapság se szeri, se száma a különböző diétás, fogyasztó kúráknak, fogyókúrás étrendeknek, azonban nagyon óvatosnak kell lennünk azokkal a módszerekkel, melyek szélsőséges magatartást követlenek tőlünk, hiszen a cél minden esetben az egészséges fogyás!
Séta az egészségért

Séta az egészségért

A séta a legegyszerűbb kardiovaszkuláris gyakorlat, mely segíthet egészségünk megőrzésében, az egészséges fogyásban. A láb mindig „kéznél van”, ezért leghűbb társunk lehet szív-, és érrendszerünk védelmében.
A pisztácia ereje

A pisztácia ereje

A lúgosító életmód és dr. Robert Young elmélete alapvetően kizárja az állati eredetű fehérjék többségét étrendünkből, mivel megfigyelései szerint az állati eredetű fehérjék legnagyobb része nem képes tökéletesen felszívódni bélrendszerünkben, ott rothadásnak indul, s ez megterheli emésztő rendszerünket, valamint csökkenti a bélbolyhok felszívási felületét.
Esszenciális zsírsavak

Esszenciális zsírsavak

Manapság egyre több ember rendelkezik jelentős súlyfelesleggel és ezek a lerakódott zsírszövetek számos mellékhatással járnak, komoly betegségeknek ágyazhatnak meg. Ezért rohamosan nő azoknak a száma is, akik szeretnének megszabadulni kóros súlyfeleslegüktől, ezért étrendjükből teljes egészében kiiktatják a zsírokat. Ez jelentené az egészséges táplálkozást, a fogyókúrás étrendet?
Borsó protein

Borsó protein

Az emberi szervezetnek szüksége van megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje bevitelre, azonban nem mindegy, hogy az elfogyasztott fehérje milyen forrásból származik. A jó minőségű fehérjék szerves részét képezik az egészséges táplálkozásnak, a fogyókúrás étrendnek.
Gyilkos zsír

Gyilkos zsír

Ma már szinte mindenki számára ismert az elhízás és különböző súlyos, krónikus betegségek közötti kapcsolat. A túlsúly cukorbetegséghez, szív-, és érrendszeri megbetegedéshez vezethet, de növeli a rák kialakulásának valószínűségét is. A megelőzésben hatalmas szerepe van a megfelelő fogyókúrás étrendnek, az egészséges fogyásnak.
Hízhatunk az édesítőszerektől?

Hízhatunk az édesítőszerektől?

Szervezetünk egy rendkívül bonyolult, összetett rendszer, ezért számos esetben máshogy reagál dolgokra, mint ahogyan azt a formális logika diktálná. Így van ez az édesítőszerek esetében is. Az emberek többsége szereti az édes ételeket, italokat. Édesítjük a kávénkat, teánkat, a süteményeket, és még rengeteg dolgot. Azonban tudjuk azt, hogy a cukor, amit a legtöbben édesítésre használunk, erősen hizlal. Mit tehetünk tehát?
Cukorbetegség és a vese

Cukorbetegség és a vese

A cukorbetegség és bizonyos vesebetegségek kapcsolata, a lúgosítás, lúgosító életmód (SuperGreens, Green Magma) szerepe cukorbetegségben.
Bios Life vs. II-es típusú diabétesz

Bios Life vs. II-es típusú diabétesz

A Bios Life termékcsalád túlsúlyra és magas koleszterin szintre gyakorolt hatását már vizsgáltuk. Most nézzük meg, mit várhatunk tőle II-es típusú cukorbetegségben?
Bios Life vs. magas koleszterin

Bios Life vs. magas koleszterin

A Bios Life Slim egy forradalmian új zsírégető étrend-kiegészítő készítmény, melynek vízben oldódó és vízben nem oldódó rostjai az egészséges fogyás mellett az ártó koleszterin szintet is képesek jelentősen csökkenteni.
Bios Life vs. zsíranyagcsere zavar

Bios Life vs. zsíranyagcsere zavar

A legtöbb ember, de még nagyon sok orvos számára sem ismert tökéletesen a kapcsolat a koleszterinszint csökkentés és az étkezési rostok között.
Lúgosító Super Chlorophyll

Lúgosító Super Chlorophyll

Hihetetlen teljesítmény. Egészségünket egy kötéltáncoshoz hasonlíthatjuk, akinek szüntelenül egyensúlyoznia kell.
F, mint rostok

F, mint rostok

A FIBRE szó jelentése magyarul: rost. A rostoknak nagyon fontos szerepük van táplálkozásunkban, és számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amikre korábban nem is gondoltunk.
Rostok és fogyás

Rostok és fogyás

Az emberi szervezetnek szüksége van növényi eredetű rostokra. A rostok egészség megőrző szerepük mellett segítséget jelenthetnek az egészséges fogyás elérésében is.
Bios Life Slim™

Bios Life Slim™

A Bios Life Slim™ egy innovatív termék, amely az elmúlt 30 évben a leginkább figyelemreméltó táplálkozástudományi áttörést hozta a súly és a testzsír kezelésében.
Ünnepi vétkezés

Ünnepi vétkezés

Legszebb ünnepünk a Karácsony és legvidámabb ünnepünk a Szilveszter sejtjeinket rendkívüli megpróbáltatásnak teszi ki.
Zsírokra pedig szükség van!

Zsírokra pedig szükség van!

Ma, amikor minden joghurt, kefir, sajt, stb. büszkén hirdeti magáról, magyarul és angolul, hogy zsírmentes (fat free), nem árt ezt a kérdést közelebbről szemügyre vennünk.
Cukorbetegség és a rák

Cukorbetegség és a rák

Az, hogy a kettestípusú cukorbetegség és a szívinfarktus, valamint a stroke között szoros kapcsolat van, már sokak előtt jól ismert, de az már kevésbé, hogy ez a népbetegség milyen mértékben hajlamosít a rosszindulatú daganatos betegségekre is.
Fitoszterinek

Fitoszterinek

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a rost dús, növényi olajokban gazdag táplálkozás. A fitoszterinek egy összefoglaló szó, a növényi szterineket és sztanolokat jelenti. A fitoszterinek felépítése hasonló a koleszterinéhez. Leggyakrabban a zöldségekben, gyümölcsökben, növényi olajokban és gabonafélékben fordulnak elő.
Amit a Bios Life Slim-ről tudni kell

Amit a Bios Life Slim-ről tudni kell

A szív-, és érrendszeri megbetegedések vonatkozásában a 25 EU tagállam közül az 5. helyen állunk, ami azt jelenti, hogy nálunk kétszer annyian halnak meg ezekben a betegségekben, mint az Unió átlaga.
Müzlik, gabonapelyhek

Müzlik, gabonapelyhek

Manapság nagyon népszerűen a különböző ízesítésű gabonapelyhek, müzlik, müzli szeletek, a szülők előszeretettel adják őket gyermekeiknek, annak reményében, hogy fogyasztásukkal gyermekeik egészségesek, fittek lesznek.
Kendermag fehérje

Kendermag fehérje

A kendermagban található fehérje a leginkább fogyasztható és hasznosítható növényi eredetű fehérje. A szója ugyan több fehérjét tartalmaz, azonban annak egy része nem hasznosítható az emberi szervezet számára.
Hamburger, sült krumpli, elbutulás?

Hamburger, sült krumpli, elbutulás?

Egy vadonatúj kutatás azt igazolta, hogy a gyorséttermi ételek, hamburgerek, sült krumpli rendszeres fogyasztása elbutuláshoz vezet és csökkenti az intelligenciát.
Az edzés 3 fázisa

Az edzés 3 fázisa

Az edzésmunkának három fázisa van, melyek ismerete nélkül a siker kizárt.
A koffein rövid története

A koffein rövid története

A kávénak, a teának és a kakaónak a központi idegrendszert stimuláló hatása egyértelműen a bennük található koffeinnek tulajdonítható.
A glikémiás index tündöklése és bukása II.

A glikémiás index tündöklése és bukása II.

Legutóbbi cikkemre (A glikémiás index tündöklése és bukása című tanulmányra) meglehetősen sok, eltérő, főként érdeklődő reakció érkezett (e-mailek, telefonhívások), ezért megpróbálom tovább boncolgatni a témát, illetve a már leírtakat más oldalról megvilágítani.
Mohó sapiens?

Mohó sapiens?

Életünkből közel 10 évet evéssel töltünk. Ez nem olyan rossz arány, ha pl. az elefánthoz hasonlítjuk magunkat, mivel ők életük több mint 4/5 részét töltik evéssel.
Mediterrán diéta

Mediterrán diéta

A mediterrán diéta fő zsírforrása az olívaolaj, melynek fogyasztása összefügg a koszorúér-betegség, illetve bizonyos daganatos megbetegedések alacsonyabb incidenciájával (előfordulási gyakoriságával).
Receptek I.

Receptek I.

Segítség az egészséges fogyás eléréséhez.
Egészséges fogyás

Egészséges fogyás

Természetesen az általam felvázolt módszer nem csodaszer, maga a SuperGreens ital sem az. Ahhoz, hogy sikereket érjen el ezzel a módszerrel, pontosan követnie kell az instrukciókat.
A négyes szabály

A négyes szabály

A dr. Robert Young által kifejlesztett módszer egy nagyon szimpatikus matematikai módszerre alapoz. Hány kilótól szeretne megszabadulni? 5-től? 10-től? Netán 20-tól? Akármi is válasza, szorozza meg 4-gyel, ennyi nap alatt érheti el. 10 kilótól szeretne megválni? 40 napra lesz szüksége.
Az elhízásról

Az elhízásról

Az elhízás ma Magyarországon másfél millió embert érint és ezen felül még 2,7 millió ember túlsúlyos. Ha a két számot összeadjuk, akkor majdnem az ország lakosságának fele érintett.
Zsírégetés II.

Zsírégetés II.

A zsírok a legfőbb tartalék tápanyagok, más szerepükre ezen tanulmány keretein belül most nem térünk ki. Valamennyi tartalék tápanyag közül a zsíroknak van a legnagyobb energia tartalmuk: 37kJ/g, a szénhidrátoké csupán: 16,7kJ/g.
Zsírégetés

Zsírégetés

Valamennyi tartaléktápanyag közül a zsíroknak van a legnagyobb energia tartalmuk. Láttuk, hogy egy mol cukor lebomlása során 36 ATP képződik, míg ezzel szemben egy mol palmitinsav lebomlása 129 ATP-t eredményez.